Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Χρέος, ανταγωνισμός και Brexit "σκότωσαν" την Thomas Cook

Χρέος, ανταγωνισμός και Brexit "σκότωσαν" την Thomas Cook

Χρέος, ανταγωνισμός και Brexit "σκότωσαν" την Thomas Cook
0
Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες μόνον ημέρες για την Thomas Cook, αυτήν την εταιρεία-σύμβολο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, για να περάσει από το καθεστώς των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών στη φάση της ολικής πτώχευσης.
H τελευταία επιχείρηση των Βρετανών για μαζικό επαναπατρισμό πολιτών τους πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Β' Παγκοσμίου ΠολέμουΗ βρετανική εταιρεία ιδρύθηκε το 1841 και εξυπηρετούσε αδιάκοπα εδώ και 150 χρόνια αυτό που συνηθίσαμε πολύ αργότερα να ονομάζουμε παγκόσμιο τουρισμό.
Η ανώτατη αρχή της Bρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανέφερε επίσημα πως από τα ξημερώματα της Δευτέρας κάθε πτητική δραστηριότητα της Thomas Cook και κάθε υπηρεσία που σχετίζεται με αυτές τις πτήσεις ακυρώνονται πάραυτα.
Εκείνη τη στιγμή, 600.000 πολίτες - πελάτες σε όλον τον κόσμο και μεταξύ αυτών 150.000 Βρετανοί βρέθηκαν στον «αέρα».
Η βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως δράση προκειμένου κατ' αρχάς να επαναπατριστούν όλοι οι Βρετανοί πολίτες. Τo σχέδιο μεταφοράς τους πήρε το όνομα «Οperatiοn Matterhorn» από το όνομα των μεγάλων επιχειρήσεων βομβαρδισμού των γερμανικών από αμερικανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Για το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην παγκόσμια ιστορία σε περίοδο ειρήνης. Σημειώνεται πως η τελευταία επιχείρηση των Βρετανών για μαζικό επαναπατρισμό πολιτών τους πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με τη μεταφορά άνω των 300.000 ανδρών από τη Δουνκέρκη στη βρετανική ενδοχώρα.
Ένα γιγαντιαίο χρέος 1,7 δις στερλινών έπειτα από μια πολύ κακή χρονιά το 2018, κατά την οποία η Thomas Cook σημείωσε μια απώλεια της τάξεως του 1,5 δις στερλινών στο πρώτο εξάμηνο σε έναν συνολικό ετήσιο τζίρο ύψους 10 δις. Από τότε άρχισε η διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας ή μάλλον η επιχείρηση διάσωσής της.
Κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού το σχέδιο της εξυγίανσης ύψους 900 εκατ. στερλινών υπεγράφη από τις τράπεζες RBS, Lloyd's και τη Fosun, που επί της ουσίας είναι ο ιδιοκτήτης του Club Med, που με τη σειρά του είναι ο βασικός μέτοχος της Thomas Cook με συνολικό ποσοστό 17%. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε την ανάληψη ελέγχου των δραστηριοτήτων από τον κινεζικό Tour Operator (Fosun) και όλες τις εναέριες δραστηριότητες του γκρουπ, δηλαδή της Τhomas Cook Airlines και της Condor από τις προαναφερόμενες τράπεζες.
Ωστόσο, ξαφνικά την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα θεατρικό δράμα. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια τα οποία κατέχουν τα CDs που αποτελούν τα δικαιώματα κινδύνου χρεοκοπίας στοιχηματίζουν στην αδυναμία της εταιρείας Thomas Cook να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της και ζητούν επιπλέον 200 εκατ. στερλίνες ώστε να χαρακτηρίσουν βιώσιμο το σχέδιο εξυγίανσης.
Η Thomas Cook σημειώνει απώλειες της τάξεως του 22,78% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η εταιρεία μόλις είχε εισέλθει στην κόλαση της πτώχευσης.
Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε με επίσημη ανακοίνωση την Κυριακή να προχωρήσει σε κινήσεις με στόχο τη διάσωση του κολοσσού αυτού της τουριστικής βιομηχανίας στον οποίο εργάζονται 22.000 άτομα σε όλον τον κόσμο και από αυτούς 9.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πιστή σε μία μακρά παράδοση μη παρέμβασης η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε για άλλη μια φορά να μη διασώσει «κουτσές πάπιες» (lame ducks).
Oι επιπτώσεις θα είναι δραματικές για όλους τους εμπλεκομένους. Τους οικονομικούς παράγοντες, την ξενοδοχειακή βιομηχανία κλπ. Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και για τον κινεζικό κολοσσό Fosun ο οποίος εισήλθε στο επενδυτικό σχήμα της Thomas Cook το 2015 επενδύοντας στην τεράστια όρεξη των Κινέζων για να ταξιδέψουν στον κόσμο.
Αφού η Fosun επένδυσε τουλάχιστον 200 εκατ. στερλίνες και ήταν έτοιμη να καταθέσει και άλλα 450 εκατ., έσκασε η βόμβα της πτώχευσης.https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου