Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα: Μπλόκα & έλεγχοι σε δρόμους & εκκλησίες! - Πιθανόν από τις 4 Μαΐου η επαναφορά στην κανονικότητα
Ένα γιγαντιαίο σχέδιο που απλώνεται σε όλη τη χώρα με επίκεντρο την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει εκατοντάδες μπλόκα με σκοπό να ελεγχθεί απόλυτα η κυκλοφορία των πολιτών, αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα, συστάσεις πιστών ακόμη και έξω από ιερούς ναούς, περιπολίες για την αποτροπή γλεντιών και συναθροίσεων σε αυλές και πιλοτές πολυκατοικιών, έχει θέσει σε εφαρμογή η Αστυνομία.
Οι εντολές που έχουν πάρει οι επικεφαλής των μέτρων και έχουν διαβιβάσει σε όλους τους ένστολους είναι να είναι αποφασιστικοί και αυστηροί στους ελέγχους, να μην δέχονται αστείες και παιδαριώδεις δικαιολογίες και να ελέγχουν ακόμη και τα πορτ μπαγκάζ των οχημάτων για να διαπιστώνουν αν τα όσα γράφουν στα χαρτιά που φέρουν πάνω τους συμβαδίζουν με αυτά που υπάρχουν στις αποσκευές τους.
Για παράδειγμα αν επικαλεστούν την πιο συνηθισμένη δικαιολογία ότι μετακινούνται για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους και ασθενείς γονείς τους, να μην κουβαλούν σούβλες, αρνιά και κρασιά.
Παράλληλα, το σύνολο των υπηρεσιακών οχημάτων και μοτοσικλετών, τα drones, τα δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, συμμετέχουν στον σχεδιασμό και όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Αστυνομίας, κανείς δεν θα μπορέσει να «το σκάσει» από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να εκδράμει στην επαρχία. Σε όλα τα διόδια της χώρας υπάρχουν μπλόκα και αστυνομικοί να ελέγχουν όλο το 24ωρο, όλα τα αυτοκίνητα.Στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για το Πάσχα, συμμετέχει το σύνολο των υπηρεσιών και εκτός από τους άνδρες και τις γυναίκες της Τροχαίας, επιστρατεύονται ένστολοι από τα τοπικά τμήματα, την Άμεση Δράση, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ ακόμη και τα ΜΑΤ αφού λόγω της κατάστασης που επικρατεί, δεν έχουν αντικείμενο. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει φροντίσει, εκατοντάδες αστυνομικοί από τα αεροδρόμια και τις υπηρεσίες γραφείου, να βγουν στο δρόμο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχέδιο λαμβάνουν μέρος και 250 αστυνομικοί που «αποδεσμεύτηκαν» από το αρχηγείο.
Εκτός από τα μπλόκα σε όλα τα διόδια της χώρας, έλεγχοι και περιπολίες υπάρχουν σε όλους τους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν πόλεις και χωριά. Ειδικά για την Αττική, οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να μεταβούν στα εξοχικά τους που βρίσκονται ακόμη και εντός του νομού Αττικής.
Σε τουλάχιστον 20 σημεία όπως στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου, Βάρης – Κορωπίου, λεωφόρο Μαρκοπουλου, λεωφόρο Μαραθώνος και λεωφόρο Πεντέλης προς Νέα Μάκρη θα υπάρχουν όλο το 24ωρο μπλόκα και θα ελέγχονται εξονυχιστικά όλα τα οχήματα. Είναι ξεκάθαρο ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από το σπίτι του για να πάει, για παράδειγμα στο εξοχικό του στον Κάλαμο ή στο Πόρτο Ράφτη, καθώς κινδυνεύει με πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες όπως φυσικά και υποχρεωτική επιστροφή στη βάση του.
Στις 4 Μαΐου τα πρώτα εμπορικά;
Η μία μετά οι άλλες χώρες αρχίζουν να εφαρμόζουν μέτρα σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα. Η συζήτηση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και στην ελληνική κυβέρνηση. Η 27η Απριλίου που λήγουν τα μέτρα αποτελεί κρίσιμο σταθμό. Οι ανακοινώσεις θα προηγηθούν, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αλλωστε, θα χρειαστεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα δίνει το στίγμα για το τι θα γίνει από τις 28 Απριλίου και μετά.
Εάν η πανδημία περάσει σε ρυθμούς εξάλειψης όπως διαφαίνεται αυτήν τη στιγμή, είναι πιθανόν αντί στις 11 Μαίου, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, τα πρώτα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια ή κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου να επαναλειτουργήσουν νωρίτερα, αρχής γενομένης της 4ης Μαΐου.
Μετά το πρώτο κρας τεστ, θα ξεκινήσει μαθήματα η τρίτη τάξη του Λυκείου που έχει τις πανελλαδικές εξετάσεις και σταδιακά θα προστίθενται τάξεις και άλλες λειτουργίες, καθώς τα βήματα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά όπως επισημαίνουν όλες οι πλευρές.
Το R και το Οn off
Η Covid-19 εισήγαγε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο και τον αριθμό αναπαραγωγής R. Όπως εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας εάν η τιμή του R είναι μεγαλύτερη από το 1, η επιδημία μεγαλώνει, εάν είναι μικρότερο από το 1 φθίνει. Το όριο που θέλουν να πιάσουν οι χώρες είναι τουλάχιστον το 0,6 και εμείς αν και δεν το φτάσαμε, πλησιάζουμε, που σημαίνει ότι τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση αποδείχθηκαν αποτελεσματικά.
Ο καθηγητής του LSE και εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι η στρατηγική της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων πρέπει να γίνει με τακτικές κινήσεις «ώστε να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάσχεσης της μεταδοτικότητας του ιού, της ανακούφισης της δυσαρέσκειας και του οικονομικού κόστους», όπως ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook.
«Μια πρόωρη στρατηγική εξόδου, ή/και μία νέα έξαρση μπορεί να επιφέρει επαναφορά κάποιων μέτρων, δημιουργώντας κύκλους «επιβολής και άρσης μέτρων», που ακολουθούν τόσο η Σιγκαπούρη όσο και το Χονγκ Κονγκ», όπως τόνισε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου