Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας

Θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας


Είναι γνωστό ότι η Τουρκία επί δεκαετίες προωθεί συστηματικά τη στρατηγική της συνιδιοκτησίας και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου αλλά και της επέκτασης σε βάρος της Ελλάδας, αμφισβητώντας τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων σταδιακά προχωρεί σε τακτικές κινήσεις στο Αιγαίο και στον Εβρο, κυρίως μετά το 1974, που θέτουν σε αμφισβήτηση τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.
Σκοπός της είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα διεθνώς και τετελεσμένα γεγονότα, ώστε τελικά να μας οδηγήσουν κάποια στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να παραχωρήσει η χώρα μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στη Θράκη με τις προτροπές των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής η Τουρκία τη δεκαετία του 1970, μεταξύ άλλων, απείλησε ότι με το πλοίο «Χώρα» θα έκανε έρευνες στο Αιγαίο.
Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει τη δήλωση «βυθίσατε το “Χώρα”», όντας στην αντιπολίτευση. Αλλά και όταν στη συνέχεια μετά το έτος 1981 το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση τον Μάρτη 1987 και πάλι η Τουρκία με τη στήριξη των ΗΠΑ απείλησε παρομοίως τη χώρα μας ότι με άλλο ερευνητικό πλοίο θα προχωρήσει σε έρευνες στο Αιγαίο.
Αυθημερόν όμως συνήλθε το υπουργικό συμβούλιο και επιδεικνύοντας η κυβέρνηση θάρρος και αποφασιστικότητα μετέβη το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στη Βουλγαρία και ταυτόχρονα ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε επιφυλακή και προωθήθηκε όλη τη νύχτα σχέδιο για την αποτροπή αυτής της ενδεχόμενης παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Διαπιστώνοντας η Τουρκία και οι ΗΠΑ την αποφασιστικότητα της Ελλάδας δεν επιχείρησαν να υλοποιήσουν τις ανωτέρω απειλές τους. Αυτή η θαρραλέα και αποφασιστική συμπεριφορά της τότε κυβέρνησης αποκάλυψε ότι η Τουρκία και οι φίλοι της δεν επιθυμούν στρατιωτική σύρραξη στην περιοχή, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει γενικότερη ανάφλεξη με απροσδιόριστες γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και ανακατατάξεις.
Δυστυχώς όμως στη συνέχεια ζήσαμε την απαράδεκτη αντίδραση της χώρας μας όταν η Τουρκία, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, επιχείρησε να μετατρέψει σε γκρίζα ζώνη τα Ιμια. Ποιος δεν θυμάται τον τότε θλιβερό υπουργό Εξωτερικών να λέει ότι την ελληνική σημαία την παρέσυρε ο άνεμος ενώ την επόμενη ημέρα ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Βουλή τόλμησε να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ για τη δήθεν βοήθειά τους.
Συνεχίστηκαν έκτοτε μέχρι σήμερα προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, παρενοχλήσεις ελληνικών σκαφών, ελικοπτέρων και αεροπλάνων και συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τουρκικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη: φτάσαμε στο σημείο πρόσφατα, όταν τουρκικό ερευνητικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα στο Καστελόριζο, να διατυπώσει δημόσια ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας την απαράδεκτη και βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα άποψη ότι το πλοίο αυτό το παρέσυρε ο σφοδρός άνεμος.
Αυτές οι απόψεις εκτοξεύονται μόνο από θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής Ιστορίας στις σημερινές κρίσιμες εθνικά στιγμές που η Τουρκία, με την ανοχή των ισχυρών δυνάμεων της Δύσης, αυξάνει καθημερινά την προκλητικότητά της και δοκιμάζει την αντοχή και την αντίδραση της χώρας μας για να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της.
Τώρα, αυτή η απαράδεκτη υποτελής, φοβική και βλαπτική πολιτική της χώρας μας συνεχίζεται μετά την πρόσφατη κατάληψη ελληνικού εδάφους στον Εβρο. Η λογική της κατευναστικής πολιτικής έναντι της επεκτατικής, παράνομης και προκλητικής πολιτικής της Τουρκίας αν συνεχιστεί θα οδηγήσει την Τουρκία πολύ σύντομα σε τέτοιες επεκτατικές πράξεις που θα αναγκάσει υποχρεωτικά τη χώρα μας σε πόλεμο όποια κυβέρνηση και αν είναι στην εξουσία. Γιατί δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνιδιοκτησίας στο Αιγαίο.
Γι’ αυτό χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση θα πρέπει η χώρα μας, έπειτα από σύγκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύσκεψης των αρχηγών όλων των κομμάτων, να λάβει ομόφωνη απόφαση με την οποία να καθιστά και πρακτικά, όχι μόνο φραστικά, σαφές ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε άλλο αυτή την προκλητική στάση της Τουρκίας.
Αν δεν συμβούν αυτά, η παρατεταμένη πολιτική του κατευνασμού και της συνεχούς υποχώρησης θα δημιουργήσει την πεποίθηση στην Τουρκία και στους συμμάχους της ότι η χώρα δεν πρόκειται να αντιδράσει στην υλοποίηση της ανωτέρω στρατηγικής της. Εδώ έχει απόλυτη εφαρμογή το δόγμα «Θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο». Αλλωστε η ορθότητα αυτής της θέσης αποδείχτηκε τον Μάρτη του 1987. Διαφορετικά θα γίνουν θλιβεροί υπάλληλοι της ελληνικής Ιστορίας αυτοί που χειρίζονται αυτή την εποχή τις τύχες της χώρας μας. Οι καιροί ου μενετοί.
*Πρώην υπουργός Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου