Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» η πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης

ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Ο Λιβυκός Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου ετέθη σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», λόγω της αναστολής της εξορυκτικής δραστηριότητας σε μια σειρά κοιτασμάτων.
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κηρύχθηκε ο Λιβυκός Εθνικός Οργανισμός Πετρελαίου (NOC), μετά την αναστολή της εξορυκτικής δραστηριότητας σε μια σειρά κοιτασμάτων και το «πάγωμα» των πετρελαϊκών εξαγωγών.
«Η NOC κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά το μπλοκάρισμα του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στις εξαγωγές πετρελαίου από τα λιμάνια Μπρέγκα, Ρας Λάνουφ, Χαρίγκα, Ζουετίνα και Σίντρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά πετρελαϊκή παραγωγή 800.000 βαρελιών και έσοδα σχεδόν 55 εκατ. δολαρίων» ανέφερε η κρατική εταιρεία.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται μία ημέρα μετά το «λουκέτο» στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Λιβύης - κάτι το οποίο αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της βορειο-αφρικανικής χώρας.
Αιτία του «μπλοκαρίσματος» των εξαγωγών είναι η καταγγελία Λίβυων ηγετών που πρόσκεινται στον LNA, ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) χρησιμοποιεί τα πετρελαϊκά έσοδα για την πληρωμή ξένων στρατευμάτων.
Από την πλευρά τους, λιβυκά media μετέδωσαν εικόνες, σύμφωνα με τις οποίες διαδηλωτές κατάφεραν να εισέλθουν σε λιμάνι της ανατολικής Λιβύης, βρίσκοντας ωστόσο, κλειστό τον τερματικό πετρελαϊκό σταθμό.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στη χώρα, με στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας των αξιωματούχων της GNA», κατόπιν και της δέσμευσης του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την GNA μέσω της αποστολής στρατιωτών.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και την πτώση του ιστορικού ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η χώρα διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:
  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) - υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ - η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) - με έδρα της Βεγγάζη - ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.
Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».
Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.
Η κατάσταση περιπλέχθηκε περαιτέρω στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η GNA σύναψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Τουρκία, τα οποία αφορούσαν τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, την προσεχή Κυριακή (19/1), στη γερμανική πρωτεύουσα, θα λάβει χώρα διεθνής διάσκεψης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου