Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος η απόφαση του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις

Χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος η απόφαση του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις

Χωρίς άμεσο δημοσιονομικό κόστος η απόφαση του ΣτΕ για τις επικουρικές συντάξεις
Πηγή: ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME
Το ΣτΕ αποφάσισε σήμερα ότι είναι αντισυνταγματικές μια σειρά διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Αναλυτικά, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι:
  • Αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν επιβληθεί σε 260.000 επικουρικές συντάξεις.
  • Αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή το όριο του 20%, το οποίο όμως έχει ήδη μειωθεί.
  • Αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια.
  • Συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα (ΕΦΚΑ) και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων
  • Συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου του 2014.
  • Συνταγματικές οι διατάξεις για τις κύριες συντάξεις.

Χωρίς αναδρομική ισχύ

Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση.
Όπως είπε ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος στο CNN Greece, η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Κατά συνέπεια δεν επηρεάζει άμεσα τις συντάξεις και δεν συνεπάγεται επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Μητρόπουλος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση καλείται τώρα να προχωρήσει σύντομα σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις σε αντικατάσταση εκείνων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Η αντίδραση Βρούτση

Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε σειρά πολιτικών αντιδράσεων. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι:
«Εξετάζουμε με ιδιαίτερη προσοχή τα αποσπάσματα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένοντας τη δημοσίευση των τελικών κειμένων. Από τα κείμενα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι προφανής η προχειρότητα και η ιδεοληπτική προσέγγιση με τις οποίες νομοθέτησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βρούτσης προσέθεσε ότι: «Ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα.»

Ο Κατρούγκαλος

Από τη μεριά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε ένα πρώτο στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που δημοσιεύεται αύριο Σάββατο.
«Φαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους, ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Οι αποφάσεις που πλήττουν πλευρές του νόμου σχετικές με αναγκαστικές περικοπές των επικουρικών, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι σχετικές με τη συγκυρία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Δήλωση για την απόφαση του ΣτΕ έκανε και η Έφη Αχτσιόγλου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί είναι με αφορμή τις επιμέρους κρίσεις η σημερινή κυβέρνηση να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την εφαρμογή ενός συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και περικοπών στις συντάξεις.»

Οι δικηγόροι

Σε ανακοίνωσή της η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος χαρακτηρίζει την απόφαση του ΣτΕ «μεγάλη νίκη του δικηγορικού σώματος απέναντι στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση Κατρούγκαλου».
Οι δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση «οφείλει, σεβόμενη τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως δημοσιονομικού κόστους, να εφαρμόσει τις επιταγές των δικαστικών αποφάσεων και να αναλάβει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, επαναφέροντας πλέον τα πράγματα στη συνταγματική έννομη τάξη, όπως από σήμερα αποτυπώνεται και με τη σφραγίδα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου