, κάτι που σημαίνει πως η μαζική του παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Κίνας, ενέκρινε , το αντιικό φάρμακο Favipiravir, που παράγεται στην Ιαπωνία με την εμπορική ονομασία «Avigan».
Το συγκεκριμένο φάρμακo πέρασε επιτυχώς τις εργαστηριακές δοκιμές καθώς και τις πρόσφατες κλινικές δοκιμές ενώ είχε δοκιμαστεί ως πειραματικό φάρμακο σε 340 βαριές περιπτώσεις ασθενών στην Ουχάν, την Σενζέν και την Σαγκάη.
Μάλιστα 91% αυτών των ασθενών με βαριά πνευμονία, έδειξαν αισθητή βελτίωση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Επιστημών και Τεχνολογίας της Κίνας, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν πως «εμποδίζει την εξάπλωση του COVID-19 στον ανθρώπινο οργανισμό και σταματάει την καταστροφική δράση του ιού με την χορήγησή του».
Αυτή τη στιγμή μόνο 3 χώρες έχουν το φάρμακο και μία ετοιμάζεται να το κατασεκυάσει . Η Κίνα, η Ιαπωνία, η... Τουρκία η οποία -άγνωστο πως- κατάφερε να το αποκτήσει και το Ιράν!
Σύμφωνα με αποκαλύψεις αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας του Ιράν που έχει συνάψει συμφωνία για την φόρμουλα παραγωγής του φαρμάκου με την κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Ινστιτούτου Παστέρ του Ιράν, Δρ Μοχάμαντ Ρέζα Αγκχασαντετζί, που αναμετέδωσαν τουρκικά και αραβικά ΜΜΕ, «φάρμακο κατά του κορωνοϊού θα κυκλοφορήσει μέσα στις 7- 10 επόμενες μέρες», αφού έχει λάβει την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Τροφίμων και Φαρμάκων !
Μάλιστα, το φάρμακο έχει δοκιμαστεί τόσο κλινικά όσο και σε ασθενείς του κορωνοϊού με απόλυτη επιτυχία, φέρεται να έχουν δηλώσει αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας: «Έχουμε κάνει δοκιμές, ήταν επιτυχημένες».
Στην μορφή του τελικού φαρμάκου κατά του ιού δεν το έχουν άλλες χώρες.
Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει επισήμως σε συνέντευξη Τύπου πως το φάρμακο αυτό που είχε εγκριθεί στην Ιαπωνία το 2014, ως φάρμακο κατά της γρίπης, αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό στην θεραπευτική αγωγή ασθενών του κορωνοϊού, σε νοσοκομεία της Κίνας.
Τα Κινεζικά τηλεοπτικά δίκτυα, αναφέρουν ότι οι έρευνες των αρμόδιων υπουργείων της Κίνας, ειδικά στην περιοχή Σενζέν έδειξαν ότι οι ασθενείς που το έλαβαν κατά την νοσηλεία τους βρέθηκαν αρνητική στο τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, κατά μέσο όρο μετά από 4 ημέρες ενώ αντιθέτως οι ασθενείς που δεν το έλαβαν πήραν εξιτήριο – κατά μέσο όρο- σε 11 ημέρες.
Οι ίδιες έρευνες έδειξαν επίσης πως «οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο έδειξαν βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων τους σε ποσοστό 91% ενώ όσοι έλαβαν άλλες θεραπείες είχαν βελτίωση κατά 62% σύμφωνα με ευρήματα σε ακτινογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες» σε διάφορα νοσοκομεία της Κίνας.
Έτοιμο για μαζική παραγωγή.
Ελπίζεται σε τρεις εβδομάδες να έχουν παραχθεί αρκετά σκευάσματα και για εξαγωγές σε άλλες χώρες, κάτι που ελπίζεται να αμβλύνει σημαντικά τη θνησιμότητα της επιδημίας.
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της Κίνας για την έγκριση κυκλοφορίας του φαρμάκου πιθανολογείται ότι έχει το γεγονός πως η πατέντα της φαρμακευτικής ουσίας του στην Ιαπωνία έληξε τον περασμένο Δεκέμβριο και δεν υπάρχει καμία προστασία αποκλειστικών δικαιωμάτων.
Το ίδιο φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί ως αγωγή για τους ασθενείς από τον ιό Ζίκα στην Βραζιλία ενώ το 2016 είχε δημοσιευτεί μια επιστημονική μελέτη Αφρικανών και Ευρωπαίων επιστημόνων για την αποτελεσματικότητα του σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών του Έμπολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου