Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Κόντε: "Στην ΕΕ ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι

"

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μίλησε σήμερα στη Βουλή για τη σημασία που έχει το εγχείρημα ενός Ταμείου Ανάκαμψης για την ΕΕ, ζητώντας την λήψη αποφάσεων άμεσα, ή τουλάχιστον μέσα στον Ιούλιο.
    
default
H ιταλική κυβέρνηση εμμένει στις θέσεις της. «Τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι», τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας στην βουλή της Ρώμης, ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής. Η κύρια αναφορά του ήταν η ανάγκη έγκρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς αλλαγές και συμβιβασμούς.
«Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία είναι συμμετρική. Η σύνοδος πρέπει να φανεί στο ύψος ενός θαρραλέου οράματος, δεν μπορεί να μην πετύχει τον στόχο αυτό, ο οποίος θα επηρεάσει μια ολόκληρη εποχή», πρόσθεσε ο Κόντε. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «οι εθνικιστικές απαντήσεις είναι αναχρονιστικές» και θα προκαλούσαν οπισθοδρόμηση «σε έναν κόσμο κάθε άλλο παρά ασφαλή».
Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το αναλυτικό σχέδιο ανάκαμψης
Η Ιταλία πιστεύει ότι η απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μοναδικής αξίας και ότι αλλάζει την σχέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις διάφορες κυβερνήσεις των χωρών μελών. Αλλά η κυβερνητική συμμαχία κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων θεωρεί βασικής σημασίας να δοθεί το τελικό «ελεύθερο» εντός του Ιουλίου, εφόσον «καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει όφελος, στην φάση αυτή, σε βάρος κάποιας άλλης». Η κυβέρνηση Κόντε δεσμεύεται, παράλληλα, να παρουσιάσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές το αναλυτικό της σχέδιο για την ανάκαμψη της χώρας χάρη και στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Υπέρ μίας ευρωπαϊκής αλλαγής του φορολογικού συστήματος τάσσεται ο Π. Τζεντιλόνι
Υπέρ μίας ευρωπαϊκής αλλαγής του φορολογικού συστήματος τάσσεται ο Π. Τζεντιλόνι
Ο δε επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι σε άρθρο του στους Financial Times τονίζει σήμερα ότι «στην σύνοδο αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει και ούτε να ταχθεί υπέρ μιας αναβολής». Διότι όπως είναι σαφές, προσθέτει, οι χώρες της Ένωσης «ζουν ένα τρομερό οικονομικό σοκ, χωρίς προηγούμενο». Ο ευρωπαίος επίτροπος, τέλος, θεωρεί ότι αυτή η πρόκληση αποτελεί μια ευκαιρία και για την μετάβαση σε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης -με ιδιαίτερη αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής -και για μια ευρωπαϊκή, συνολική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου