Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό: Οριστικοποιείται το σχέδιο μονιμοποίησης των αλλοδαπών

 «Πυρετός» συσκέψεων στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό: Οριστικοποιείται το σχέδιο μονιμοποίησης των αλλοδαπών

Ο Κ.Μητσοτάκης μετά την επιστροφή του από την Κίνα έρχεται αντιμέτωπος με δύο μεγάλα προβλήματα. Πρώτον τον μεταναστευτικό, όπου πλέον παίρνει διαστάσεις κρίσης για την κυβέρνηση λόγω της στροφής 180 μοιρών που πραγματοποίησε από τις προεκλογικές τις εξαγγελίες και δεύτερον το φορολογικό. 
Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε την μόνιμη εγκατάσταση των αλλοδαπών στην Ελλάδα και την αλλοίωση του δημογραφικού προφίλ της χώρας.
Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το κυβερνητικό σχέδιο για την μονιμοποίηση των αλλοδαπών, από τα νησιά στην ενδοχώρα και η χωροθέτηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.
Ο σχεδιασμός ολοκληρώθηκε χθες από την «ομάδα κρούσης» που έχει συσταθεί με τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Στέλιο Πέτσα, Άκη Σκέρτσο, Τάκη Θεοδωρικάκο, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Αλκιβιάδη Στεφανή και Μάνο Λογοθέτη και σήμερα αναμένεται η έγκριση του Πρωθυπουργού.
Πρώτος στόχος είναι να μεταφερθούν 4.000 άτομα με «προσφυγικό προφίλ», κυρίως οικογένειες και ασυνόδευτα παιδιά, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Βέβαια αυτό δεν λέει κάτι αφού οικογένειες και παιδιά είχαν και οι ισλαμιστές του ISIS.
Βασική αρχή που έχει τεθεί είναι να μην ξεπερνούν οι πρόσφυγες το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας, ενώ θα επιλεγούν πόλεις που δεν έχουν φιλοξενήσει πρόσφυγες.
Όμως αυτό το «1%» είναι πλασματικό αν λάβουμε υπόψιν το ηλικιακό προφίλ των αλλοδαπών και των Ελλήνων. Στην πραγματικότητα σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Ταυτόχρονα θα υπάρχει «ζύμωση» με τις τοπικές κοινωνίες, μέσω των αυτοδιοικήσεων και των βουλευτών, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις και θα γνωστοποιηθούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες που ενισχυθούν στις ανάλογες περιοχές, ώστε να μονιμοποιηθούν οι αλλοδαποί.
Τώρα τι είδους ζύμωση θα καθησυχάσει τους κατοίκους οι οποίοι θα δουν τις πόλεις τους να γίνονται Κμαπούλ και να γεμίζουν με ανθρώπους οι οποίοι
Μολονότι ρητορικά το Μέγαρο Μαξίμου τείνει να υποβαθμίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις για την μετακίνηση παράνομων μεταναστών σε δομές της Ηπειρωτικής Ελλάδος, στην πραγματικότητα στην κυβέρνηση επικρατεί κλίμα διογκούμενης ανησυχίας για το ενδεχόμενο να εξελιχθεί το Μεταναστευτικό στην αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Μάλιστα η λαϊκή οργή τους φοβίζει τόσο που δεν αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Επίσης θα οριστικοποιηθούν οι περιοχές όπου θα κατασκευαστούν τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και η χωρητικότητα που θα έχει το κάθε ένα από αυτά. Προς το παρόν, αν και έχει γίνει η βασική επιλογή, οι περιοχές αυτές κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, καθώς πριν την ανακοίνωση τους θα πρέπει να γίνουν κοινωνοί οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποι τους.
Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα συζητηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις.
Λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από την Σαγκάη, ο Πρωθυπουργός έχει καλέσει στο γραφείο του σειρά υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο και να εγκριθεί το τελικό σχέδιο για την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.
Οι τελικές ρυθμίσεις που θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Απόφαση της κυβέρνησης είναι σε αυτό να αποτυπώνεται, εκτός από την υλοποίηση της βασικής προεκλογικής δέσμευσης για μείωση των φόρων, και, το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεων που πραγματοποιεί στην οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες θα περιέχει μέτρα περαιτέρω φοροελάφρυνσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, όμως, θα είναι σε απόλυτη συνάρτηση με επιπλέον παροχές προς τους εργαζόμενους.
Το πρώτο μέτρο αφορά την χορήγηση ετήσιων καρτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Εφόσον προμηθεύουν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους τους με κάρτες, το κόστος αυτό θα εκπίπτει στα έξοδα τους. Για να γίνει πιο θελκτικό το μέτρο εξετάζεται να έχει μια επιπλέον προσαύξηση 30%.
Δηλαδή για κάθε κάρτα, που κοστίζει 330 ευρώ, θα περνούν στα έξοδα 400 ευρώ. Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα έχει σειρά θετικών επιπτώσεων. Θα υπάρχει μια έμμεση αύξηση στο εισόδημα των εργαζομένων που θα τύχουν της παροχής και θα τονωθούν η ρευστότητα και το έργο των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για τα μέτρα αυτά στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, περιγράφοντας το μοντέλο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. «Προσλάβετε εσείς νέους συνεργάτες και εγώ θα αναζητήσω τρόπους να τους πριμοδοτήσω. Κάντε εσείς συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία σας με stock-options ή με άλλους τρόπους διανομής κερδών, τονώστε την εταιρική κοινωνική ευθύνη κι εγώ θα είμαι ανοιχτός σε φοροαπαλλαγές για να τα πραγματοποιήσετε. Προσφέρετε εσείς ιδιωτικά ασφαλιστικά προγράμματα, ιδιωτική ασφάλεια υγείας ή κάρτες κίνησης στα μέσα μεταφοράς και εγώ συζητώ τα έξοδα αυτά να εκπίπτουν από την εφορία», είχε αναφέρει και τώρα προχωρά στις σχετικές ρυθμίσεις.
Έτσι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είτε η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα stock options σε εργαζόμενους, δηλαδή διανομή κερδών της επιχείρησης με μετοχές, είτε η θέσπιση αφορολόγητου. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα και αφού εξεταστεί τι ισχύει και σε άλλες χώρες. Με αυτό τον τρόπο δίνεται επιπλέον κίνητρο στις επιχειρήσεις για ενίσχυση των εργαζομένων σε αυτές.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι θα δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, όχι μόνο για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και για «να κάνουν συμμέτοχους τους εργαζόμενους στην επιτυχία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου