Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

H οικονομία καταρρέει - Αμερικανός αναλυτής: "Σαν να έπεσαν τρεις θερμοπυρηνικές βόμβεςHalt in trading on a wild Wall Street day

Οικονομία, κορωνοϊός
Οικονομία 
 Ενημερώθηκε στις: 

H οικονομία καταρρέει - Αμερικανός αναλυτής: "Σαν να έπεσαν τρεις θερμοπυρηνικές βόμβες"

Ένα ζοφερό μέλλον περιέγραψε με δηλώσεις του στο Boom Bust του RT ο οικονομικός αναλυτής Tobin Smith, CEO της εταιρείας Transformity Research, εκτιμώντας πως η οικονομική κρίση που "χτυπάει" την πόρτα των ΗΠΑ και η επιθετικότητά της ενισχύεται σημαντικά λόγω του κορωνοϊού, ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2008-2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθεί να σταματήσει τον πανικό των επενδυτών με τα έκτακτα μέτρα που ενεργοποίησε, αλλά αυτά τα μέτρα είναι σαν να χρησιμοποιούμε "ένα όπλο" όταν χρειαζόμαστε "αντιαρματικό", εκτιμά ο Tobin Smith, Διευθύνων Σύμβουλος της Transformity Research.
«Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να σταματήσει τον πανικό στις τάξεις των επενδυτών με τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει, αλλά αυτές οι κινήσεις είναι περισσότερο σαν να πυροβολείς με πιστόλι, ενώ χρειάζεσαι αντιαρματικό», τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως «το πραγματικό πρόβλημα της Αμερικής είναι το χρέος, το οποίο είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο σήμερα από όσο ήταν πριν από μια δεκαετία».
Δήλωσε επίσης: «Μιλάμε τόσο για μια υγειονομική καταστροφή όσο και για μια οικονομική καταστροφή. Είναι σαν να έπεσαν πάνω μας ταυτόχρονα τρεις θερμοπυρηνικές βόμβες. Αρχικά, έχουμε τη βόμβα του κορωνοϊού και την πανδημία, μετά έχουμε τη δεύτερη πανδημία, αυτή του πετρελαίου. Και η τρίτη βόμβα είναι πως η κυβέρνηση κάθεται και συνεδριάζει, λαμβάνοντας ελλιπή μέτρα, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια οικονομική επίθεση».
Και συμπλήρωσε: «Οι παράγοντες αυτοί έχουν ισοδύναμες επιπτώσεις σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν ήδη βυθίσει τη χώρα σε ύφεση. Τώρα η Ουάσινγκτον χρειάζεται να ρίξει μια ακόμα βόμβα για να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του εξελισσόμενου οικονομικού κραχ»

Goldman Sachs: Το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα καταρρεύσει -24% στο β΄ τρίμηνο

Σε μια ομολογουμένως σοκαριστική εκτίμηση προβαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs εκτιμώντας ότι το ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο 2020 θα μειωθεί κατά 24%.
Να σημειωθεί ότι J P Morgan και Goldman Sachs έχουν παρουσιάσει πολύ ζοφερές παραδοχές για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Όμως, η Goldman, η οποία μόλις πριν από τρεις μήνες ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία είναι "σχεδόν κοντά στην ύφεση" έχει αναθεωρήσει πλήρως τις εκτιμήσεις της. Έτσι λοιπόν η Goldman Sachs προβλέπει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ του 2ου τριμήνου 2020 θα συντριβεί -24% αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ μπαίνουν βασικά σε μια δεύτερη Μεγάλη Ύφεση.Όπως και η JPMorgan έτσι και η Goldman Sachs βλέπει μια ανάκαμψη σχήματος V στο τρίτο τρίμηνο 2020, αλλά πιθανότατα να αγνοηθεί η εκτίμηση αυτή καθώς δεν υπάρχει τρόπος να ανακάμψει η αμερικανική οικονομία μέσα σε 3 μήνες. Ενώ θα πρέπει η Goldman προσεχώς να αναθεωρήσει επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της προσεχώς γιατί αν η αμερικανική οικονομία παραλύσει έστω για ένα τρίμηνο τότε για το 2020 θα περάσει σε ύφεση η οικονομία.
Τις τελευταίες μέρες τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης έχουν αποδιοργανώσει την κανονική ζωή σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ. Στις επιχειρήσεις καταγράφεται αύξηση των απολύσεων και μια κατάρρευση των δαπανών, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε μέγεθος όσο και ταχύτητα. Επίσης σχολεία έκλεισαν, καταστήματα, γραφεία, εργοστάσιαν παραγωγής και εργοτάξια. Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το πολύ αρνητικό σενάριο για την οικονομία με μια πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο 2020.Η Goldman Sachs αναμένει μείωση της κατανάλωσης και των υπηρεσιών, της μεταποιητικής δραστηριότητας και των επενδύσεων που θα επιδράσει έως -10% τον Απρίλιο του 2020 με τάση βελτίωσης τους επόμενους μήνες.
Κατά την Goldman η αμερικανική οικονομία θα εμφανίσει:
  • Στο πρώτο τρίμηνο 2020 ύφεση -6%.
  • Στο δεύτερο τρίμηνο 2020 κραχ στο ΑΕΠ -24%.
  • Στο τρίτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +12%
  • Στο τέταρτο τρίμηνο 2020 ανάκαμψη +10%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αμερικανικό ΑΕΠ το 2020 θα σημειώσει ύφεση -3,8%. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι ο βραδύς ρυθμός ανάκαμψης, ακόμη και το 2021, θα προκαλέσει μακροχρόνιες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Κυβερνήτης Νέας Υόρκης: Η επιδημία μπορεί να κρατήσει μήνες

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ενέτεινε σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου τα νέα μέτρα για το κρατίδιο της Νέας Υόρκης για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού, επιβάλλοντας νέους περιορισμούς, όπως το να μείνει σπίτι το 100% του εργατικού δυναμικού και το κλείσιμο όλων των μη ουσιωδών, επιχειρήσεων.

Παρότρυνε τους Νεοϋορκέζους μάλιστα να παίρνουν τραίνα μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ο Κουόμο διευκρίνισε επίσης ότι τα τραπεζικά ATMs είναι μια «βασική» υπηρεσία.Όλες οι μη ουσιώδεις επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν, δήλωσαν από κοινού ο κυβερνήτης Α. Κουόμο και ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης ντε Μπάσιο, τονίζοντας ότι το κράτος θα βρει τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξει εκείνους τους εργαζόμενους που είναι απαραίτητοι σε αυτή την κρίση.
Προς συμμόρφωση όλων και αποφυγή παραβάσεων θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.
"Αυτά δεν είναι χρήσιμα υπαινιγμοί ... θα επιβληθούν, θα υπάρξει πολιτικό πρόστιμο και υποχρεωτικό κλείσιμο για κάθε επιχείρηση που δεν συμμορφώνεται, και οι πράξεις σας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Πρέπει να κάνουμε την κοινωνία ασφαλή για όλους", δήλωσε ο Κουόμο για το εκτελεστικό διάταγμα που ετοιμάζεται να υπογράψει.Η πολιτεία της Νέας Υόρκης ανέφερε 2.950 νέα κρούσματα την Παρασκευή, φέρνοντας το σύνολο της πολιτείας στα 7.102 κρούσματα, με τα 4.408 στην πόλη Νέα Υόρκη.
Αναφερόμενος στους νέους ο Κουόμο τόνισε πως, θα πρέπει να πειθαρχήσουν αυστηρά γιατί το 25% των κρουσμάτων είναι σε άτομα ηλικίας 20-44 ετών. Απαγόρευσε την ομαδική άσκηση ακόμη και στην ύπαιθρο, τα ομαδικά αθλήματα, ενώ έκλεισε και τα γυμναστήρια.
pentapostagma.grΤο συγκοινωνιακό δίκτυο θα παραμείνει ανοιχτό για να μπορούν οι πολίτες να πηγαίνουν στις «ουσιαστικές» όπως αποκάλεσε τα ιατρεία, νοσοκομεία και φαρμακεία, δουλειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου