Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Τα 116 ρωσικά ρουκετοβόλα RM-70 είναι το «καρφί» στο μάτι της Άγκυρας στα νησιά - Πρώτιστα αυτά θέλει να απομακρυνθούν

 




Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας

«Κλείδωσε» η συνάντηση μέσα στον Οκτώβριο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και των διαπραγματεύσεων, για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών και την μειονότητα στην Θράκη.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι φερόμενοι ως έχοντες υπογράψει το πρακτικό (και...) της έναρξης συζήτησης για την αποστρατικοποίηση των νησιών, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν με σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, θα καθορίσουν την ημερομηνία συνάντησης.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα υπάρξουν τρεις ξεχωριστές διαδικασίες διαπραγματεύσεων: Η πρώτη ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή με τους Καλίν, Σουρανή και τον σύμβουλο της Γερμανίδας Καγκελάριου Ζαν Χέκλερ.

Πάντως μετά τη συνομιλία που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ο Τούρκος Πρόεδρος είχε ολονύχτιες επαφές με τους επιτελείς του κόμματός του και του προεδρικού του γραφείου, προετοιμάζοντας τον φάκελο με βασικό αίτημα την αποστρατικοποίηση των νησιών.

Η Αγκυρα απαιτεί την απομάκρυνση των βαρέων όπλων (πυροβολικό και άρματα μάχης) και ειδικότερα των ρουκετοβόλων RM-70 για τα οποία θέλει να απομακρυνθούν από τα νησιά οπωσδήποτε.

Πρόκειται για 116 ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.

Τα ρουκετοβόλα RM-70 (στην φωτό εκτελούν βολές υποστήριξης σε ελληνικό νησί του Α.Αιγαίου) αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξή τους και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέρους αυτών: Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό των 48 συστημάτων ανέρχεται σε 28,8 εκατ. ευρώ και θα αφορά την αναβάθμιση των ρουκετών (σύστημα προώθησης με αύξηση της ακτίνας δράσης μέχρι και 40 χλμ. ανάλογα με τον πρόγραμμα που θα επιλεγεί και της κεφαλής).

Επίσης θέλουν την δέσμευση της ελληνικής πλευράς ότι δεν θα μεταφερθούν συστήματα ATACMS στα νησιά.

Η ανάπτυξη πολλαπλών εκτοξευτών MLRS του ΕΣ τα οποία μπορούν να φέρουν τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A αποτελούν ένα ανάλογο όπλο στρατηγικής αποτροπής: Με στόχους ναυστάθμους, αεροδρόμια και στρατηγικά κέντρα στην μικρασιατική ακτή, η μεταφορά ενός αριθμού βλημάτων θα καταδείξει ότι η τουρκική βαλλιστική απειλή δεν μένει αναπάντητη.

Το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS μπορεί να φέρει δύο τακτικά βλήματα ATACMS MGM-104A. 

Η ανάπτυξη των συστημάτων MLRS φορτωμένα με βλήματα ATACMS MGM-104A σε στρατηγικές θέσεις νησιών του Αν. Αιγαίου σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί κλιμάκωση απειλής ή ακόμη και επίθεση από την Τουρκία, αποτελεί μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές ταχείας και αξιόπιστης αποτροπής.

Μια τέτοια δέσμευση από ελληνικής πλευράς θα οδηγήσει σε παραίτηση από ένα όπλο βασικής στρατηγικής αποτροπής

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «Χρησιμοποιώντας τα ελληνικά νησιά προσπαθεί να την μετατρέψει σε ελληνική λίμνη. Τέτοιο πράγμα δεν πρόκειται να γίνει. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας», ανέφερε.

Και τα ATACMS:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου