Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Η Βουλή της Λιβύης ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία

Ο στρατηγός Χαφτάρ και ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

Η Βουλή της Λιβύης ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας με την Τουρκία

© AFP 2019 / ETIENNE LAURENT
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (190)
0 0 0
Βρείτε μας
Το διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε το Σάββατο την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας, σύμφωνα με το δίκτυο Al Arabiya.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη Βουλή της Λιβύης ψήφισε την ακύρωση της στρατιωτικής συμφωνίας με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τις πολιτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ψήφισε την ακύρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ με έδρα την Τρίπολη.
Το κοινοβούλιο της Λιβύης ζήτησε επίσης την αποστολή στη γενική εισαγγελία του φακέλου για τον Σάρατζ και για όσους εμπλέκονται στη σύναψη της συγκεκριμένης συμφωνίας με την Τουρκία, με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση των δραστηριοτήτων τους.
Η βουλή της Λιβύης πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τρίπολης και Άγκυρας.
Την Πέμπτη, η τουρκική βουλή είχε εγκρίνει το νομοσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να αναπτύξει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη.
Είχε προηγηθεί αίτημα της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια, καθώς η πρώτη προσπαθεί να αποκρούσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης υπό τον Χαφτάρ.
Την Παρασκευή, ο Χαλίφα Χαφτάρ κήρυξε γενική επιστράτευση για αντίσταση στις ξένες παρεμβάσεις.
«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα», είπε ο Χαφτάρ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
Η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης που υπεγράφη στα τέλη Νοεμβρίου περιελάμβανε δύο επιμέρους μνημόνια με το ένα να αφορά στη στρατιωτική συνεργασία και το άλλο στη χάραξη θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο, γεγονός που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ιδιαίτερα από την Ελλάδα.
Η Λιβύη είναι βυθισμένη σε έναν μακροχρόνιο εμφύλιο, από το 2011 και τον θάνατο του επί πολλές δεκαετίες ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Το ανατολικό τμήμα της Λιβύης ελέγχεται από τις αρχές της πόλης Τομπρούκ και τον συμμαχικό LNA του Χαφτάρ, ενώ η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας και την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου