Ειδικός για S-400: "Δεν μπορούν να χτυπήσουν ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη"
Επ’ ευκαιρία της κατάσχεσης ρωσικών συστημάτων PANTSIR στην Λιβύη από την τουρκική πολεμική αεροπορία, Ρώσος ειδικός έριξε «βόμβα» για την Άγκυρα και τους S-400.
Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexander Golts αμφιβάλλει αρχικά αν ο τουρκικός στρατός, έχοντας αποκτήσει πρόσβαση στο ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας PANTSIR στη Λιβύη, θα εφαρμόσει την αποκαλούμενη αντίστροφη μηχανική.
«Αυτό το συγκρότημα δεν αποτελεί μεγάλο μυστικό. Ειδικά για την Τουρκία, στην οποία πουλήσαμε το σύστημα, το οποίο είναι πολύ πιο σημαντικό για εμάς από τεχνολογική άποψη και μιλάω για το σύστημα S-400 », εξήγησε ο ειδικός.
Ο Γκόλτς υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε πουλήσει οπλικά συστήματα σε πολλές χώρες όπως Αλγερία, Ιράκ, Ιράν, Σερβία. Ταυτόχρονα, η ίδια η Ρωσία έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό μια κοινή αντίληψη για την προμήθεια αυτών των συστημάτων σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την οποία όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που πωλείται στο εξωτερικό φέρει την τροποποίηση- εξαγωγή "E".
«Υποτίθεται ότι σε αυτές τις τροποποιήσεις, καταρχάς, λείπουν όλα όσα θα παραβίαζαν τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας. Επιπλέον, δεν υπάρχει τίποτα εκεί που θα φοβόταν πραγματικά η Ρωσία », είπε ο ειδικός.
Στον στρατιωτικό εξοπλισμό που πωλείται στο εξωτερικό, πολλές λειτουργικές δυνατότητες είναι «περιορισμένες» ή δεν περιλαμβάνονται καθόλου.
«Για παράδειγμα, στα πυραυλικά συστήματα Pantsir-S1E, Tor-E2, Viking και Iskander-E, τα οποία πωλούνται στο εξωτερικό, αποτελούν υποβαθμισμένες εκδόσεις των ίδιων συστημάτων που παρέχονται στον ρωσικό στρατό.
Τι και πώς αλλάζει σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεν αναφέρθηκε δημοσίως.
Αλλά είναι γνωστό ότι σχεδόν όλα τα ρωσικά συστήματα SAM που εξάγονται λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί στο εύρος εκτόξευσης των πυραύλων, με νόμο που υιοθέτησε η Μόσχα από το 1995, όταν προσχώρησε στο διεθνές καθεστώς ελέγχου των τεχνολογιών πυραύλων (MTCR). Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με ειδικούς, το σύστημα S-400 πουλήθηκε στους Τούρκους, έχοντας και αυτό αρκετά περιορισμένες δυνατότητες», τονίζει ο ίδιος.
Ο τουρκικός Τύπος την Τρίτη έδειχνε πληθώρα βίντεο με την επίδειξη του Pantsir, το οποίο ελήφθη ως τρόπαιο από την κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη.
Στις τουρκικές ειδήσεις όλοι μίλησαν για το «τέλος του Χαφτάρ» και ότι οι «χορηγοί του Χαφτάρ» (Ρωσία) θα ζητήσουν τώρα αντικατάστασή του. Ωστόσο, το κατασχεθέν σύστημα στην πραγματικότητα δεν σχετίζεται με τη ρωσική βοήθεια στον στρατηγό Χαφτάρ.
Το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα που κατασχέθηκε στην βάση Αλ Βατίγια ανήκει στην παρτίδα στρατιωτικού εξοπλισμού που στάλθηκε στον Χαφτάρ από τα ΗΑΕ.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το σύστημα μεταφέρεται σε πλαίσιο του γερμανικού οχήματος MAN-SX45. Τα εμιράτα χρησιμοποίησαν με επιτυχία αυτά τα συστήματα υπό αυτήν τη διαμόρφωση κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Υεμένη.
Όπως υπενθυμίζουν οι συντάκτες του ιστολογίου bmpd που ασχολείται με τον στρατιωτικό εξοπλισμό, τα ΗΑΕ ήταν ο αρχικός πελάτης των Pantsir-S1E.
Ο αρχισυντάκτης του ρωσικού περιοδικού Arsenal, μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του διοικητικού συμβουλίου του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Έφεδρος συνταγματάρχης Βίκτορ Μουραχόφσκι είναι σίγουρος ότι το Pantsir δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τουρκικό στρατό και γενικά για το ΝΑΤΟ.
«Αυτή είναι μια εξαγωγική έκδοση που αναπτύχθηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 ειδικά για τα ΗΑΕ. Πριν από τη σύγχρονη έκδοση, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία στο ρωσικό στρατό, υπάρχουν αρκετές σημαντικές εκδόσεις που σχετίζονται τόσο με το υποβαθμισμένο ραντάρ όσο και με αντίστοιχο σύστημα ελέγχου. Επομένως, δεν χάνουμε κανένα τεχνολογικό μυστικό», τόνισε ο ίδιος.
Οι Τούρκοι καλό θα ήταν λοιπόν να τσεκάρουν σύμφωνα με όλα αυτά που ανέφεραν οι Ρώσοι ειδικοί, τι ακριβώς θα κάνουν για παράδειγμα οι S-400 μπροστά στην ελληνική πολεμική αεροπορία, διότι ο Πούτιν τους την έχει φέρει κανονικά.pentapostagma,gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου