Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Φορολογική επιδρομή για πρόσθετα έσοδα

Φορολογική επιδρομή για πρόσθετα έσοδα




Εκατοντάδες χιλιάδες… ηλεκτρονικά ραβασάκια για πληρωμή επιπλέον φόρου για το 2017-18
Μια απρόσμενη –δυσάρεστη– έκπληξη περίμενε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν την «κακή συνήθεια» να ελέγχουν τη σελίδα τους στο Taxis. Από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά είδαν ότι η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών έχουν αναρτήσει νέο εκκαθαριστικό για το 2018 (έσοδα 2017) με το οποίο τους ζητείται να καταβάλουν επιπλέον φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης. Και αυτό λίγο μετά την καταβολή της 1ης δόσης στα τέλη Ιουλίου για την περίοδο 2019 (2018) αλλά και την ανάρτηση του νέου ΕΝΦΙΑ.
Η βεβαιούμενη οφειλή αφορά όσους περιλαμβάνονται στα ειδικά μισθολόγια και πήραν αναδρομικά σε δόσεις έπειτα από απόφαση του ΣτΕ (στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί) αλλά και γιατρούς που πληρώθηκαν τις εφημερίες περασμένων χρόνων καθώς και συνταξιούχους που πήραν αναδρομικά αυξήσεις οι οποίες προέκυψαν από τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι βεβαιούμενοι φόροι πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/1/2020.
Συμψηφισμός οφειλών
Η δημοσίως διατυπωθείσα αμφιβολία των θεσμών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και η επιμονή τους να παρουσιαστεί από το υπουργείο Οικονομικών κοστολογημένη η επίπτωση των νέων φορολογικών μέτρων στον προϋπολογισμό του 2019 οδήγησαν την κυβέρνηση στην επίσπευση και σκλήρυνση των φοροεισπρακτικών μέτρων.
Ετσι, πλην της ξαφνικής αποστολής πρόσθετων εκκαθαριστικών, με εγκύκλιό της η ΑΑΔΕ εφιστά την προσοχή σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας να προβαίνουν σε μαζικό συμψηφισμό οφειλών (ακόμη κι αν είναι ρυθμισμένες ή μπορούν να ρυθμιστούν) προεισπράττοντας ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το σύνολο του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος μπορεί… θεωρητικά να καταβληθεί σε πέντε δόσεις, όχι όμως για όσους έχουν επιστροφή).
Αγωνιά να είναι συνεπής
Η όλη μεθόδευση για επιπλέον φορολογικά έσοδα σχετίζεται τόσο με την αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι συνεπής στη δέσμευσή του ως προς τους θεσμούς για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 και το 2020. Οπως αποκαλύπτουμε στις επόμενες σελίδες του Docfinance, οι θεσμοί απαιτούν την παρουσίαση άμεσα της κοστολόγησης των φορολογικών μέτρων Μητσοτάκη και εκτιμούν ότι θα υπάρξει στον προϋπολογισμό τρύπα 800 εκατομμυρίων ευρώ, εξού και η πρεμούρα της κυβέρνησης για πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη διασύνδεση της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) οι εφορίες προβαίνουν σε συμψηφισμούς επιστροφών ακόμη και με χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία και μάλιστα στο 100%, παρότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών αυτών σε 120 δόσεις. Δηλαδή, αν κάποιος οφείλει π.χ. 2.000 ευρώ σε ασφαλιστικό ταμείο και δεν είχε κάνει τη ρύθμιση μέχρι την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης (πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε με τη ρύθμιση να πληρώνει 30 ευρώ τον μήνα), αν έχει επιστροφή 1.500 ευρώ θα κρατηθούν προς απόδοση στο ΚΕΑΟ από την εφορία και τα 1.500 ευρώ και θα μπορεί να ρυθμίσει τα… υπόλοιπα 500 ευρώ. Το εξωφρενικό είναι ότι αν είχε προλάβει να κάνει τη ρύθμιση ο ασφαλισμένος-φορολογούμενος θα τύγχανε άλλης μεταχείρισης.
Αν συμπληρώσει κανείς την εικόνα με τη μη αποδέσμευση από την εφορία των παλαιότερων καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και μετά τη ρύθμιση φορολογικών χρεών, τότε η διευκόλυνση και η ελάφρυνση των μικρομεσαίων –τουλάχιστον για το 2019– αποδεικνύονται πανηγυρικά πομφόλυξ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου