Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε για ακόμη μία φορά να προκαλέσει μιας και σήμερα 2 Ιανουαρίου 2020 συνέκρινε τη συμφωνία με τη Λιβύη με την ιστορία του… Μπαρμπαρόσα.
Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στρατιώτες ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι «όπως ξέρετε στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε άλλο ένα βήμα με τη Λιβύη. Και με το βήμα αυτό στη Μεσόγειο οι στρατιώτες μας θα γράψουν έπος όπως κάναμε στην ιστορία με τον Μπαρμπαρόσα».
Ο Μπαρμπαρόσα είχε γίνει γνωστός για τις άγριες σφαγές στις οποίες προχωρούσε στα ελληνικά νησιά, με χιλιάδες αμάχους να πέφτουν νεκροί από τον οθωμανικό στόλο και χιλιάδες άλλους να πωλούνται ως σκλάβοι.
Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ υποστήριξε ότι η χώρα θέλει να της παραχωρηθούν θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης και του Καστελόριζου. Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.
Τουρκία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη
Σύμφωνα με το περίγραμμα της εντολής, όπως το περιγράφει η Hurriyet, η τουρκική στρατιωτική δύναμη θα αναπτυχθεί στη Λιβύη για έναν χρόνο, με το αιτιολογικό ότι οι εξελίξεις στην αφρικανική χώρα απειλούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα και των τουρκικών σκαφών που πλέουν στη Μεσόγειο.Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, την εντολή θα υπερψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καθώς και ο κυβερνητικός του εταίρος, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), ενώ θα καταψηφιστεί από την αντιπολίτευση με το αιτιολογικό ότι εμπλέκει την Τουρκία σε μια ακόμη σύγκρουση.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την αξιωματική αντιπολίτευση, η Τουρκία πρέπει να «δώσει προτεραιότητα σε μια διπλωματική λύση» στη Λιβύη προκειμένου να μην χαθεί «κι άλλο μουσουλμανικό αίμα».
Γιατί βιάζεται ο Ερντογάν
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αν και η συζήτηση επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, οι εξελίξεις με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Άγκυρα.Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο προεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη».
Και μια συμβολική κίνηση
Η επίσπευση ψήφισης από την τουρκική βουλή της εντολής την ίδια μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα, αποτελεί ταυτόχρονα όμως και μια μια συμβολική κίνηση-απάντηση της Άγκυρας.Η ενόχληση που έχει προκαλέσει στην Άγκυρα η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα αποτυπώνεται και στις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι.
Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόγο για παιχνίδια εναντίον της χώρας του και διεμήνυσε ότι κανένα σχέδιο που αποκλείει την Τουρκία δεν θα επιτύχει.
Ποιος ήταν ο Μπαρμπαρόσα
Φόβος και τρόμος των νερών του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο ναυτικός και
έμπορος αρχικά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα έζησε μια ζωή βγαλμένη από
κινηματογραφική ταινία.
Ο Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε από ένα ταπεινό ψαροχώρι της Λέσβου και
κατάφερε να φτάσει μέχρι την κωνσταντινουπολίτικη αυλή του σουλτάνου και
από τα σκοτεινά κυβερνητικά κτίρια της Βενετίας μέχρι τα χλιδάτα
παλάτια του Αλγερίου. Πρόκειται για τον γνωστότερο κουρσάρο και
θαλασσοπόρο που η βιογραφία του αποτελεί σταυρόλεξο για γερούς λύτες.Τέτοια ήταν η δεινότητα του στις ναυμαχίες και τόσο τρανό είχε γίνει το όνομά του στη Μεσόγειο που ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής δεν δίστασε να του αναθέσει την οργάνωση του πρώτου επαγγελματικού οθωμανικού στόλου (1533), μετατρέποντάς τον σε μια νύχτα από κουρσάρο σε αρχιμπέη του Αιγαίου και ναύαρχο του στόλου του τελικά!
Και βέβαια ο Κοκκινογένης αντάμειψε την αβρότητα του Οθωμανού αυτοκράτορα χαρίζοντας του την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίες περιήλθαν στα τούρκικα χέρια από τις πρωτοβουλίες του πρώην πειρατή.
Αλίμονο όμως, ο Μπαρμπαρόσα ήταν ένας αδίστακτος και ανελέητος άνθρωπος και το χρονικό της ζωής του είναι μια σταυροφορία πλιάτσικου, ανθρωποσφαγής και δουλεμπορίου. Κάτω από την προστασία του ίδιου του σουλτάνου (και εκτελώντας συχνά εντολές του), ο Χαϊρεντίν Πασά σκόρπισε τον θάνατο στα ελληνικά νησιά και την ευρύτερη Μεσόγειο, ερημώνοντας με τις επιδρομές του νησιά ολόκληρα, σκοτώνοντας αμάχους και αιχμαλωτίζοντας Έλληνες που πουλούσε κατόπιν στα σκλαβοπάζαρα.
Οι ιστορικοί του καταμαρτυρούν σήμερα τις σφαγές στην Κέρκυρα (πάνω από 140 οικισμούς), την Αστυπάλαια και γενικότερα τις Κυκλάδες και Σποράδες, ενώ ορόσημο θηριωδίας παραμένει η σφαγή των Κυθήρων με πάνω από 7.000 αμάχους. Όσο για τη ζοφερή κληρονομιά του, ακόμα και 3 αιώνες μετά τον θάνατό του οι παράκτιες πόλεις της Μεσογείου μαστίζονταν από κουρσάρικες επιδρομές από τους επιγόνους του…pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου