«Πάμε καλά, χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή, δεν αποκλείεται να σημάνει νέος συναγερμός». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη που αναλύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά τις πρώτες ημέρες της χαλάρωσης της καραντίνας.
Τα πρώτα δείγματα, όπως αυτά αναλύθηκαν κατά την χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολογίας Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, είναι θετικά καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξίας σε ότι αφορά την επέλαση του κοροναϊού.
Ειδικότερα οι επιστήμονες είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ καθώς από τα στατιστικά φαίνεται να υπάρχει αναχαίτιση της επιδημίας.
Η γνωστή σε όλους καμπύλη Rο είναι ακόμη επίπεδη, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει έξαρση.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει διαφανεί η επίδραση από την άρση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, ενώ καλύτερη εικόνα θα έχουμε στις ανακοινώσεις από την Πέμπτη και μετά.
Τα συνολικά στοιχεία αναμένονται με ιδιαίτερη ανυπομονησία από τους επιστήμονες αλλά και από την κυβέρνηση καθώς θα δώσουν μία εικόνα για την επιδημιολογική πορεία της Ελλάδας από την Δευτέρα 4 Μαΐου όπου και είχαμε την πρώτη άρση των μέτρων με το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Έκτοτε έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση χαλάρωσης της καραντίνας καθώς από χτες άνοιξαν και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα, πλην των μεγάλων εμπορικών κέντρων, και επέστρεψαν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου.
Όπως εξήγησε πάντως ο κ. Τσιόδρας, πιο ευκρινής θα είναι η εικόνα για την πανδημία στη χώρα μας από την ερχόμενη Κυριακή και μετά, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 14 μέρες από την άρση του lockdown.
Ωστόσο τα λίγα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες και προχθές, καθώς και το γεγονός ότι δεν είχαμε νέο θάνατο για δύο 24ωρα, αφορά τις τελευταίες μέρες του Απριλίου που ίσχυε ακόμα η καραντίνα.
Επομένως είναι σαφές πως στα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνέπειες από την εξόρμηση των πολιτών στις πλατείες και στις παραλίες μετά την άρση των μέτρων.
Αυτές αναμένονται να αποτυπωθούν, σε ό,τι αφορά στα κρούσματα στις 23 – 24 Μαΐου.
Θετική η εικόνα από τα τεστ των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ
Ωστόσο, θετική είναι η ευρεία εικόνα των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργούν οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Σε σύνολο 2.903 ελέγχων που έγιναν σε ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, μόλις δύο ήταν θετικοί.
Σε χαμηλά επίπεδα ο δείκτης R0
Όσον αφορά τον περιβόητο δείκτη μετάδοσης, τον R0, αυτός βρίσκεται επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης κυμαίνεται πλέον στο 0,3 – 0,4, που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον ιό, μπορούν να τον μεταδώσουν σε 30 – 40.
Ο ρυθμός αυτός βέβαια μπορεί να πάρει και πάλι την ανιούσα αν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Δεν είναι κρυφό άλλωστε πως την τελευταία εβδομάδα ανησύχησαν πολύ τους επιστήμονες οι συγκεντρώσεις σε πλατείες, δρόμους και παραλίες, καθώς ακόμη κι αν ένας έχει τον ιό, δεν αποκλείεται να δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται.
Πότε θα σημάνει συναγερμός με τον δείκτη R0
Όπως είχε αναφέρει πάντως και ο κ. Τσιόδρας συναγερμός για το R0 θα σημάνει στη χώρα μας όταν ο δείκτης καταγράψει άνοδο άνω του 1.
Οι επιστήμονες άλλωστε από την πρώτη στιγμή έκαναν σαφές το γεγονός πως σε περίπτωση που η πορεία του ιού στην χώρα χειροτερέψει, τότε δεν αποκλείουμε να γυρίσουμε πίσω, τότε δηλαδή που ίσχυαν πιο αυστηρά μέτρα.
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι συγκεντρώσεις είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, ο οποίος όμως μπορεί να εξαλειφθεί.
Αυτό μπορεί να γίνει αν για παράδειγμα ξεκινήσει νωρίτερα η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης, καφέ, μπαρ, κτλ, ώστε ο κόσμος να βγαίνει και να πηγαίνει σε συγκεκριμένο προορισμό με συγκεκριμένες συνθήκες ασφαλείας.
Γι΄αυτό το λόγο και σε σύγκριση με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση αναμένει το πράσινο φως από τους επιστήμονες ώστε να αλλάξουν οι χρόνοι και οι προθεσμίες που έχουν προσδιοριστεί για την επαναλειτουργία κάποιων κλάδων και επομένως να ανοίξουν λίγες μέρες νωρίτερα.
Σίγουρα τα δεδομένα που θα έχουν στα χέρια της η Επιτροπή για τον νέο κοροναϊό του υπ. Υγείας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω απόφαση.
«Καμπανάκι» για πλατείες και παραλίες από τους επιστήμονες
Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ , Νίκο Σύψα στο τέλος αυτής της εβδομάδας γύρω στην Πέμπτη ή Παρασκευή θα ξέρουμε τα πρώτα αποτελέσματα της επίδρασης της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση αυτά θα γίνουν τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα της 1ης Ιουνίου.
«Mε ενοχλεί πάρα πολύ η άναρχη κατάσταση στις πλατείες και τις παραλίες… Βάζουμε σε κίνδυνος την προσπάθειά μας. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μια αρχική υπεραντίδραση του κόσμου μετά την καραντίνα» σχολίασε ο καθηγητής.
Κρίσιμες παράμετροι
Πάντως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην τελευταία, σε ημερήσια βάση, ενημέρωση (πλέον θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, απόφαση για την ουσιαστική και συμβολική μετάβαση στη νέα κανονικότητα), αναφέρθηκε στα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για τη χώρα με βάση τον δείκτη R0 αλλά και στα μηνύματα που στέλνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν αρθεί τα μέτρα.
«Φαίνεται πως η άρση των μέτρων σε άλλες χώρες δεν άλλαξε σημαντικά την πορεία μετάδοσης του κοροναϊού. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον πως εξελίσσεται η κατάσταση» είπε ο καθηγητής, τονίζοντας ωστόσο πως το τρίπτυχο των μέτρων Απόσταση-Μάσκα- Υγιεινή παραμένει ο βασικότερος τρόπος προστασίας μας από τον αόρατο εχθρό.
Πάντως, τα «σκληρά», όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, νούμερα, όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ, ο αριθμός των περιστατικών που δηλώνουν τον αναπαραγωγικό ρυθμό της επιδημίας, βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.
Αισιόδοξο ρεκόρ τα τελευταία 24ωρα
Αισιόδοξα και ευχάριστα θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα νέα από το υπουργείο Υγείας, καθώς τα τελευταία δύο 24ωρα δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος, ενώ τα κρούσματα δεν ξεπέρασαν τα 20 συνολικά.
Σημειώνεται ωστόσο πως λίγο μετά την παρέλευση των δύο 24ωρων ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 80χρονου στη «Σωτηρία».
Ειδικότερα χτες, το υπουργείο υγείας ανακοίνωσε με γραπτή ανακοίνωση 10 νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2726, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες.
Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 607 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1374 (50,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επίσης 32 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Δώδεκα από αυτούς (37,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης 87 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Το απόγευμα της Δευτέρας κατέληξε ένας 80χρονος στο νοσοκομείο «Σωτηρία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα στους 152. Συνολικά οι θάνατοι στη χώρα είναι 151. Οι 40 ήταν γυναίκες (26,4%) και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 99.363 κλινικά δείγματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου