Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

«Χωματερή» εξυπηρέτησης συμφερόντων



«Χωματερή» εξυπηρέτησης συμφερόντων
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Χωματερή» εξυπηρέτησης συμφερόντων

Ο «ταπεινός» τίτλος του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μεσάνυχτα προς... ξημερώματα, «Επενδύω στην Ελλάδα και λοιπές διατάξεις» αδικεί τις μεγάλες κυβερνητικές φιλοδοξίες. Ενα σχέδιο νόμου 88 άρθρων που δόθηκε σε διαβούλευση για λίγες μέρες τον Σεπτέμβρη, σχεδόν έναν μήνα μετά έχει διογκωθεί σε 213 άρθρα και 800 σελίδες, μαζί με τα συνοδευτικά κείμενα.
Οι αθρόες προσθήκες άρθρων δεν ήταν φυσικά αποτέλεσμα της... διαβούλευσης, αλλά προϊόν του ζήλου της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει έναν ετερόκλητο εσμό συμφερόντων: από τον περίφημο «εθνικό επενδυτή» του Ελληνικού και τον... εθνικό καναλάρχη, μέχρι ημετέρους δημάρχους που ελέγχονται για παρανομίες, ιδιοκτήτες κολεγίων και φιλικούς προς την κυβέρνηση επιχειρηματίες που επιδιώκουν το χρίσμα -και τα προνόμια- του «στρατηγικού επενδυτή».
Φυσικά, το πολυνομοσχέδιο δεν είναι πολιτικά και κοινωνικά ασπόνδυλο. Πέραν του φωτογραφικού «σέρβις» σε συγκεκριμένες ομάδες επιχειρηματιών, αποκαλύπτει τη συνεπή νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης για τις «συνιστώσες» της ανάπτυξης:
◼ Διατηρεί τις αντεργατικές διατάξεις εξουδετέρωσης των συλλογικών συμβάσεων και «ηλεκτρονικής» χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με σκοπό τη συνέχιση διατίμησης της εργασίας.
◼ Εντάσσει στις λεγόμενες «στρατηγικές επενδύσεις» όλες τις ΣΔΙΤ, επιτρέποντας στο όνομα του «δημοσίου συμφέροντος» ευρύτατες παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική και χωροταξική νομοθεσία. Θεσπίζει ασφυκτικές προθεσμίες αδειοδότησης επενδύσεων, υπό την απειλή πειθαρχικής δίωξης των υπαλλήλων. Αν παρέλθουν άπρακτες, η αρμοδιότητα της αδειοδότησης περνά στον υπουργό Ανάπτυξης.
◼ Στον αντίποδα του υπουργικού συγκεντρωτισμού στις στρατηγικές επενδύσεις, για τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια που διεκδικούν κρατικές ενισχύσεις, ο έλεγχος και η πιστοποίηση ολοκλήρωσης κάθε σχεδίου «αποκεντρώνεται» και σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Η δημόσια αρχή περιορίζεται σε έναν εκ των υστέρων δειγματοληπτικό έλεγχο.
◼ Με τον πιο κραυγαλέο τρόπο, πριμοδοτεί θεσμικά τη συγκρότηση ενός πρωτοφανούς μονοπωλίου στον χώρο των ΜΜΕ, με απροσδιόριστες συνέπειες και στην ποιότητα της δημοκρατίας.
Αυτές είναι μερικές κατευθύνσεις του πολυνομοσχεδίου που υποτίθεται ότι θα φέρει «αναπτυξιακή έκρηξη».
Στα κείμενα της η «Εφ.Συν.» ακτινογραφεί διατάξεις του που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το νομοσχέδιο ως «χωματερή» εξυπηρέτησης συμφερόντων. Στις σελίδες 10 έως 15 η ακτινογραφία των 213 άρθρων του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου