Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια - Αιγύπτιου ΥΠΕΞ για τη Λιβύη

τευξη Τύπου του Σεργκέι Λαβρόφ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (235)
0 0 0
Βρείτε μας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, το βράδυ της Πέμπτης, εν όψει της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη λιβυκή διένεξη.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι, αντίστοιχα.
Η επικοινωνία των δύο ομολόγων έλαβε χώρα λίγο πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και τις επαφές του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα.
Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, ετέθη η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη βορειο-αφρικανική χώρα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Καΐρου, αμφότεροι επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, ενώ πρόσθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Τόνισαν δε, την ανάγκη της περαιτέρω διεθνοποίησης της κρίσης της Λιβύης και εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η τουρκική ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης».
Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι «είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής».
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, θα συμμετάσχει  την προσεχή Κυριακή (19/01) στη Διάσκεψη του Βερολίνου, με αντικείμενο συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη, με τη συμμετοχή - μεταξύ άλλων - της Ρωσίας, της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ε.Ε.
Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο την «τελική επιχείρηση» για την κατάληψη της Τρίπολης και την εκδίωξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου