Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Λιβύη: Οι διπλωματικές κινήσεις και ο αιφνιδιασμός με επίσκεψη Χαφτάρ πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (254)
0 0 0
Βρείτε μας
Ήδη από την Πέμπτη η Αθήνα ξεκίνησε να κινείται έντονα στη διπλωματική σκακιέρα με αποκορύφωμα την αιφνίδια και υπό άκρα μυστικότητα επίσκεψη Χαφτάρ.
Λίγο πριν την Διάσκεψη του Βερολίνου για την κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα απούσα, η Αθήνα επέλεξε να κορυφώσει τις διπλωματικές κινήσεις της, με αποκορύφωμα την αιφνίδια επίσκεψη ενός εκ των πρωταγωνιστών του Αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.
Ήδη από την Πέμπτη η Αθήνα ξεκίνησε να κινείται έντονα στη διπλωματική σκακιέρα με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον προωθηθεί για τη Λιβύη πολιτική λύση, η οποία δεν θα προβλέπει ανάκληση του μνημονίου Άγκυρας - Τρίπολης.

Η «ντρίμπλα» με την επίσκεψη Χαφτάρ

Η σημαντικότερη εξέλιξη, ωστόσο, ήρθε λίγο αργότερα, όταν έφτασε στην Αθήνα, υπό άκρα μυστικότητα ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ, ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά στην επικείμενη Διάσκεψη. Ο στρατάρχης συντάσσεται με τα ελληνικά συμφέροντα καθώς απορρίπτει τα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ, ενώ καταγγέλλει και τον παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας.
Μετά τις συναντήσεις του Χαφτάρ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε την ελληνική θέση για απομάκρυνση όλων των ξένων στοιχείων από τη Λιβύη και εκτίμησε για την επικείμενη διάσκεψη στο Βερολίνο, ότι θα αποτελέσει «σκαλί» στη διαδικασία ειρήνευσης.
Ειδικότερα για την επίσκεψη Χαφτάρ εκτίμησε ότι δημιουργεί μία υπεραξία «και για την δική του πλευρά στην ειρηνευτική διαδικασία και για την δική μας πλευρά». Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επόμενη ημέρα για τη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά το παρασκήνιο των συνομιλιών στρατάρχης στην Αθήνα, όπως δήλωνε διπλωματική πηγή στο Sputnik, «ο Χαφτάρ υποστήριξε ότι υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν, προτού υπογράψει τη συμφωνία».

Το τηλεφώνημα στη Μέρκελ

Μετά τον αιφνιδιασμό της επίσκεψης Χαφτάρ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να επικοινωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είναι και οικοδέσποινα της Διάσκεψης, για να της εκφράσει τόσο τη δυσαρέσκειά του όσο και να της επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης.
Λίγη ώρα αργότερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευδε να τονίσει ότι «δεν ήταν ποτέ θέμα», η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη για την Λιβύη και να υπογραμμίσει αντικείμενο της Διάσκεψης δεν θα είναι οι «συμφωνίες» που υπέγραψε η Τουρκία με την Λιβύη, αλλά η προσπάθεια τερματισμού της αντιπαράθεσης στην Λιβύη.

Η αντίδραση Ερντογάν

Η επίσκεψή του δημιούργησε εκνευρισμό στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζει τον επικεφαλής του του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) «αναξιόπιστο».
Κι ενώ τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δημοσίευμα του Bloomberg τονίζει ότι η Ε.Ε. ίσως χρειαστεί να επεκτείνει τον κατάλογο ανησυχιών της, με φόντο την πολιτική για την Τουρκία και τη Λιβύη.
Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει άδειες για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες ερευνών, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα ισχυρίζεται πως είναι δικά της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Εφόσον αυτό συμβεί, κατά το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία ή να ρισκάρει την πολιτική του «αυτοκτονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου