Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Αναλυτές για τουρκική Navtex: Άμεση σχέση με East Med και συμφωνία ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από 
Βρείτε μας
Η έκδοση Navtex από την Τουρκία σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στο Sputnik, άμεση σχέση με την κατασκευή του αγωγού East Med και την επικείμενη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
Η κίνηση της Τουρκίας να εκδώσει Navtex για περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συγκεκριμένα νότια του Καστελόριζου η οποία ισχύει από σήμερα μέχρι και τις 2 Αυγούστου έχει διάφορες ερμηνείες πέραν της προκλητικότητας που συνηθίζει η γείτονα χώρα.
Η επικύρωση του αγωγού East Med και η επικείμενη υπογραφεί ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι μερικές από αυτές. 
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και επικεφαλής του κινήματος «Άρδην», Γιώργο Καραμπελιά που μίλησε στο Sputnik, η σημερινή κίνηση της Τουρκίας συνδέονται με διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων και η συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.
«Η Τουρκία θέλει πριν υπογραφεί η ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας που βλακωδώς δημοσιοποιήθηκε, να επισπεύσει» σχολίασε ο κ. Καραμπελιάς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι:
«Πρώτον, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες ναυτικές δυνάμεις, ούτε γαλλική, στην περιοχή. Δεύτερον, θέλει να συνδυάσει συμβολισμούς -εισβολή στην Κύπρο, Συνθήκη της Λωζάνης, Τζαμί- άρα να δείξει ότι προχωράει ενάντια σε αυτό που θα λέγαμε ελληνισμό, χωρίς να σταματάει. Επομένως, θέλει να τεστάρει και τις δικές μας αντιδράσεις. Νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλο δρόμο από το να κάνει τη μάξιμουμ κινητοποίηση και να εμποδίσει εάν προχωρήσουν. Θα δούμε εάν θα το κάνουν ή απλώς θα το εμφανίσουν ως άσκηση. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουμε διότι αν υποχωρήσουμε τώρα, δεν θα σταματήσουμε μετά οι υποχωρήσεις».
Τον αγωγό East Med και την επικείμενη ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου βλέπει πίσω από την σημερινή τουρκική Navtex και ο συγγραφέας και γεωστρατηγικός αναλυτής, Σάββας Καλεντερίδης.
«Πιστεύω ότι η κίνηση της Τουρκίας αποτελεί απάντηση στην κύρωση της συμφωνίας για τον East med απο το κοινοβούλιο της Κύπρου και του Ισραήλ, γιατί δεσμεύει περιοχή από όπου περνά ο αγωγός. Αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας η αποτροπή κατασκευής του αγωγού, γιατί εάν αποτραπεί τότε το αέριο -ανεξάρτητα σε ποιον ανήκει- θα πάει στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να καταστήσει εαυτήν, ενεργειακό hub και όχι χώρα τράνζιτ όπως ήταν η Ουκρανία, δηλαδή να καταλήγουν όλοι οι αγωγοί εκεί και να κάνει αυτή τη διανομή» σημείωσε ο κ. Καλεντερίδης μιλώντας στο Sputnik.
Επιπλέον, εκτιμά ότι η δήλωση του Έλληνα πρέσβη για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου κινητοποίησε την Τουρκία.
«Η δήλωση του Έλληνα πρέσβη ότι επίκειται η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, κινητοποίησε την Άγκυρα που θέλει να προλάβει να βάλει υποθήκη στην περιοχή και έμπρακτα, πέρα της μονομερούς οριοθέτησης. Σου λέει η Τουρκία, "εγώ δεσμεύω την περιοχή έχω κάνει και έρευνες, δικιά μου είναι". Επι της ουσίας δεν θέλει να κάνει έρευνες γιατί ήδη έχει περάσει μία ημέρα. Για να πάει από την Αττάλεια που είναι το Oruc Reis στην περιοχή θέλει δύο ημέρες και δύο ημέρες να φύγει. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι σε 7-10 ημέρες θα κάνει έρευνες. Το κάνει για το θεαθήναι για να εγγράψει υποθήκη στην περιοχή» τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του, ο πολιτικός επιστήμονας, Γιώργος Ρακκάς, θεωρεί ότι η Τουρκία συνεχίζει την επιθετικότητά της και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει και να απαντήσει σε κάθε επίπεδο. 
«Η τουρκική επιθετικότητα μας έχει εξωθήσει εδώ και μήνες στην διακεκαυμένη ζώνη –ήδη μετράμε το θερμό επεισόδιο που έστησε στον Έβρο το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με το μεταναστευτικό. Τώρα είναι η στιγμή να δείξουμε στην Τουρκία, σε κάθε επίπεδο, στρατιωτικό, διπλωματικό, εσωτερικό, ότι με την Ελλάδα δεν παίζουμε. Η απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό θα πρέπει να είναι διαρκείας, όχι στιγμιαία, και για την αντιμετώπισή του απαιτείται προσαρμογή του ευρύτερου μοντέλου που ακολουθεί η χώρα. Πρέπει να ξαναγίνουμε ακρίτες, πρόμαχοι της ελευθερίας μας και των αξιών μας. Εδώ υπάρχει και μεγάλος ρόλος για την κοινωνία, που πρέπει να κινητοποιηθεί και να παρασύρει τις ηγεσίες σε μια στρατηγική αντιμετώπισης της Τουρκίας, γιατί εδώ και δεκαετίες οι ελίτ είναι εγκλωβισμένες σε υποχωρητικές αγκυλώσεις και αυταπάτες» επισήμανε ο κ. Ρακκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου