Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Μεταναστευτικό: Τι ζητούν Ελλάδα και Γερμανία από τον Ερντογάν

ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Σύνορα Έβρου (112)
0 0 0
Βρείτε μας
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Στο επίκεντρο η αναθεώρηση της Συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας του 2016.
Η μεταναστευτική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του 2016 ετέθη στο επίκεντρο των επαφών τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Κομισιόν, όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ.
Όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην αναγκαιότητα αναθεώρησης και επικαιροποίησής της, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι νέες μεταναστευτικές προκλήσεις που τίθενται, αυτή τη φορά, στα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.
Ωστόσο, καμία αλλαγή δεν πρόκειται να συντελεστεί χωρίς το κατάλληλο... αντίτιμο, με την τουρκική πλευρά να αξιώνει περαιτέρω χρήματα από τις Βρυξέλλες.
«Οι συζητήσεις αποτέλεσαν ένα καλό σημείο εκκίνησης για επανέναρξη ουσιαστικά των συνομιλιών, όμως δεν προέκυψε καμία συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής σύσκεψης με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό πως οι γραμμές επικοινωνίας είναι ανοιχτές και ενεργές» και ότι «αυτό είναι προϋπόθεση για την βελτίωση της κατάσταση των μεταναστών στον Έβρο».
Όπως είναι φυσικό, οι επαφές των εμπλεκόμενων πλευρών θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, με την Τουρκία να διεκδικεί ό,τι περισσότερο μπορεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντάλλαγμα τη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Τι ζητούν Μέρκελ και Μητσοτάκης από την Τουρκία

Στο ίδιο πλαίσιο, οι κ.κ. Μέρκελ και Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών της Δευτέρας στο Βερολίνο, συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών - από πλευράς της Τουρκίας - ενώ συζήτησαν την ανάγκη βελτίωσης της συμφωνίας του 2016.
Συγκεκριμένα, έγινε κοινή αναφορά στους όρους μίας πιθανής αναθεώρησης της μεταναστευτικής δήλωσης Τουρκίας – Ε.Ε., η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να περιλαμβάνει:
  • Πιθανές κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα, 
  • Επιστροφών από την Ελλάδα προς την Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, αλλά και από την ενδοχώρα (π.χ. Έβρος).
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στα όργανα της Ε.Ε. για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνο, όπως και την κατάρτιση μιας νέας και ενιαίας πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Ωστόσο, ουσιαστικές εξελίξεις αναμένονται από τον Μάιο και μετέπειτα, όταν αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόταση της Κομισιόν για το ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη, στη Βιέννη, προκειμένου να έχει επαφές με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, με τους δύο ηγέτες να αναμένεται να καταδικάσουν τις τουρκικές ενέργειες στον Έβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου