Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός

Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός
Προκόπης Παυλόπουλος, Κυριάκος Μητσοτάκης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός


Είναι αλήθεια ότι ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετά τη συνταγματική αλλαγή του 1985, είναι επί της ουσίας συμβολικός. Το σύστημα διακυβέρνησης έγινε από τότε πρωθυπουργοκεντρικό. Ο Πρόεδρος δεν έχει καμία εξουσία που να του δίνει τη δυνατότητα να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις.
Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει Πρόεδρος οποιοσδήποτε ή ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να χειρίζεται όπως θέλει, ακόμα και να ευτελίζει, τον θεσμό. Οι λόγοι είναι απλοί: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πρώτος πολίτης της χώρας. Προσωποποιεί το ανώτατο πολιτικό αξίωμα.
Είναι κοινώς παραδεκτό ότι στο πρόσωπό του συμβολίζεται η ευρύτερη ενότητα του έθνους. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο έχει επικρατήσει, τουλάχιστον για τα κόμματα εξουσίας, να επιλέγεται για την πλήρωση του θεσμού πρόσωπο κοινής αποδοχής που συγκεντρώνει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας.
Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούσαν μέχρι σήμερα κοινό τόπο. Ουδείς τόλμησε να τα αμφισβητήσει. Ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο τα πιο σοβαρά στελέχη της Ν.Δ. αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και απογοήτευση την τακτική του πρωθυπουργού, ο οποίος αφήνοντας να σέρνεται το θέμα της επιλογής υποψήφιου Προέδρου και αξιοποιώντας με διάφορες διαρροές τα φιλικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε μια «πασαρέλα» υποψηφίων, ευτελίζοντας τον θεσμό και προσβάλλοντας κατάφωρα τον Προκόπη Παυλόπουλο, που αν μη τι άλλο είναι γέννημα-θρέμμα της παράταξης στην οποία ηγείται.
Αυτή η κατάσταση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει αναταραχή στη Ν.Δ. καθώς εισάγει νέα πολιτικά ήθη για ένα ζήτημα που δεν είναι παραταξιακό και την υπερβαίνει, αφού αφορά τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό, άρα τη χώρα ολόκληρη. Το θέμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή. Με την Τουρκία να προβάλλει συνεχώς διεκδικήσεις και με τη γενικότερη αστάθεια που υπάρχει, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας λαμβάνει σήμερα άλλη διάσταση.
Η χώρα πρέπει να στείλει διεθνώς ένα μήνυμα αρραγούς εθνικής ενότητας, με ισχυρό συμβολισμό απέναντι σε φίλους, συμμάχους και γείτονες. Είναι αδύνατο να μην το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός. Γνώμη μας είναι πως το αντιλαμβάνεται, αλλά πάνω από το εθνικό συμφέρον μάλλον τοποθετεί άλλες, δικές του, προτεραιότητες. Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου