Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Τζάκρη στο Sputnik: Μας διέκοπταν και αποχωρήσαμε, η Ελλάδα να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, η οποία διεξαγόταν στις Βρυξέλλες. Τι δήλωσε στο Sputnik η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία μετείχε στην αντιπροσωπεία.
Το ζήτημα του τουρκολιβυκού μνημονίου τέθηκε από τους Έλληνες Βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες.
Οι βουλευτές κατήγγειλαν την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία, αλλά, καθώς το Προεδρείο διέκοπτε τις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις τους, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των ελληνικών θέσεων, η ελληνική αντιπροσωπεία αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.  
Το Sputnik μίλησε με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, που απαρτίζει μαζί - με άλλους έξι βουλευτές - την ελληνική αντιπροσωπεία.
«Στο πάνελ εκείνη την ώρα βρισκόταν ο Τούρκος Πρέσβης στο ΝΑΤΟ και μια αντιπροσωπεία πρέσβεων. Η Ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε και πήρε τον λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Sputnik η Θ. Τζάκρη.
Πρώτος μίλησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ., Ανδρέας Λοβέρδος, και, στη συνέχεια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Τρίτος επιχείρησε να μιλήσει ο βουλευτής της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης. Ο κύριος Λοβέρδος μίλησε καταγγελτικά, ενώ από την πλευρά μου έθεσα ερωτήματα. Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε όλοι δηλώσεις, κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να κάνουν ερωτήσεις. Μας διέκοπταν από την αρχή».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε, αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες του Τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Τους ρώτησα αν θεωρούν ως ΝΑΤΟ ότι είναι αρκετές οι φραστικές καταδίκες του μνημονίου αυτού, που δίνει πλήρη επήρεια της Τουρκίας σε ακατοίκητες βραχονησίδες, ενώ δίνει περιορισμένη επήρρεια στην Κρήτη στη Ρόδο, στην Κάσο και στην Κάρπαθο. Συνεχίζοντας την ερώτησή μου τους είπα το εξής: Η Τουρκία, με την οποία είμαστε μέλη στην ίδια συμμαχία, μας απειλεί καθημερινά ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες, ίσως και γεωτρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Ζήτησα να μάθω ποια θα είναι η στάση του ΝΑΤΟ. Αν θα επιδείξει ουδετερότητα το ΝΑΤΟ, δεν θα δοθεί το μήνυμα ότι επικροτεί το κράτος που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο;».
Όπως είπε, δεν άφησαν τον Μανούσο Βολουδάκη να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του:
«Στη συνέχεια, ο κύριος Βολουδάκης πήρε και αυτός τον λόγο και ξεκίνησε να λέει για τις ενέργειες που πραγματοποιεί η Τουρκία στην Κύπρο με τη διακοπή των εξορύξεων εταιρειών από κράτη που μετέχουν στη διακοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, διεκόπη από τον πρόεδρο και δεν μπόρεσε καν να ολοκληρώσει. Μετά από αυτήν την ενέργεια, και ενώ διακοπτόμασταν, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε ομαδικά από τη διαδικασία».
Όπως επισημαίνει η Θ. Τζάκρη, στόχος της αντιπροσωπείας ήταν η «καταγγελία της Τουρκίας για τις παραβιάσεις του Διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και, αφετέρου, να ενημερώσουμε και τα άλλα μέλη της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης για το τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν γνωρίζουν όλοι τις παράνομες, απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας».

Τι πρέπει να γίνει για το τουρκολιβυκό μνημόνιο;

Η διεθνοποίηση του ζητήματος και η καταγγελία σε διεθνή fora είναι μόνο δύο από τις ενέργειες, στις οποίες, σύμφωνα με τη Θεοδώρα Τζάκρη, πρέπει να προχωρήσει η χώρα, ώστε να θωρακίσει τα εθνικά της συμφέροντα.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και να οριοθετήσει τις δικές της θαλάσσιες ζώνες, ώστε να ανακόψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και οι συζητήσεις με την Αίγυπτο. Είναι επίσης λυπηρό, ότι, μετά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν γίνεται ούτε μια αναφορά από επίσημα χείλη για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας με την Κύπρο. Η Ελλάδα θα έπρεπε να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως και στο Ιόνιο, πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία. Επιπλέον, όσον αφορά την οριοθέτηση με την Αλβανία, η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή της συμφωνίας οριοθέτησης που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως είναι γνωστό, είχε μπλοκαριστεί από τα ανώτατα δικαστήρια της Αλβανίας», τόνισε η Θ. Τζάκρη.
Ερωτηθείσα σχετικά, επισήμανε ότι σε κάθε νέα ευκαιρία θα τίθενται τα ζητήματα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία απαρτιζόταν από τους:
  • Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ)
  • Αθανάσιο Δαβάκη (ΝΔ)
  • Μανούσο Βολουδάκη (ΝΔ)
  • Μάριο Σαλμά (ΝΔ)
Καθώς και από τους:
  • Κωνσταντίνο Μπάρκα (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ)
  • Ανδρέα Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου