Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Αναζητούνται τουριστικά καταλύματα και άδεια κτίριαΠροσφυγικό: Επιστρατεύουν Θεοδωρικάκο, αντιδρούν οι Περιφέρειες

Προσφυγικό: Επιστρατεύουν Θεοδωρικάκο, αντιδρούν οι Περιφέρειες
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi

Προσφυγικό: Επιστρατεύουν Θεοδωρικάκο, αντιδρούν οι Περιφέρειες

Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μαξίμου ● Πρώτο «όχι» από τους περιφερειάρχες με κριτική εκ δεξιών ● «Μασάζ» ετοιμάζει το υπ. Εσωτερικών στους αιρετούς για τις δομές φιλοξενίας ● Ξενοδοχεία και κτιριακά συγκροτήματα για στέγαση αιτούντων άσυλο αναζητά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια, αλλά και των διεθνών πιέσεων για το προσφυγικό η κυβέρνηση αποφάσισε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης στα νησιά.
Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ακόμη μία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό ζήτημα. Σε αυτή συμμετείχαν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης  Χρυσοχοϊδης, Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλος Γεωργιάδης και ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, εκτός από την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, συζητήθηκε και η οργάνωση των χώρων υποδοχής.
Πέραν των διεθνών πιέσεων, βέβαια, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη και με την άρνηση και ξενοφοβική αντιμετώπιση αιρετών και φορέων, μία συμπεριφορά που η ίδια εξέθρεψε τον καιρό που βρισκόταν στην αντιπολίτευση και τώρα καλείται να βρει λύσεις άμεσα. Σε αυτό ίσως αποσκοπεί και η περαιτέρω ενεργοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών και του επικεφαλής του, Τάκη Θεοδωρικάκου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το υπουργείο θα εμπλακεί στη διαδικασία για «τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Παράλληλα, τη δημόσια επικοινωνία για το θέμα αναλαμβάνει, πλέον, ο ειδικός γραμματέας Υποδοχής, Μάνος Λογοθέτης, κάτι που μπορεί να εκτιμηθεί και ως μερική «υποβάθμιση» του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος είχε μέχρι στιγμής αυτόν τον ρόλο.

Πρώτο «όχι» από τις Περιφέρειες και κριτική… εκ δεξιών

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία νέων δομών – στρατοπέδων, ζητώντας, ένα «αξιόπιστο και άμεσα υλοποιήσιμο σχέδιο για το προσφυγικό / μεταναστευτικό».
Η ΕΝΠΕ, εμμέσως πλην σαφώς, ασκεί κριτική εκ δεξιών στην κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας περίεργη γλώσσα και κάνοντας σαφές ότι βλέπει το προσφυγικό ως μια ευκαιρία να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα.
Οι περιφέρειες, παράλληλα, θέλουν αυστηρότερη φύλαξη συνόρων, ταχύτερη επαναπροώθηση των προσφύγων, ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Περιφερειών το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στους εξής άξονες δράσης:
  • Αυστηρή φύλαξη των συνόρων
     
  • Άμεσες διαδικασίες ταυτοποίησης με στελέχωση των γραφείων ασύλου
     
  • Γρήγορη επαναπροώθηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους
     
  • Ξεκαθάρισμα και απεμπλοκή των ΜΚΟ
     
  • Όχι νέες δομές/στρατόπεδα, γιατί σε βάθος τριετίας αποδεικνύονται τοξικά για την κοινωνία στη λειτουργία της
     
  • Ειδική πρόνοια για τα ασυνόδευτα παιδιά
     
  • Αξιοποίηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στα ορεινά κυρίως της χώρας, που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες
     
  • Συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους- Παράλληλη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ μέσω του Προγράμματος Κοινωνικής Συνοχής για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της Ελλάδας
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, έκανε λόγο για «συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία» και φόβους για «φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού», ενώ ξεκαθάρισε ότι βλέπει το προσφυγικό ως μια ευκαιρία να αποσπάει η χώρα περαιτέρω οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Έλληνες. «Πρώτα ο Έλληνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τοποθέτηση του Κώστα Αγοραστού: «Είναι ανθρωπιστικό μας καθήκον να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, είναι όμως εθνική υποχρέωση να κρατήσουμε τη συνοχή του κοινωνικού ιστού στην ελληνική κοινωνία, γιατί διαφορετικά θα βρεθούμε μπροστά σε επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού. Το προσφυγικό είναι μια αφορμή να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε από την Ευρώπη χρηματοδότηση και για την ενίσχυση της ελληνικής κοινωνικής πρόνοιας. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα των ρόλων και των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα, ώστε να ξέρουμε ποιος, πού, πώς και με ποιους πόρους, ανθρώπινους ή χρηματικούς, καλείται να κάνει τι. Αλλιώς εγκυμονεί ο κίνδυνος κοινωνικού αυτοματισμού. Πρώτα ο Έλληνας».
Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί πως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας είναι πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πως τόσο ο ίδιος όσο και η συντριπτική πλειονότητα των περιφερειαρχών κέρδισαν στις πρόσφατες εκλογές με την άμεση στήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Αναζητούνται τουριστικά καταλύματα και άδεια κτίρια

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών για τη στέγαση αιτούντων άσυλο.
Σύμφωνα με την προδημοσίευση:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχετική δήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να διερευνηθεί η διαθεσιμότητα ακινήτων.
Τα ακίνητα πρέπει να έχουν δυναμικότητα τουλάχιστον 20 κλινών, να είναι έτοιμα προς χρήση και να έχουν άδεια λειτουργίας σε ισχύ. Επίσης, να βρίσκονται σε όλη την επικράτεια εκτός από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Ως ανώτατο όριο τιμής μονάδος ορίζονται τα δώδεκα ευρώ ανά ωφελούμενο ανά ημέρα διαμονής χωρίς Φ.Π.Α.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ (www.promitheus.gr), μετά τη σχετική ανάρτηση της οριστικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου