Συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο επιδιώκει πλέον η Ελλάδα, μετά την επιτυχή κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την Ιταλία. Στο Κάιρο θα βρεθεί στις 18 Ιουνίου ο Νίκος Δένδιας.
Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες και την ΑΟΖ, η Ελλάδα βάζει πλώρη για τη σύναψη αντίστοιχης συμφωνίας και με την Αίγυπτο.
Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί στο Κάιρο, στις 18 Ιουνίου, με όλη την τεχνική ομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας την Τρίτη στον ΑΝΤ1.
© AFP 2020 / CHRISTOS AVRAAMIDES/HO/PIO
Ο κ. Δένδιας δεν θέλησε να κάνει πρόβλεψη αν οι επαφές με την αιγυπτιακή διπλωματία θα έχουν ανάλογη κατάληξη όπως με την Ιταλία, περιοριζόμενος να διαμηνύσει ότι «θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε».
«Μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, θα πιάσουμε ξανά το νήμα με την Αίγυπτο, που διεκόπη εξαιτίας του κορονοϊού» διαμήνυσε ο κ. Δένδιας εξηγώντας ότι αποτελεί «έναν από τους πάγιους στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής»
Οι δυσκολίες στη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ
Ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν για τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν δυσκολίες».
Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, «οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και έχουμε κοινή αντίληψη για πάρα πολλά πράγματα».
Ο κ. Δένδιας παρατήρησε εξάλλου ότι και με την Ιταλία παρότι δεν υπήρχε καμία καταγεγραμμένη διαφορά, χρειάστηκαν 40 χρόνια για την επίτευξη συμφωνίας.
«Και εγώ δεν υποτιμώ την προσπάθεια οιουδήποτε Έλληνα υπουργού στο παρελθόν και οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης να τα λύσει. Όμως, αυτή τη στιγμή είναι φλέγοντα. Θα το επιχειρήσουμε» δήλωσε.
Ερωτηθείς εάν «αγκάθι» αποτελεί το Καστελόριζο, ο κ. Δένδιας απάντησε:
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : SOOC/NIKOS LIBERTAS
«Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν ζήτημα αυτοτελώς με το Καστελόριζο, απλώς δεν θέλουν να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο τη διαπραγμάτευση. Είναι μια πολύπλοκη κατάσταση, έχει πολλές παραμέτρους, και πολιτικές και νομικές, όμως αυτό το οποίο θέλω να πω εγώ είναι ότι εμείς θα προσπαθήσουμε. Όπως προσπαθούμε και όλους αυτούς τους μήνες με την Αίγυπτο».
Η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών που υπεγράφη την Τρίτη, στο ελληνικό ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς αποτελεί επιστέγασμα χρόνιων διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμφωνία έχει συναφθεί στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το περιεχόμενό της αφορά όλες της θαλάσσιες ζώνες -χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ- προλειαίνοντας το έδαφος για την επίσημη ανακήρυξη ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας.
Όπως επισήμανε και ο κ. Δένδιας, η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της Συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή και της ΑΟΖ.
«Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας (σ.σ. ΑΟΖ) ύδατα» τονίζουν οι ίδιες πηγές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου