Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ψήφος αποδήμων: Τα τέσσερα ερωτήματα και οι διπλές πρόωρες εκλογές

Ψήφος αποδήμων: Τα τέσσερα ερωτήματα και οι διπλές πρόωρες εκλογές

Ψήφος αποδήμων: Τα τέσσερα ερωτήματα και οι διπλές πρόωρες εκλογές
Πηγή: ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού φαίνεται ότι θα δώσει τον τόνο στην πολιτική ζωή τις επόμενες μέρες.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους Αλέξη Τσίπρα, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο στόχος είναι να βρεθεί μια συναινετική λύση για το πώς θα διευκολυνθούν να ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό.

Οι συσχετισμοί

Ωστόσο, η ψήφος των αποδήμων δεν έχει μόνο θεσμικό χαρακτήρα. Συνδέεται άμεσα με τους εκλογικούς συσχετισμούς. Οι εκτιμήσεις διαφέρουν για το πόσοι θα μπορούσαν να μπουν σε μια ρύθμιση, καθώς και για το πόσοι εντέλει θα ασκήσουν εντέλει το δικαίωμά τους. Ωστόσο, η γενική αίσθηση στο πολιτικό σύστημα είναι ότι οι παλιότεροι μετανάστες που ζουν στην Αμερική και την Αυστραλία είναι μάλλον πιο συντηρητικοί από τους νέους που μετανάστευσαν στην Ευρώπη στα χρόνια της κρίσης. Βεβαίως αυτές είναι εκτιμήσεις που μπορούν να επαληθευτούν παρά μόνο στην κάλπη. Στον παρόντα χρόνο όμως επηρεάζουν τις τοποθετήσεις των κομμάτων –ασχέτως αν κανείς πολιτικός δεν το παραδέχεται.

Τα ερωτήματα

Τέσσερα είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τις ψήφους των αποδήμων:
  1. Θα προσμετρώνται στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα κι επομένως θα επηρεάζουν την αυτοδυναμία και την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή;
  2. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν για την εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένοι ή θα έχουν ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες;
  3. Θα δοθεί η δυνατότητα για επιστολική ψήφο;
  4. Θα αρκεί η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για μπει ένας απόδημος στη ρύθμιση ή θα απαιτείται κάποιου είδους απόδειξη των δεσμών του με την ελληνική κοινωνία, όπως η φορολογική δήλωση.
Από το πώς θα απαντηθούν αυτά τα τέσσερα ερωτήματα θα εξαρτηθεί το πόσους θα αφορά τελικά η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρόνοιες του συντάγματος για την ισοτιμία της ψήφου και το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας.
Επίσης, έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στην Ελλάδα ισχύει το «δίκαιο του αίματος». Οποιοσδήποτε έχει ελληνική καταγωγή  μπορεί να αποκτήσει Ιθαγένεια και να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι διπλές εκλογές

Με την ψήφο των αποδήμων συνδέεται στενά το σενάριο των διπλών πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μετά από την ψήφιση μιας «ευνοϊκής» για τη ΝΔ ρύθμισης καθώς και του νέου εκλογικού νόμου, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την προεδρική εκλογή για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2020. Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Κατά συνέπεια πολύ δύσκολα μπορεί να προκύψει κυβέρνηση με τους σημερινούς συσχετισμούς. Η δεύτερη απανωτή προσφυγή στις κάλπες θα καταστεί μονόδρομος. Μόνο που αυτή τη φορά οι εκλογές θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα που θα επιλέξει η ΝΔ. Η λογική του σεναρίου είναι ότι με τις διπλές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης «καίει» την απλή αναλογική κι εξασφαλίζει μια άνετη εκλογική νίκη πριν υποστεί την αναπότρεπτη κυβερνητική φθορά. Το ερώτημα όμως είναι γιατί να μπει κανείς σε εκλογικές περιπέτειες όταν έχει μπροστά του 3,5 χρόνια κυβερνητικής θητείας με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου