Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Στη δημοσιότητα μαρτυρίες για την Ουκρανία που «καίνεΤραμπ - Τζουλιάνι

Στη δημοσιότητα μαρτυρίες για την Ουκρανία που «καίνε» Τραμπ - Τζουλιάνι
(AP Photo/Patrick Semansky)

Αποσπάσματα από καταθέσεις δύο μαρτύρων – κλειδιά έδωσε στη δημοσιότητα το Κογκρέσο. Οι μαρτυρίες τους ρίχνουν λάδι στη φωτιά και φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος βάλλεται πανταχόθεν.
Τα μέλη του Κογκρέσου που ερευνούν την υπόθεση Τραμπ – Ουκρανία έδωσαν στη δημοσιότητα, τη Δευτέρα, αποσπάσματα από τις πρώτες ακροάσεις μαρτύρων αποκαλύπτοντας σημαντικές λεπτομέρειες που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης.
Μέσα από εκατοντάδες σελίδες η Μαρί Γιοβάνονβιτς, η απολυμένη πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ο Μάικλ ΜακΚίνλεϊ, πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος του Μάικ Πομπέο, παρέθεσαν ανησυχητικά στοιχεία για τις ενέργειες της Ουάσινγκτον αναφορικά με την Ουκρανία, ανάμεσά τους και το περιβόητο τηλεφώνημα του Ντόναλντ Τραμπ στον Βολντιμίρ Ζελενσκι.
Η Γιοβάνοβιτς ανέφερε στους ερευνητές ότι αντιλήφθηκε την εμπλοκή του Ρούντι Τζουλιάνι (προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ) τον Δεκέμβρη του 2018. Η πρέσβης γνώριζε ότι ο δικηγόρος του Τραμπ ενδιαφερόταν στο να ξεκινήσει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν, όμως «δεν ήταν πλήρως ξεκάθαρο σε εμένα τι συνέβαινε».
Τους επόμενους μήνες άρχισε να αντιλαμβάνεται την δουλειά του Τζουλιάνι πέρα από τα επίσημα διπλωματικά κανάλια με τον Γιούρι Λουτσέκνο, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας.
Η εμπλοκή του Τζουλιάνι περιστρέφεται γύρω από τη δουλειά του με δύο επιχειρηματίας, τον Λεβ Πάρνας και τον Ιγκόρ Φρούμαν, οι οποί συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα και κατηγορούνται πως έκαναν παράτυπες δωρεές σε αμερικανικές πολιτικές καμπάνιες. Το βασικό τους ενδιαφέρον ήταν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις ενέργειας στην Ουκρανία.
Κατάθεσε ότι ενημερώθηκε από αξιωματούχο ότι ο Τζουλιάνι και ο Λουτσένκο σχεδίαζαν «να κάνουν πράγματα, ακόμη και σε εμένα». Οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με την πρώην πρέσβη, ήθελαν «έναν καλύτερο πρέσβη» για να προωθήσει τα συμφέροντά τους. Της είπαν ότι ο Λουτσένκο έψαχνε τρόπους να την πλήξει εντός ΗΠΑ, αλλά δεν μπορούσε να καταλάβει τι σήμαινε αυτό.
Η Γιοβάνοβιτς κατέθεσε ότι εξέφρασε τις ανησυχίες της για τις πράξεις της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουκρανία και τις αποκαλύψεις στα μίντια στον Γκόρντον Σόντλαντ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκείνος, απαντώντας, την παρότρυνε να προβεί σε αναρτήσεις στο Twitter υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ξέρεις πρέπει ή να τα δώσεις όλα ή να πας σπίτι. Πρέπει να κάνεις tweet ότι στηρίζεις τον πρόεδρο» φέρεται να της είπε ο Σόντλαντ.
Εκείνη την περίοδο ορισμένοι ρεπουμπλικανοί ανέφεραν ότι η Γιοβάνονβιτς ασκούσε κριτική στον Τραμπ, κάτι που η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών. Τελικά, την απέπεμψαν.

Είχε ανάμειξη ο Τραμπ από νωρίς;

Η πρώην πρέσβης είχε, ακόμη, ενημερωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να είχε συμμετέχει σε μία τηλεφωνική συνδιάσκεψη με τους Τζουλιάνι, Λουτσένκο και άλλους από τον Ιανουάριο του 2018 και εάν κάτι τέτοιο αποδειχθεί τότε συνδέει τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τις ενέργειες του δικηγόρου του πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι αναφερόταν μέχρι τώρα.
Η Γιοβάνοβιτς ανέφερε ότι είχε εκφράσει ανησυχίες για αυτές, αλλά και άλλες δράσεις, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επιχείρησε να τις εμποδίσει, απάντησε «δεν νομίζω να πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν κάτι».
Παράλληλα, η έμπειρη διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν φοβάται, μέχρι στιγμής, για την ασφάλειά της, όμως τόνισε ότι την είχαν προειδοποιήσει να προσέχει. Δήλωσε σοκαρισμένη από την προσέγγιση της κυβέρνησης στο ουκρανικό ζήτημα και ότι ήταν «έκπληκτη και απογοητευμένη» από αυτά που έμαθε από την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας Τραμπ – Ζελένσκι.
Στο συγκεκριμένο τηλεφώνα ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Γιοβάνοβιτς «κακά νέα» και πρόσθεσε ότι «περνούσε κάποιες δυσκολίες».

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε τίποτα»

Από την πλευρά του ο ΜακΚίνλεϊ, περιέγραψε την απογοήτευσή του από την αποπομπή της Γιοβάνοβιτς και τις ανησυχίες του για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό στη διπλωματική αποστολή στην Ουκρανία.
Ανέφερε ότι πίεσε ώστε το υπουργείο Εξωτερικών να εκδώσει ανακοίνωση στήριξης προς την Γιοβάνοβιτς, όμως, παρά το γεγονός ότι και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι συμφωνούσαν, τελικά ενημερώθηκε ότι ο Μάικ Πομπέο δεν επρόκειτο να  ασχοληθεί με το ζήτημα. Τον ενημέρωσαν, μάλιστα, ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήθελε να προκαλέσει περισσότερο ενδιαφέρον για την Γιοβάνοβιτς.
Δήλωσε, ακόμη, ότι μίλησε αργότερα με την Γιοβάνοβιτς, η οποία του είπε ότι θα δεχόταν μια δήλωση στήριξης. Κατέθεσε ότι τη είχε εκφράσει ανησυχίες και από άλλον αξιωματούχο τον Τζορτζ Κεντ, ο οποίος έκανε λόγο για μπούλινγκ μέσα στο υπουργείο.
Όταν συζήτησε το γεγονός με τον Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών δεν αντέδρασε.
Ο ΜακΚίνλεϊ δήλωσε ότι παραιτήθηκε εξαιτίας της ανησυχίας του για την ολοένα και περισσότερο πολιτικοποίηση του τμήματος. Είχε πει στον Πομπέο ότι αποχωρεί εξαιτίας της έλλειψης στήριξης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους υπαλλήλους του, όμως δεν ανέφερε το όνομα της Γιοβάνοβιτς.
«Το να βλέπω να διαρρέονται πληροφορίες για ενέργειές μας να βρούμε αρνητικές πολιτικές πληροφορίες για εσωτερικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με την αποτυχία του να προσφέρουμε την απαραίτητη υποστήριξη στο προσωπικό μας ήταν ένας καλός λόγο για να αποφασίσω να αποχωρήσω» υποστήριξε ο ΜακΚίνλεϊ.
Επισήμανε, ακόμη, ότι δεν είχε δει ποτέ ανάλογες προσπάθειες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προσπαθεί να εντοπίσει «βρωμιές» για κάποιον πολιτικό αντίπαλο.

Θέλουν να κατηγορήσουν τον Τραμπ και για απείθεια

Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη των επιτροπών που διεξάγουν την έρευνα για παραπομπή του προέδρου προωθούν ενέργειες ώστε να βρεθεί ο Ντόναλντ Τραμ αντιμέτωπος με την κατηγορία της απείθειας για παρακώλυση του έργου του Κογκρέσου.
Οι κατηγορίες αυτές μπορεί να προκύψουν από το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ που διέταξε αξιωματούχους της κυβέρνησής του να μην συνεργαστούν με την έρευνα.
«Δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να καλούνται μάρτυρες να αναλύσουν τα λόγια μου και την έννοιά τους» έγραψε ο πρόεδρος Τραμπ την Δευτέρα στο Twitter.
Ο πρόεδρος απαιτεί την δημοσιοποίηση των στοιχείων του ανώνυμου πληροφοριοδότη που κατήγγειλε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων Τραμπ και Ζελίνσκι (25 Ιουλίου), αλλά και την κατάθεσή του ενώπιον των βουλευτών στις επιτροπές που διεξάγουν την έρευνα.


Σφίγγει ο κλοιός για τον Τζουλιάνι;

Το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του αναφέρει ότι ο Λεβ Πάρνας, Αμερικανός επιχειρηματίας ουκρανικής καταγωγής, που έχει δεσμούς με τον Ρούντι Τζουλιάνι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις επιτροπές του Κογκρέσου που διεξάγουν την έρευνα.
Ο Πάρνας βοήθησε τον Τζουλιάνι να ψάξει και να βρει… ατασθαλίες για την οικογένεια Μπάιντεν και θεωρείται ως ένα από τα πιο κεντρικά πρόσωπα του συγκεκριμένου σκανδάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου