Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Κουμουτσάκος: Σε σκηνές προσωρινά οι 3.000 άστεγοι της Μόριας - Καμία ανθρώπινη απώλεια

Κουμουτσάκος: Σε σκηνές προσωρινά οι 3.000 άστεγοι της Μόριας - Καμία ανθρώπινη απώλεια

Κουμουτσάκος: Σε σκηνές προσωρινά οι 3.000 άστεγοι της Μόριας - Καμία ανθρώπινη απώλεια
INTIME/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των ευάλωτων που διέμεναν στη Μόρια, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, αναφορικά με την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, που προκάλεσε η πυρκαγιά το βράδυ της Τρίτης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα 408 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές.

Νωρίτερα, άλλωστε, σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά και ενημέρωσε ότι συμφώνησε για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια.

Κατά την ενημέρωση, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε δεν υπάρχει καμία πληροφορία για απώλεια ζωής, ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο Κουμουτσάκος, οι σκηνές περιμετρικά στον ελαιώνα δεν έχουν καταστραφεί, συνεπώς μόνο για 2.500-3.000 άτομα πρέπει να βρεθεί «στέγη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ της Μόριας, θα μεταφερθούν ως απόψε το βράδυ σε σκηνές που θα εγκατασταθούν σε οικισμούς της Μόριας ή σε χώρους δίπλα στον οικισμό. Οι υπόλοιποι 11.500 μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μένουν στους οικισμούς.

Πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση

Σε ανάρτησή του, εξάλλου, στο Twitter, ο αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. «Ο συνδυασμός μετανάστευσης & πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική», αναφέρει εκεί, σημειώνοντας:

«Διαχειριζόμαστε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Δραματικά γεγονότα στη Μόρια οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά. Το ΚΥΤ έχει καταστραφεί. Αποτέλεσμα να μείνουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι. Ο συνδυασμός μετανάστευσης & πανδημίας διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως «Δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται σε ασφαλείς περιοχές ή ξενοδοχεία. Οι ευάλωτοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές. Προτεραιότητα η κατάσβεση των τελευταίων εστιών.

Έχει υπάρξει άμεση ενημέρωση της @EU_Commission που προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της. Αντίστοιχη συμπαράσταση επιδεικνύεται από πολλά κράτη - μέλη. Έχω ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους μου από το Λουξεμβούργο & την Αυστρία & με τον Πρέσβη της Γερμανίας».

Βερολίνο: Οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν μετανάστες από τη Μόρια

Να υποδεχθούν μετανάστες εξαιτίας της «ανθρωπιστικής καταστροφής» που προκλήθηκε από πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας ζήτησε σήμερα από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας με μήνυμά του στο Twitter.

«Οφείλουμε το συντομότερο να προσδιορίσουμε πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» και στη βοήθεια αυτή «περιλαμβάνεται μια κατανομή ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που είναι έτοιμες να υποδεχθούν (μετανάστες)», έγραψε στο Twitter ο Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καυταυλισμό αυτό.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί για 4 μήνες

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Η κήρυξη αυτή ισχύει από σήμερα 9 Σεπτεμβρίου και για τέσσερις μήνες.

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή

Σημειώνεται πως το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τη σύσκεψη εκτιμήθηκε η κατάσταση για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στη Μόρια της Μυτιλήνης.

Σε δηλώσεις του, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

«Με εντολή του πρωθυπουργού στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, οι οποίοι μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 6:00 το απόγευμα στη Μυτιλήνη. Ενδιαμέσως, στη μία το μεσημέρι στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένου Τύπου»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου