Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό

EUROKINISSI

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον κορονοϊό


Συμπτώματα, πρόληψη, αντιμετώπιση ● Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας● Ποια καταστήματα κλείνουν και ποια μένουν ανοιχτά ● Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες ● «Μένω στο Σπίτι»: Χρηστικός οδηγός.
Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει παγκοσμίως η πανδημία του κορονοϊού με τα κρούσματα να αυξάνονται σημαντικά και στη χώρα μας και την κυβέρνηση να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του ιού.
Στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης των αναγνωστών μας, η efsyn.gr συγκέντρωσε και παραθέτει τις πιο σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό, τα συμπτώματα, τα νοσοκομεία αναφοράς και την πρόληψη.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον νέο κορονοϊό 

▶ Τι είναι COVID-19 και τι SARS–CoV-2;
Ο νέος κορονοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. O ιός ανιχνεύθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στην περιοχή Γιουχάν της Κίνας και έκτοτε έως σήμερα έχει διασπαρεί σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που μέχρι τότε δεν είχε απομονωθεί στον άνθρωπο.
▶ Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης του ιού;
Παρόλο που ο ιός προέρχεται από τα ζώα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή.
▶ Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;
Ένα  περιστατικό  θεωρείται  περισσότερο  μεταδοτικό  όταν εμφανίζει συμπτώματα,  αλλά  θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.
▶ Ποια είναι τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης;
Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή
▶ Πόσοι ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή νόσο;
Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
▶ Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο;
Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.
▶ Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;
Εάν έχει :
● Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας
ΚΑΙ
● Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:
● Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2
ή
● Ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.
Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ  τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
▶ Σε ποιες περιοχές του κόσμου υπάρχει διάδοση στην κοινότητα;
Κίνα,  Ιαπωνία, Χόνκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα, Ιράν και Ιταλία (οι περιοχές/επαρχίες Emilia-Romagna, Lombardy, Piedmont και Veneto).
▶ Γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει τόσο γρήγορα;
Οι δύο βασικές αιτίες για την ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ότι έχει βελτιωθεί η δυνατότητα ανίχνευσής του.
▶ Τι σημαίνει έχω έρθει σε επαφή με τον ιό;
«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.
▶ Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από το COVID-19;
Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2, αναφέρονται κατωτέρω:
Οδηγίες ατομικής υγιεινής
  • Παραμονή κατ' οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού
     
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
     
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
     
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
     
  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20'', πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
     
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.
▶ Τι να κάνω εάν έχω στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζομαι πως έχει COVID-19;
Επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.
▶ Μπορεί η μάσκα να με προστατεύσει αποτελεσματικά από το COVID-19;
Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και δεν συστήνεται η χρήση της στον υγιή πληθυσμό.
▶ Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίου.
ΠΗΓΗ: ΕΟΔΥ
 

Τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας:

1. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»
2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν»
4. Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο»
5. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ
6. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
7. Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
8. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας
9. Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
10. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια»
11. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων
12. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
13. Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»
 

Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να εξαπλώνονται στη χώρα, η κυβέρνηση έχει προβεί σε μία σειρά από έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς.
  • Αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (δημόσιων και ιδιωτικών) της χώρας από τις 10 έως τις 24 Μαρτίου.
     
  • Αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων έως τις 25 Μαρτίου
     
  • Αναστολή της λειτουργίας των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, των θεάτρων, των κινηματογράφων και των χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων ιδιωτικών και δημοσίων μέχρι τις 25 Μαρτίου
Σήμερα (13/03/2020) μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από αύριο Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:
  • Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
     
  • Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
     
  • Κέντρα διασκέδασης
     
  • Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
     
  • Βιβλιοθήκες
     
  • Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
     
  • Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με την εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
     
  • Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)
     
  • Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.
  • Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
 
*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.
 
Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):
  • Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω
     
  • Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)
     
  • Λαϊκές αγορές
     
  • Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα
     
  • Φαρμακεία
     
  • Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας
     
  • Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away 
     
  • Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away  από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)
     
  • Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες πχ δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές) 
     
  • Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων
 
*Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2,  τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
  • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
     
  • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
     
  • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
     
  • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
     
  • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
     
  • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
     
  • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
     
  • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
     

Επιχείρηση «Μένω στο Σπίτι»: όσα πρέπει να ξέρετε

Χρηστικός οδηγός για όσους πρέπει να μπουν στον αυτο-περιορισμό. Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει» για την αντιμετώπιση της απειλής του ιού. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Δύσκολη αποστολή να μαντρώσεις τα παιδιά

Με ειλικρίνεια, σαφήνεια, εγκυρότητα και μειώνοντας το άγχος και τον φόβο οι γονείς μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο βοηθώντας τα παιδιά να καταλαβαίνουν τις πληροφορίες που ακούν. Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ.

Πολιτιστική διέξοδος τις μέρες του... κορονοϊού

Ειδικά τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά επιστρατεύουμε την επινοητικότητά μας για να είναι όσο γίνεται δημιουργικός ο χρόνος της καραντίνας. Σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν ίσως είναι αρωγός η Τέχνη. 
⇒ Με μεγάλη χαρά αναμένουμε και τις δικές σας ιδέες για δημιουργική απασχόληση στο σπίτι. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου