Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

EKTAKTO: Προς διπλωματικό επεισόδιο Άγκυρας-Ουάσινγκτον – Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για εξηγήσεις

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Στο κόκκινο η ένταση ανάμεσα σε Άγκυρα-Ουάσινγκτον. Πριν λίγο το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη David Satterfield για εξηγήσεις.
Οι Τούρκοι έχουν εξοργιστεί με την χθεσινή ψηφοφορία στις ΗΠΑ και την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.
Η οργή από την Τουρκία εκφράστηκε με ένα tweet από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνέδεσε την απόφαση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων με την επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία (!) και έκρινε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη Γενοκτονία για να πάρει… εκδίκηση για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση! Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιχνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία, χωρίς όμως να μπει στον κόπο να εξηγήσει τι εννοεί μ’ αυτό!
«Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας», έγραψε ο Τσαβούσογλου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με την οποία αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων ήταν η πρώτη που τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος. Η κάτω Βουλή ενέκρινε το μη δεσμευτικό ψήφισμα με 405 ψήφους (επί συνόλου 435) σε μια σπάνια επίδειξη σύμπνοιας μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων κοινοβουλευτικών. Μόλις 11 βουλευτές (Ρεπουμπλικάνοι) ψήφισαν κατά και τρεις επέλεξαν το «παρών».
Με το ψήφισμά της, η Βουλή των Αντιπροσώπων αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στη Γερουσία, όπου έχει κατατεθεί ένα σχεδόν πανομοιότυπο ψήφισμα.
Εκτός από την αρμενική διασπορά, για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις. Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και οι εταιρείες λόμπι, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει χωρίς αποτέλεσμα να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επίσημα από περίπου 30 χώρες αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά εκτιμήσεις, από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.
Η Τουρκία αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.
Τον Απρίλιο του 2017, λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων «μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα», αποφεύγοντας όμως επιμελώς να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία». Η τοποθέτησή του είχε προκαλέσει την οργή της Άγκυρας, που είχε καταγγείλει την «παραπληροφόρηση» που διέσπειρε κατ’ αυτήν ο Αμερικανός πρόεδρος.
Πριν εκλεγεί πρόεδρος το 2008, ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι θα αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων, όρο όμως τον οποίο δεν πρόφερε ποτέ στη διάρκεια της θητείας του        pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου