Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Άκης Τσελέντης: «Μας έσωσε το μεγάλο εστιακό βάθος» - Τι λένε οι σεισμολόγοι για πιθανό «ντόμινο» σεισμών στα Βαλκάνια

 Άκης Τσελέντης: «Μας έσωσε το μεγάλο εστιακό βάθος» - Τι λένε οι σεισμολόγοι για πιθανό «ντόμινο» σεισμών στα Βαλκάνια



Ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που έλαβε χώρα μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης έχει προκαλέσει σφοδρές ανησυχίες στους πολίτες για δύο λόγους:
Έγινε μετά τον φονικό σεισμό στην Αλβανία μεγέθους 6,4 Ρίχτερ και τον πολύ δυνατό σεισμό στην Βοσνία μεγέθους 5,4 Ρίχτερ και πολλοί φοβήθηκαν μήπως συμβαίνει κάποιο «ντόμινο».
Οι σεισμολόγοι το αρνούνται αλλά δεν είναι εύκολο να καθησυχαστεί ο κόσμος.
Ο δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν συμβαίνει κάποιος μεγάλος σεισμός εδώ και κάποια χρόνια. Όλοι φοβούνται ότι πλησιάζει η στιγμή που κάποιο από τα ρήγματα θα δώσει έναν σεισμό ιδίου επιπέδου με την Αλβανία.
«Ο σεισμός ήταν 6,1 Ρίχτερ, 25 χλμ νοτιοδυτικά των Αντικυθήρων με εστιακό βάθος 70χλμ. Αυτό μας έσωσε και θέλω να πω ότι είναι σύμπτωση, δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Αλβανίας», ξεκαθάρισε στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ» ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης και συνέχισε:
«Υπάρχουν πολλά ρήγματα στο Αιγαίο, αλλά πιστεύω ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και θεωρώ ότι λόγο του μεγάλου εστιακού βάθους θα έχουμε περιορισμένη μετασεισμική ακολουθία. Κατά 90% ήταν ο κύριος σεισμός».
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Παπαζάχος μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, σημειώνοντας πως ο  σεισμός είχε βάθος. Αναφερόμενος στο είδος του σεισμού σημείωσε πως «έχουν την ίδια πάντα εικόνα, κάνουν περιορισμένες βλάβες στην κοντινή τους περιοχή».
«Από Καστοριά από Φλώρινα από Ρόδο από Κρήτη θα ακούσετε ότι κατάλαβαν τον σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με τον μεγάλο σεισμό της Αλβανίας, είναι «τελείως διαφορετικός». Συμπλήρωσε πως χαρακτηριστικό του είναι από ελάχιστες έως καθόλου μετασεισμικές ακολουθίας.
«Υπάρχει ένα προκαταρκτικό μέγεθος 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έχει μεγάλο βάθος, είναι περίπου στα 50-60 χιλιόμετρα», δήλωσε ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8.
«Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα δυτικά της Κρήτης στον θαλάσσιο χώρο και νομίζω ότι είναι ο κύριος σεισμός, διότι οι σεισμοί βάθους δεν έχουν μετασεισμούς», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε:
«Είναι μεγάλος σεισμός. Εκείνο το οποίο ξέρουμε είναι ότι οι σεισμοί αυτοί έχουν μεγάλη ακτίνα αισθητότητας και κατά συνέπεια από όλη την Ελλάδα αν πάρουν και πουν ότι κουνήθηκαν δεν θα είναι περίεργο».
Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε κτίσματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των τοπικών μέσων.
Συγκεκριμένα και όπως αναφέρει το cretalive.gr επικαλούμενο τον δήμαρχο της περιοχής, εντοπίζονται ζημιές στο Λύκειο Κισσάμου.
Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του δήμου.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε ερειπωμένα κτίσματα σε διάφορους οικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου