Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση για την σταδιακή άρση των περιορισμών


Την Τριτη το απόγευμα το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοστάκη.

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES
Οι τηλεδιασκέψεις και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με υπουργούς και επιστήμονες ήταν συνεχείς όλο το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του οριστικού σχεδίου για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Η «εξίσωση» για την άρση των περιοριστικών μέτρων μόνο εύκολη δεν είναι, με το πιο δύσκολο μέρος της να εμφανίζεται αυτή την στιγμή στην επιστροφή μαθητών, δασκάλων και καθηγητών στα σχολεία. Πιθανότατα για αυτό και αποφασίσθηκε τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απευθυνθεί στους πολίτες την Τρίτη 28/4 και όχι σήμερα το απόγευμα, όπως αρχικά είχε διαφανεί.
Οι επιτροπές ειδικών που ασχολούνται με το θέμα είχαν διαφορετικές απόψεις και εισηγήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου, οπότε αυτά τα τελευταία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ζυγίζει» τα δεδομένα και θα λάβει την οριστική του απόφαση που θα ανακοινώσει αύριο το απόγευμα μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, μαζί βέβαια με το υπόλοιπο σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτοί που θα επιστρέψουν σίγουρα στα θρανία είναι οι μαθητές που θα δώσουν Πανελλήνιες εξετάσεις. Από εκεί και πέρα είναι όλα ανοιχτά για το αν θα ξαναρχίσουν τα μαθήματα όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, σε ποιο ακριβώς χρονικό σημείο αλλά και με ποιον τρόπο (για παράδειγμα, πόσα παιδιά θα βρίσκονται σε κάθε τάξη).
Στο αυριανό του μήνυμα ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολίτες για το βασικό περίγραμμα του σχεδιασμού, καθώς τις λεπτομέρειες θα τις δώσουν οι υπουργοί της κυβέρνησης μέσω συνέντευξης τύπου. Αυτό όμως που πρόκειται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι αυτή η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μία διαδικασία δυναμική. Δηλαδή θα υπάρχει συνεχής παρατήρηση των επιδημιολογικών δεδομένων και αν απαιτούνται αλλαγές στον σχεδιασμό ή διορθωτικές παρεμβάσεις, αυτές θα γίνονται άμεσα. Και στη φάση της άρσης των περιορισμών, όπως έγινε και στη διαδικασία επιβολής τους, οι επιστήμονες και οι ειδικοί θα έχουν τον σημαντικότερο λόγο, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ρισκάρει μία ενδεχόμενη έξαρση της μεταδικότητας του κορονοϊού. Για αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε μία φάση θα έχει χρονική διαφορά περίπου 10 ημερών από την επόμενη, ενώ τα πάντα θα είναι υπό αίρεση. Ο στόχος της προστασίας της δημόσιας υγείας παραμένει και όπως επισημαίνουν σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση κάθε βήμα θα είναι στοχευμένο, ενώ για κάθε τομέα θα υπάρχει μία ομάδα ειδικών και θα εφαρμόζεται ένα άτυπο πρωτόκολλο, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος ότι όλα γίνονται με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να επανέλθουν κάποιοι περιορισμοί αν υπάρξουν ανησυχητικά σημάδια. Όπως μπορεί να αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας μετάβασης στην κανονικότητα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού:
-4 Μαϊου ξεκινά η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση και το πρώτο μέτρο που θα αρθεί θα είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις.
-Όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα είναι μία διαδικασία μακρόσυρτη και σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου.
-Η προσπάθεια προστασίας των ευάλωτων ομάδων θα παραμείνει βασική προτεραιότητα.
-Σχετικά με την επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα, θα ανοίξουν πρώτα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν από την πρώτη στιγμή όπως και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Θα υπάρχει έλεγχος στο πόσοι μπορούν να βρίσκονται εντός των καταστημάτων, κάτι που θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του κάθε χώρου.
-Σταδιακά θα υπάρχει άνοιγμα και άλλων επαγγελματικών τομέων, πάντα όμως βήμα-βήμα και μελετώντας όλα τα δεδομένα.
Σε όλη αυτή τη διαδικασία βασικό ρόλο θα παίξει η μάσκα ως ένα ακόμα μέτρο προφύλαξης. Για τη σωστή χρήση της ειδικοί θα δώσουν συμβουλές ενώ το πιθανότερο είναι να κριθεί υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους που υπάρχουν ή έχουν περάσει και άλλοι άνθρωποι, όπως πχ για ψώνια σε σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου