Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Αρχική ΑΜΥΝΑ Τα αυτονόητα που είπε ο ΥΕΘΑ για τα ελληνοτουρκικά και τα “παζάρια” για το Καστελόριζο!

 
 

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε προχθές από τη Κοζάνη όπου βρέθηκε το αυτονόητο: αν η Τουρκία προχωρήσει σε ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων θα αντιμετωπιστεί και στρατιωτικά. Αυτή είναι η δουλειά των ΕΔ, γι΄ αυτό τις έχουμε και ο ΥΕΘΑ δεν είπε κάτι αφύσικο.
Αφύσικος είναι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ. Η έκπληξη στο αυτονόητο δείχνει ότι κάποιοι δεν είναι ή δεν θέλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Σαν να θέλουν να πιστέψουν ότι κάποια “δύναμη” θα αποτρέψει τα χειρότερα. Δεν υπάρχουν τέτοιες δυνάμεις…
Σ’ αυτό το κλίμα θα πρέπει να προσθέσουμε και μία σειρά άρθρων που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 24ωρα και ούτε λίγο ,ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι “δεν θα ΄ναι και καταστροφή να μην έχει ΑΟΖ το Καστελόριζο, αν είναι να διασφαλίσουμε τη Ρόδο και τη Λέρο”! Μ΄ αυτή τη λογική μάλιστα προτείνουν να πάμε στη Χάγη!
Δεν νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα υποστηρίξει τέτοια τακτική στα ελληνοτουρκικά….
Ο ΥΕΘΑ πάντως σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική του παρέμβαση στον Antenna και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη έβαλε στη θέση τους ξανά τα αυτονόητα.
Τι είπε:
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξεκάθαρο το μήνυμά σας, «ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»…
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, λακωνικό θα έλεγα. Βέβαια, η επίσημη απάντηση ήταν αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών. Μεταξύ άλλων είπε ότι είναι εξαιρετικά υποκριτική αυτή η στάση. Να ζητάς δηλαδή, από τη μία την προσφυγή στο Διεθνές Δίκαιο βάσει του οποίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν, κατά τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας κ. Ακάρ, 16 νησιά. Από την άλλη όμως, ως χώρα, να έχεις παραβιάσει τόσες φορές το Διεθνές Δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα. Εγώ, ήμουν πιο λακωνικός, νομίζω έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα και το είπα όπως ακριβώς το περιγράφετε.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε και κάτι άλλο χθες μιλώντας, ήσασταν στην Κοζάνη. Είπατε ότι εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι «κόκκινες γραμμές», πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Μην περιμένετε από εμάς να σας ζητήσουμε να μας πείτε το σχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει νόημα να πάμε σε αυτή τη συζήτηση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα δεν λέγονται και από την τηλεόραση αυτά.
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι και αυτονόητο νομίζω αυτό που είπα. Το έχει πει και ο Πρωθυπουργός προς πάσα κατεύθυνση. Νομίζω είναι το καθήκον της συντεταγμένης ελληνικής Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, να λέει σαφώς ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα οφείλει να αντιδράσει. Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής.
Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο απλά. Δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε και εν πάση περιπτώσει χωρίς καμία αμφιβολία θα καταλήξουμε εκεί. Ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί. Και αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής, αλλά ασφαλώς πρέπει να το πούμε.
Γ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ: Είναι έτοιμο, κ. Υπουργέ το σενάριο; Δεν θέλω να μας πείτε τι είναι. Είναι έτοιμο αυτό το σενάριο;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει να κάνει με εμένα προσωπικά. Η δουλειά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι να είναι έτοιμες για όποια ώρα προκύψει ανάγκη. Αυτό κάνουν και η προσπάθεια είναι διαρκής.
Όπως σας είπα, ευχής έργον είναι μην προκύψει ανάγκη. Και πάντα υπάρχουν προβλήματα σε αυτό το βαθμό της προετοιμασίας προκειμένου όλα τα συστήματα να είναι λειτουργικά. Και πάντα θα υπάρχουν προβλήματα. Και πάντα δεν θα αγγίζουμε το τέλειο όσον αφορά την 100% λειτουργική ετοιμότητα των πάντων.
Όμως, η προσπάθεια γίνεται με συνέπεια και επαγγελματισμό από την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτω από τις δικές μας εντολές. Αυτή είναι η δουλειά τους και τη δουλειά τους την κάνουν καλά. Έχουν εκπαιδευτεί και έχουν αυτή την αίσθηση του καθήκοντος και της αποστολής να την κάνουν καλά.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ζούμε αυτές τις μέρες ,αν γυρίσουμε 24 χρόνια πίσω, κ. Υπουργέ, σαν σήμερα οι δύο δημοσιογράφοι της «Χουριέτ» είχαν αποβιβαστεί με ελικόπτερο στα Ίμια. Είχαν υποστείλει την ελληνική σημαία. Μάλιστα δώσαμε και το βίντεο για να θυμηθεί ο κόσμος εκείνη την πρόκληση που οδήγησε στην τραγική απώλεια των δύο Υποπλοιάρχων, του Παναγιώτη Βλαχάκου και του Χριστόδουλου Καραθανάση και του Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψού, στις 31 Ιανουαρίου 1996, σε λίγες ημέρες από σήμερα.
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς. Και καλό θα ήταν να αποφεύγονται αυτού του είδους οι ενέργειες που δημιουργούν ανάφλεξη στην ένταση , αν θέλετε.
Η Ελλάδα τότε θρήνησε τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν στο καθήκον, αλλά έκτοτε δημιουργήθηκε και το θέμα του «γκριζαρίσματος» κάποιων ζωνών στο Αιγαίο.
Όπως σας είπα, αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα ζητήματα, όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία και σύνεση, αλλά παράλληλα και με αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου