Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Ο Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα που την μετατρέπει σε τζαμί


ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (21)
 0  0  0
Βρείτε μας
Στην άμεση μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί φαίνεται πως αποσκοπεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράφοντας διάταγμα που επιτρέπει την προσευχή.
Προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, υπέγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή. 
Μέσω του διατάγματος επιτρέπεται η προσευχή και η χρήση της Αγίας Σοφίας ως τόπου λατρείας.
«Έχει αποφασιστεί να ανατεθεί ο έλεγχος της Αγίας Σοφίας στη Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) και να την ανοίξει για προσευχές» αναφέρει το διάταγμα που δημοσίευσε ο Ερντογάν στο Twitter.
Το διάταγμα έρχεται λίγη ώρα αφότου το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε να επιτρέψει την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, τα χριστιανικά μωσαϊκά εντός του μνημείου, που προστατεύεται από την UNESCO, πρόκειται να διατηρηθούν.

«Ναι» από το ΣτΕ της Τουρκίας

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε υπέρ της κατάργησης του διατάγματος του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το απόγευμα της Παρασκευής.
Την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου, είχε εκφράσει ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους.
Να σημειωθεί πως το βράδυ της Παρασκευής, στις 20:53, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα απευθύνει διάγγελμα προς τους Τούρκους πολίτες, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Aξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, περισσότεροι από 3.727.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου