Ταφόπλακα στην τουρκική οικονομία: Ο Ερντογάν εξετάζει κοπή "πληθωριστικού χρήματος"
Πληροφορίες του τουρκικού τύπου από αξιόπιστες πηγές στη χώρα, αναφέρουν ότι λόγω των χρεών και της πανδημίας, ο πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να εκδώσει περισσότερες τουρκικές λίρες για να ανταπεξέλθει της “στενωπού” που περνά η χώρα.
“Ο συντονισμός μεταξύ των νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών απαιτείται πολύ περισσότερο από ποτέ. Ενώ οι δύο αυτές πολιτικές στοχεύουν στην παροχή οικονομικής σταθερότητας, σε τομείς που είναι διαφορετικοί. Είναι απαραίτητο οι πολιτικές αυτές να αλληλοσυμπληρώνονται και να στηρίζουν την οικονομία χωρίς να δημιουργούν πρόσθετους κινδύνους και τρωτά σημεία”, δηλώνει Τούρκος ειδικός.
Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) έχει μειώσει τα επιτόκιο της, χαλαρώνοντας τους όρους του δανεισμού για να καταστήσει πιο εύκολη τη ρευστότητα, αλλά όλοι οι δείκτες πλησιάζουν το “κόκκιν"Η προσφορά χρήματος, είναι το μόνο εργαλείο της νομισματικής πολιτικής που μπορεί να επηρεάσει το οικονομικό σύστημα της χώρας στο σύνολό του, ενώ δεν έχει καμία δυνατότητα ρύθμισης του κλίματος σε εξωτερικό επίπεδο, παρόλα αυτά ο Πρόεδρος Ερντογάν ετοιμάζεται να κόψει χρήμα", δηλώνει ο ίδιος.
Την ίδια περίοδο η τουρκική λίρα έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2018 σήμερα Δευτέρα, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο κορωνοϊός κατακρήμνισε την εσωτερική κατανάλωση στην χώρα.
Η λίρα υποχώρησε στα 6,702 ανά δολάριο στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο κύριος δείκτης μετοχών BIST 100 υποχώρησε 2,4% φτάνοντας στις 83.734 μονάδες.
Τα περιστατικά με τον ιό στη χώρα αυξήθηκαν κατά 289 φτάνοντας στις 1.236 περιπτώσεις, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Υγείας, ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 30 από τους 21.Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν το 10% φέτος, ποσοστό που είναι σχεδόν ίσο με το 11% που έχασε η τουρκική οικονομία σε ολόκληρο το 2019. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια σε 9,75% από 24% τον περασμένο Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 12,4%. Ουσιαστικά οι τουρκικές αρχές αφήνουν τη λίρα εκτεθειμένη σε μια πιθανή οικονομική αναταραχή καθιστώντας τη λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές, τονίζουν ξένοι ειδικοί.
Τα καταστήματα της Τουρκίας κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο και το εισόδημα των επιχειρήσεων του τουρισμού, μια ζωτική πηγή ξένου νομίσματος, θα κατακρημνιστεί φέτος, αφού όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επέβαλαν αποκλεισμούς σε τουρκικά προιόντα.Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα ανασταλούν όλες οι πτήσεις σε 46 χώρες, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αποκλεισμένων χωρών σε 68.
“Οι μάσκες που παράγονται από επιχειρήσεις και βρίσκονται σε αποθήκες θα κατασχεθούν”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Η Turkish Airlines, ο εθνικός αερομεταφορέας της χώρας, μείωσε τις διεθνείς πτήσεις της σε μόλις πέντε προορισμούς το Σαββατοκύριακο και αυτές αφορούν προορισμούς όπως Μόσχα, Αντίς Αμπέμπα, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Χονγκ Κονγκ.
Επίσης έχει ανακοινωθεί και η εξαγορά μετοχών της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας, ανέφερε το Bloomberg, ως ένα βήμα που συχνά λαμβάνεται για την ενίσχυση της τιμής των μετοχών μιας εταιρείαςΟι Τούρκοι εξαγωγείς, αναμένεται επίσης να χάσουν πολλά εκατομμύρια δολάρια από τις μειώσεις στις πωλήσεις των αγαθών τους σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας ύψους 100 δισ. Λιρών (περίπου 15 δισ. Δολάρια), συμπεριλαμβανομένων κάποιων αναβολών πληρωμών για τις τουρκικές εταιρείες.
Τα μέτρα όμως απέχουν πολύ από αυτά που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις κορυφαίες οικονομίες της Ευρώπης, Μιλάμε σαφώς όμως για το τέλειο σκηνικό το οποίο θα πυροδοτήσει πιθανόν την έκρηξη της τουρκικής οικονομίας, επιφέροντας σύμφωνα με ειδικούς, αλυσιδωτές αντιδράσεις και στο γεωπολιτικό κομμάτι του Αιγαίου και της Μεσογείου, προκαλώντας με τη σειρά του νέες πρωτόγνωρες εξελίξεις με χώρες, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, και η Αίγυπτος.
Η Τουρκία έχει πλέον μόνο να χάσει από αυτήν την πανδημία, η οποία σε συνδυασμό με τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό σε Συρία και Λιβύη, θα την ωθήσει πιθανότατα σε ακόμα πιο ωμές προκλητικές ενέργειες στην περιοχή μας το συντομότερο δυνατό, μετά τον Έβρο.οι οποίες προσφέρουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε υποστήριξη και κίνητρα.
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι πιστεύει ότι οι ιδιωτικές τράπεζες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των κρατικών δανειστών και θα αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους, αυξάνοντας τα πιστωτικά όρια για να βοηθήσουν τους πελάτες τους.pentapostagma.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου