Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν με αναδρομικό χαράτσι - Ποιους αφορά

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν με αναδρομικό χαράτσι - Ποιους αφορά
Newsroompronews.gr
Ωραίες οι τακτοποιήσεις και οι διορθώσεις των ηλεκτροδοτούμενων τετραγωνικών στους δήμους, αλλά κανείς δεν έχει εξηγήσει στους πολίτες πως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα χρέη από τις αμαρτίες των γονέων τους (οι οποίοι έκτιζαν όπως να ναι και όπου να ναι) αλλά και από το περίπλοκο φορολογικό σύστημα της χώρας το οποίο πρέπει όλοι να γίνουν καθηγητές λογιστικής για να το αντιμετωπίσουν.
Χιλιάδες είναι οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την χώρα οι οποίοι απειλούνται με αναδρομικά δημοτικά τέλη και πρόστιμα μέχρι και μιας 20ετίας.
​Συγκεκριμένα, όσοι δεν το δηλώσουν στους δήμους έως τις 31 Αυγούστου 2020 θα βρεθούν αντιμέτωποι με κρυφό χαράτσι από υπέρογκες χρεώσεις για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για όσο διάστημα τα ακίνητά τους δεν χρησιμοποιούνταν, ήταν δηλαδή κενά και δεν ρευματοδοτούνταν.
Στην παγίδα των αναδρομικών δημοτικών τελών κινδυνεύει να πιαστεί λόγω άγνοιας νόμου ένας τεράστιος αριθμός ιδιοκτητών κενών κατοικιών και κάθε είδους επαγγελματικών ακινήτων (γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών κ.λπ.) από όλη τη χώρα, των οποίων έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση όχι λόγω οφειλών στη ΔΕΗ αλλά επειδή παραμένουν αχρησιμοποίητα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Αυτό θα συμβεί γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που διέκοψαν το ρεύμα σε κάποιο ακίνητο που χρησιμοποιούσαν ή ενοικίαζαν αλλά στη συνέχεια έμεινε κενό θεωρούν ότι αφού δεν εκδίδεται λογαριασμός ρεύματος δεν υπάρχουν και δημοτικά τέλη.
​Οχι μόνο δεν γνωρίζουν, αλλά δεν υποψιάζονται καν ότι τα τέλη συνεχίζουν να «τρέχουν» και για να τα σταματήσουν θα πρέπει να καταθέσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το ακίνητο υπεύθυνη δήλωση ότι είναι κενό, μαζί με τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ περί διακοπής της ηλεκτροδότησης, για να διακοπεί και η χρέωση δημοτικών τελών. Αλλοι πάλι θεωρούν, αδίκως βέβαια, ότι ο δήμος θα ενημερωθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως έχει υποχρέωση.
Ετσι οι δήμοι εξακολουθούν να χρεώνουν υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων, με χειρόγραφες βεβαιώσεις δημοτικών τελών, συχνά ύστερα από μία πενταετία από τη διακοπή του ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.
Για παράδειγμα, στον Δήμο Αθηναίων τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φθάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φθάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο.

Ετσι αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μία πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο, τα οποία φυσικά ουδέποτε θα μπορέσει να πληρώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου