Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Εγκληματικές πρακτικές εναντίον Ελλήνων: Ληγμένα τα χημικά στη Λέσβο

Κοινωνία

Εγκληματικές πρακτικές εναντίον Ελλήνων: Ληγμένα τα χημικά στη Λέσβο

Πολλοί είναι οι τραυματίες από τις πρακτικές αυταρχικού καθεστώτος που εφαρμόζουν τα ΜΑΤ με εντολή της κυβέρνησης στα νησιά. Οι συγκρούσεις με τους κατοίκους είναι τόσο έντονες που... εξαντλήθηκαν τα ληγμένα χημικά που έπεσαν στα ταλαιπωρημένα χώματα των νησιών.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες από τις πολύωρες μάχες και τα γενικευμένα επεισόδια στη θέση όπου θα κατασκευαστεί η νέα δομή κράτησης μεταναστών στη Λέσβο. Σύμφωνα με την Αστυνομία, συνολικά έχουν τραυματιστεί 43 αστυνομικοί, ενώ τοπικοί φορείς αναφέρουν ότι δεκάδες είναι και οι πολίτες που έχουν τραυματιστεί.
Από τους 43 τραυματισμένους αστυνομικούς, οι δύο είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές είναι ότι έχει αποκλειστεί η γρήγορη πρόσβαση στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης λόγω κλειστών δρόμων. Έτσι, πολλοί τραυματίες διακομίζονται στο τοπικό κέντρο υγείας.
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έχει γίνει εκτεταμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή οι διμοιρίες των ΜΑΤ να ξεμείνουν από δακρυγόνα και να χρειαστεί ανεφοδιασμός.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν κάτοικοι που απείλησαν αστυνομικούς ότι θα βγάλουν καραμπίνες, ενώ κάτοικοι καταγγέλλουν ότι διμοιρίες των ΜΑΤ έσπασαν καθρέφτες αυτοκινήτων που ανήκουν σε διαδηλωτές.

Συνεχείς οι εντάσεις στο Διαβολόρεμα

Συνεχείς είναι οι εντάσεις από το πρωί της Τετάρτης και μέχρι αυτήν την ώρα και στο Διαβολόρεμα της Λέσβου μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων του νησιού. Στο σημείο έχουν παραταχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να εμποδίσουν τους κατοίκους να πλησιάσουν στο σημείο, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η νέα κλειστή δομή για πρόσφυγες και μετανάστες.
Μάλιστα, αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά μέσα στο δάσος της Καράβας, όπου θα κατασκευαστεί η δομή, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Λέσβου προκλήθηκε από τις συνεχείς ρίψεις χειροβομβίδων κρότου – λάμψης και δακρυγόνων από την πλευρά της αστυνομίας.
Καταγράφονται μαρτυρίες για λιποθυμικές τάσεις και αναπνευστικές δυσκολίες μεταξύ των κατοίκων της Λέσβου, που βρίσκονται στο Διαβολόρεμα για να διαμαρτυρηθούν. Υπάρχουν πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα για σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών και για προπηλακισμούς από την αστυνομία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά κι ενός ιερέα, που επιχείρησε πεζή να παρακάμψει τους αστυνομικούς και να περάσει από το μπλόκο.

Από το πρωί στο νησί της Λέσβου αλλά και στα δύο άλλα μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τη Χίο και τη Σάμο, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα είναι κλειστά, στο πλαίσιο απεργίας που κήρυξε η Περιφέρεια, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή πολιτών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς, στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ληγμένα εδώ και 40 χρόνια τα χημικά

Χημικά που έχουν λήξει ακόμα και πριν από …39 χρόνια χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ εναντίον συγκεντρωμένων πολιτών στη Λέσβο, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων. Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν συσκευές δακρυγόνων τύπου CS, αμερικανικής κατασκευής, που έχουν συλλεχθεί από τους κατοίκους στο Διαβολόρεμα και αναγράφουν ως ημερομηνία λήξης το …1981.
Πολίτες που συμμετέχουν στα μπλόκα υποστηρίζουν πως η αστυνομία επιδίδεται σε «ξεστοκάρισμα» ληγμένων και επικίνδυνων χημικών, ενώ δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία τους η εισπνοή τους.
«Γίνεται αλόγιστη χρήση τέτοιων σκευασμάτων κι εμείς τα αναπνέουμε. Δεν είμαστε κακοποιοί ούτε τρομοκράτες. Είμαστε πολίτες που υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας. Υπάρχουν μεταξύ μας ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά», είπε στο ethnos.gr η εκπαιδευτικός, Αριστέα Αναστασιάδου, από την Πέτρα της Λέσβου, η οποία βρέθηκε και στα δύο μπλόκα πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα. Στο δεύτερο μπλόκο σημειώθηκαν και σήμερα συμπλοκές σώμα με σώμα κατοίκων με αστυνομικούς, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν δύο νεαροί άνδρες. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο.
«Δεχόμαστε βροχή από ληγμένα δακρυγόνα. Τρέχαμε να φύγουμε και πίσω μας έριχναν και άλλα. Παίρνει φωτιά το δάσος από αυτά που ρίχνουν και μετά μας κατηγορούν ότι τις βάζουμε εμείς. Μας βρίζουν, μας λένε γκασμάδες και ότι στο γασμαδόνησο που είμαστε καλά κάνουμε και τα παθαίνουμε. Είναι προκλητική η συμπεριφορά τους», ανέφερε από την πλευρά της η Χρύσα Λαγούτατζη, ιδιοκτήτρια εστιατορίου στην Πέτρα. «Είμαστε τρίτη μέρα άυπνοι και δίνουμε αγώνα για τον τόπο μας. Θα συνεχίσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου