Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

ΝΔ: Μεγάλη συρρίκνωση προβλέπεται από τον Σεπτέμβριο – Αναθερμαίνονται τα σενάρια για πρόωρες εκλογές


Σύμφωνα με πληροφορίες, αναθερμαίνεται τις τελευταίες μέρες το σενάριο των πρόωρων διπλών εκλογών (που τις περασμένες εβδομάδες είχε αποσιωπηθεί λόγω της καλής κυβερνητικής εικόνας από την πανδημία), με κύρια επιδίωξη του πρωθυπουργού πια όχι το «κάψιμο» της απλής αναλογικής αλλά την εξασφάλιση μιας τετραετίας διακυβέρνησης, πριν συσσωρευτεί η επικείμενη φθορά.
Ισχυρή τάση συρρίκνωσης της πολιτικής επιρροής του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού από τον προσεχή Σεπτέβριο προβλέπουν αλλοδαποί σύμβουλοι πολιτικοί αναλυτές που έχει προσκαλέσει το μέγαρο Μαξίμου για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που καταγράφονται στην κυβερνητική εικόνα στην οικονομία μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές της κυβερνητικής ηγεσίας, παρά το ότι οι σύμβουλοι έχουν επιστρατευτεί εδώ και περίπου δύο μήνες, μέχρι σήμερα τηρούσαν επιφυλακτική στάση για τις προβλέψεις τους, με την εκτίμηση ότι  οι πολιτικές τάσεις για τους επόμενους μήνες παρουσίαζαν μια αμφίθυμη αντίδραση, είτε σταθεροποίησης υπέρ της ΝΔ του θετικού κλίματος που κερδήθηκε από τον χειρισμό της πανδημίας, είτε ταχείας απώλειάς του αλλά και γενικότερου κλονισμού της εμπιστοσύνης προς εκείνη, λόγω των προβλημάτων στην οικονομία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές (των οποίων η ταυτότητα μας είναι γνωστή, αλλά η δημοσιογραφική δεοντολογία δεν επιτρέπει τη δημόσια γνωστοποίησή τους) αλλά και πάντα όπως μεταφέρουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επικράτηση του οικονομικού στοιχείου είναι πλέον αναπόφευκτη, ως του βασικού χαρακτηριστικού διαμόρφωσης του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων τους επόμενους μήνες.  Μάλιστα, όπως μεταφέρεται σχετικά, ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ήδη καταγράφουν την τάση της συρρίκνωσης, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί απότομα μετά το καλοκαίρι, με την επιστροφή της καθημερινότητας στους κανονικούς ρυθμούς και την επισσώρευση του αναπόφευκτου πολιτικού κόστους σε βάρος της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την καταστροφή στον τουρισμό.
Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από μέρους της Κομισιόν διαμηνύεται σε όλους τους τόνους προς το μέγαρο Μαξίμου ότι κάθε σκέψη για εγκατάλειψη της υποχρέωσης της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη δεν είναι ρεαλιστική αυτήν την ώρα. Μάλιστα,η υποχρέωση αυτή σχεδιάζεται να παραταθεί κατά 2 έτη με τα σημερινά δεδομένα, στη βάση των προβλέψεων για αναπτυξιακό ριμπάουντ (και στην Ελλάδα) το 2021 περισσότερο από 5%.
Το τελευταίο αυτό σημείο έχει μεγάλη σημασία γιατί απ’ αυτό προκύπτει υποχρέωση της Ελλάδας για περιοριστικές δημοσιονομικές πολιτικές ως το 2024, δηλαδή το επίπεδο εισοδήματος των Ελλήνων προδιαγράφεται πτωτικό τα επόμενα έτη, διευρύνοντας την προβλεπόμενη φθορά  για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα της ΝΔ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σ’ αυτό το περιβάλλον αναθερμαίνεται τις τελευταίες μέρες το σενάριο των πρόωρων διπλών εκλογών (που τις περασμένες εβδομάδες είχε αποσιωπηθεί λόγω της καλής κυβερνητικής εικόνας από την πανδημία), με κύρια επιδίωξη του πρωθυπουργού πια όχι το «κάψιμο» της απλής αναλογικής αλλά την εξασφάλιση μιας τετραετίας διακυβέρνησης, πριν συσσωρευτεί η επικείμενη φθορά.
Επίσης, μεταφέρεται αρμοδίως ότι εγκαταλείπεται το ακραίο σενάριο στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που είχε πέσει το τραπέζι, για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την αποδοχή της σκληρής επιτήρησης που θα συνοδεύει την οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Τέλος, κάθε σκέψη για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με επίκεντρο την οικονομία (σενάριο που επίσης είχε εξεταστεί με σκοπό την προσέλκυση του ΚΙΝΑΛ), έχει εγκαταλειφθεί μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, διότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τυχόν υιοθέτησή του θα προκαλούσε μεγαλύτερες απώλειες στο αθροιστικό ποσοστό επιρροής ΝΔ+ΚΙΝΑΛ, παρά θα προσέφερε προστιθέμενη πολιτική αξία στη συνεργασία.


Ειδικού συνεργάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου