Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Επικίνδυνοι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική

Επικίνδυνοι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική
O υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός / EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνοι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική

  • +
Οσο κι αν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αυτά που αποκαλύπτονται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή της αποδεικνύουν το αντίθετο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε όσα γράφονται τις τελευταίες μέρες από το σύνολο των φιλοκυβερνητικών μέσων για υποτιθέμενη αμερικανική διπλωματική παρέμβαση στα Ελληνοτουρκικά. Για την ακρίβεια, η θέση της Ουάσινγκτον παραμένει διαχρονικά η ίδια και συμπυκνώνεται στην παρότρυνση: «βρείτε τα μόνοι σας με διάλογο».
Πρόκειται για το δεύτερο «άδειασμα» των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά το πρώτο, το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης στον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, όταν ο τελευταίος δεν είπε λέξη για τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Από την άλλη πλευρά, πρώτη φορά στα χρονικά φιλική χώρα της Μέσης Ανατολής προβαίνει σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική κυβέρνηση εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τη δολοφονία Σουλεϊμανί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βιάστηκε, χωρίς να έχει κανένα λόγο, να στηρίξει την επιλογή των ΗΠΑ, θέλοντας να επιβεβαιώσει έτσι πόσο «προβλέψιμος» σύμμαχός τους είναι. Αναρωτιέται κανείς αν ο πρωθυπουργός συμβουλεύτηκε την ελληνική διπλωματία πριν προβεί σε αυτές τις δηλώσεις ή είχε από μόνος του αυτήν τη φαεινή ιδέα.
Ακόμη περισσότερο, εφόσον το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αντιδράσει προσεκτικά στη δολοφονία Σουλεϊμανί, κρατώντας αποστάσεις, όπως επιτάσσει η πάγια εξωτερική πολιτική της Ελλάδας σε τέτοια ευαίσθητα θέματα.
Το θέμα αποκτά άλλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που επικρότησε ανοιχτά τη δολοφονία Σουλεϊμανί. Μόνο που εδώ πρόκειται για περίπτωση κατάφωρης παράβασης του διεθνούς δικαίου. Και η σταθερή θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι οι αρχές του διεθνούς δικαίου, το οποίο επικαλούμαστε αδιαλείπτως απέναντι στην Τουρκία.
Το διεθνές δίκαιο, όμως, δεν μπορείς να το επικαλείσαι επιλεκτικά, πράγμα που έκανε, δυστυχώς, ο πρωθυπουργός, αγνοώντας το στην περίπτωση της δολοφονίας Σουλεϊμανί. Κατά συνέπεια, οι πανηγυρισμοί για τις διπλωματικές επιτυχίες της κυβέρνησης την τελευταία εβδομάδα δεν έχουν αντίκρισμα. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, οι κινήσεις της να μην έχουν και ακριβό αντίτιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου