Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Γερμανική μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας με αυτή την Τουρκία του Ερντογάν;

 

Γερμανική μεσολάβηση μεταξύ Ελλάδας με αυτή την Τουρκία του Ερντογάν;

Αντικειμενικά εμπόδια στην προσπάθεια της γερμανικής μεσολάβησης υψώνει εκ των πραγμάτων η τουρκική πρωτοβουλία να επεκτείνει τη χρονική περίοδο τέλεσης ερευνών από το «Ορούτς Ρέις» και τα συνοδευτικά του πλοία σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Πρακτικά η τουρκική κίνηση συνιστά μήνυμα προς την Ελλάδα, κυρίως όμως προς το Βερολίνο, από το οποίο και αναχωρεί αύριο το πρωί, με προορισμό πρώτα την Αθήνα και στη συνέχεια την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Ο κ. Μάας θα συναντήσει όχι μόνο τον ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ταξίδι-αστραπή του κ. Μάας στις δύο πρωτεύουσες έχει σκοπό, αρχικά, μια νέα τριμερή συνάντηση (Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία) και, εν συνεχεία, την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με συγκεκριμένο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Είναι απολύτως σαφές ότι οι τουρκικές μεθοδεύσεις των τελευταίων ημερών δεν αποτελούν ενθαρρυντικό σημάδι για την επανέναρξη των διερευνητικών, όποτε και αν αυτές επαναληφθούν. Για την Αθήνα πάντως, διερευνητικές και παρουσία τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να συμβαδίζουν.

Ανησυχία

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την ένταση» που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε χθες ο Κριστόφ Μπούργκερ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, και εξέφρασε την ανησυχία του ότι «οι εντάσεις θα επιβαρύνουν περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ε.Ε. και η περαιτέρω κλιμάκωση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες». Όπως φάνηκε και από τη συνάντηση των δύο ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας, Εμανουέλ Μακρόν και Άγγελα Μέρκελ, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν την περασμένη Πέμπτη, είναι σαφές πως το Βερολίνο κινείται σε συνεννόηση με το Παρίσι, διατηρώντας, ωστόσο, έναν διακριτό ρόλο. Εξάλλου ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας η Γερμανία «να παραμείνει σε διάλογο και με τις δύο πλευρές», αν και τόνισε πως σκοπός είναι Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους μεταξύ τους. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου