Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Πέφτουν οι τόνοι στο Αιγαίο: «Δεμένο» το Oruç Reis - Παραμένουν σε επιφυλακή οι ελληνικές δυνάμεις


ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (90)
 0  0  0
Βρείτε μας
Μετά από πέντε ημέρες έντασης στο Αιγαίο, έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να εκδώσει Navtex για περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οι τόνοι αρχίζουν να πέφτουν.
Προς αποκλιμάκωση φαίνεται να οδεύει η κατάσταση στο Αιγαίο μετά τη Navtex από την Άγκυρα για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου που έφερε τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ένα βήμα πριν την οριστική ρήξη.
Η Τουρκία είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της να βγάλει το «Oruç Reis» για σεισμογραφικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το διαγραμμένο Tweet

Χθες μάλιστα, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ ανακοίνωνε την «έναρξη σεισμικών ερευνών από το "Oruç Reis"», σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία της Αττάλειας, μέσω Twitter.
Το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ που διεγράφη και έκανε λόγο για «έναρξη σεισμικών ερευνών από το Oruç Reis»
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : TWITTER / TURKISHEMBASSY
Το tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ που διεγράφη και έκανε λόγο για «έναρξη σεισμικών ερευνών από το "Oruç Reis"»
«Το τουρκικό πλοίο Oruç Reis άρχισε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της, βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο για την υφαλοκρηπίδα της».
Ωστόσο, η ανάρτηση λίγο αργότερα διεγράφη από το προφίλ της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.
Στη θέση μάλιστα της συγκεκριμένης ανάρτησης μπήκε μια νέα με το ερευνητικό πλοίο αγκυροβολημένο.

Ηρεμία αλλά και επιφυλακή

Παρά το tweet από την τουρκική πρεσβεία, πάντως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic.com, το «Oruç Reis» παραμένει αγκυροβολημένο  ανοικτά του λιμανιού της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.
Παράλληλα, ο ελληνικός στόλος παραμένει στη θέση του και επί ποδός παρακολουθώντας όλες τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. 
Πληροφορίες, μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου ανέφεραν ότι μέρος του τουρκικού στόλου επιστρέφει στους ναυστάθμους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha», τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τα σημεία που είχαν αναπτυχθεί, σε μία ένδειξη άμβλυνσης της έντασης.

Το ιστορικό της έντασης

​Η ένταση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας κλιμακώθηκε, το μεσημέρι της Τρίτης, καθώς η περιοχή που βρίσκεται ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα, δεσμεύτηκε με NAVTEX της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Αττάλειας από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. 
Η περιοχή, η οποία δεσμεύεται από τις 21 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, βρίσκεται στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία ωστόσο δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα. 
Στο μεταξύ, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρόεδρος Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα «δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψει σ’ άλλους να παρέμβουν στα τουρκικά συμφέροντα». 

Η αντίδραση της Αθήνας

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή ανάπτυξης του ελληνικού στόλου κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και ιδίως, στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνικών συνομιλιών, ανάμεσα στους οποίους με τους κ.κ. Δένδια (ΥΠΕΞ) και Παναγιωτόπουλο (ΥΠΕΘΑ), καθώς και με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου