Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Κατανάλωση και έσοδα πλήττει ο ιός

Κατανάλωση και έσοδα πλήττει ο ιός

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί
EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Κατανάλωση και έσοδα πλήττει ο ιός


Θορυβημένο το υπουργείο Οικονομικών από το ντόμινο παρενεργειών της επιδημίας και στο πεδίο των φορολογικών εισπράξεων. Η «δημοσιονομική ευελιξία» στο τραπέζι του χθεσινού Euroworking Group, οι αποφάσεις στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου ● Εάν η πτώση του τζίρου στην αγορά εδραιωθεί και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος συνεχιστεί, τότε ανοίγει παράθυρο αναβολής των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.
Μηνύματα κάμψης των φορολογικών εισπράξεων από την πτώση της κατανάλωσης έχει ξεκινήσει να λαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς μεταδίδεται η επιδημία και μαζί της ο φόβος για τις παρενέργειές της σε καίριους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία για την ανάπτυξη το 2019, με το ποσοστό της αύξησης να κυμαίνεται πάνω από το 2%. Η πρόβλεψη των θεσμών είναι για 2,2% και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για 2,4%. Αν δεν υπήρχε ο κορονοϊός να αφήσει βαριά τη σκιά του πάνω σε αυτή την πρόβλεψη θα ήταν το καλύτερο νέο για την ελληνική οικονομία που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος από τα μνημόνια.
Σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγνώρισε ότι η έκταση του προβλήματος είναι μεγαλύτερη από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί, με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, δύο κλάδους με σημαντική συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ, να είναι τα πρώτα «θύματα» της νόσου. Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν στοιχεία για τις αφίξεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τις καταναλώσεις στα καύσιμα, τον τζίρο στο λιανεμπόριο και τα σουπερμάρκετ και γενικότερα για την τροφοδοσία σε ολόκληρη την αγορά.
Η πρώτη ακτινογραφία με τις επιδράσεις στο εγχώριο επιχειρείν έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο, αφού υπάρχει ήδη ο πονοκέφαλος με τα έσοδα καθώς ο Ιανουάριος έκλεισε με αστοχίες 744 εκατ. ευρώ στις καθαρές εισπράξεις. Οι επιπτώσεις από τη νόσο «είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν», είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει ότι θα «χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών, αφού πρώτα βρεθεί το σωστό δημοσιονομικό φάρμακο».
Θα το αναζητήσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, όπου στόχος είναι να ληφθεί σειρά μέτρων, δημοσιονομικού χαρακτήρα, με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα εξαίρεσης δαπανών από τον υπολογισμό του πλεονάσματος λόγω έκτακτων συνθηκών. Είναι εξαιρετικά πιθανό στη συγκεκριμένη σύνοδο να εξεταστεί παράλληλα το αίτημα της Αθήνας για την εξαίρεση δαπανών ύψους 280 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Την ατζέντα του Eurogroup διαμόρφωσε χθες βράδυ το Euroworking Group (EWG) που συνεδρίασε διά ζώσης για το πρόβλημα του κορονοϊού και τη μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία που μπορεί να παρασχεθεί, πέρα από τη συζήτηση που έγινε για την 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις φορολογικές δεσμεύσεις που έχουν εξαγγελθεί για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ (σε ποσοστό 8% σε μεσοσταθμικά επίπεδα) ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι με βάση τα σημερινά επίπεδα αυτές μπορούν να υλοποιηθούν. Εφόσον όμως η πτώση του τζίρου στην αγορά εδραιωθεί και η φθίνουσα πορεία στα φορολογικά έσοδα που εισπράττει το κράτος συνεχιστεί, τότε ανοίγει παράθυρο αναβολής των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη και αυτών που είχαν σχεδιαστεί για τις επιχειρήσεις (μείωση ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.).

Γκρίζο σκηνικό

Και αυτό γιατί το γκρίζο σκηνικό στην οικονομία καθιστά αδύνατη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020 αλλά και για το 2021. Ετσι ελλοχεύει ο κίνδυνος αντί για θετικά μέτρα η ελληνική οικονομία να διολισθήσει τελικά σε αρνητικά… Σε μέτρα δηλαδή δημοσιονομικής επιβάρυνσης, αλλά αυτό είναι ένα θέμα της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, όποτε όμως αυτή ξεκινήσει…
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο για την περίοδο 2021-2024 αλλά και το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα είναι αποκαλυπτικά για τις επόμενες κινήσεις στο οικονομικό πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου