Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Σχολικές καθαρίστριες: πολύ λίγες, πολύ αργά και... να μιλάνε ελληνικά!

Σχολικές καθαρίστριες: πολύ λίγες, πολύ αργά και... να μιλάνε ελληνικά!
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολικές καθαρίστριες: πολύ λίγες, πολύ αργά και... να μιλάνε ελληνικά!


Η εγκύκλιος για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία στάλθηκε τελευταία στιγμή και αφορά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με πέρυσι -ενώ φέτος έχουν πολλαπλάσια δουλειά λόγω Covid-19- και μάλιστα όσες προσληφθούν θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας!

Οι αυξημένες ανάγκες για καθαριότητα που έχει επιβάλει η πανδημία του κορονοϊού δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζονται στις ενέργειες της κυβέρνησης, που μόνο επικοινωνιακά διαχειρίζεται την κατάσταση. Σε μία επιδημιολογικά επιβαρυμένη περίοδο, αποφασίζει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να έχει εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας.

Λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι και οι δήμοι της χώρας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες (επανα)πρόσληψης των 9.500 συμβασιούχων καθαριστριών -και λέμε καθαριστριών γιατί στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι γυναίκες- αφού η εγκύκλιος της μοριοδότησης στάλθηκε στους δήμους μόλις την 21η Αυγούστου.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από τον περασμένο Ιούνιο ήταν γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, η σχετική ενημέρωση έγινε την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να εκκρεμούν ακόμη οι διαδικασίες ελέγχου των φακέλων και η ανακοίνωση των πινάκων κατάταξης, ενώ θα ακολουθήσει και η χρονοβόρα διαδικασία των ενστάσεων. Ολα αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία για το αν και κατά πόσο το προσωπικό καθαριότητας θα είναι εγκαίρως στη θέση του.

«Μπορεί τα σχολεία να τα αφήσαμε πεντακάθαρα, αλλά μεσολάβησαν δυο μήνες, οπότε πρέπει να ξανακαθαριστούν πολύ εντατικά προτού επιστρέψουν τα παιδιά στις αίθουσες. Αν ήθελαν, λοιπόν, να μπουν οι καθαρίστριες την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία, θα έπρεπε να είχαν μεριμνήσει να βγάλουν την εγκύκλιο τουλάχιστον 15 μέρες νωρίτερα και όχι να αναγκάζονται οι μόνιμες εργαζόμενες να φορτώνονται εκτάκτως επιπλέον σχολεία για να βγει η δουλειά τώρα» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος καθαριστριών δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Αθήνας - Αττικής, Λεμονιά Πασχαλίδου.

Πάγιο αίτημα του κλάδου είναι η εξασφάλιση σταθερής δουλειάς, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει απάντηση. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, επανέλαβε τα αυτονόητα περί κρισιμότητας της ασφάλειας των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα και προσπάθησε να καρπωθεί τις «νέες προσλήψεις», ενώ πρακτικά πρόκειται για επαναπρόσληψη του ίδιου ακριβώς αριθμού συμβασιούχων με πέρυσι, όταν δεν υπήρχε κορονοϊός! Σε ερώτημα, εξάλλου, των δημάρχων σχετικά με την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών για τον καθαρισμό των σχολείων είπε ότι οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος με ίδιους πόρους.

Από την πλευρά τους και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην καθαριότητα τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης του προσωπικού. «Η κατάσταση φέτος θα είναι πολύ δύσκολη. Οι προσλήψεις θα γίνουν σε δυο διαφορετικές κατηγορίες: πλήρους και μερικής απασχόλησης. Από τις 9.500 προσλήψεις, δηλαδή, κάποιοι θα υπογράψουν σύμβαση για 6,5 ώρες απασχόλησης, που αντιστοιχούν σε 13 αίθουσες, και οι υπόλοιποι θα είναι με μειωμένο ωράριο 3,5 ωρών.

Για παράδειγμα, στον Δήμο Χαλκιδέων, από τις 146 εργαζόμενες που ήμασταν τον Μάιο, τώρα με πλήρες ωράριο θα είναι οι 113. Οι υπόλοιπες μέσα στις 3,5 ώρες τι θα πρωτοκάνουν; Θα πηγαίνουν το πρωί να κάνουν γενική; Θα καθαρίζουν ενδιάμεσα στα διαλείμματα θρανία, κουπαστές, πόμολα, τουαλέτες; Ή μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου θα κάνουν πάλι γενική; Είναι πρακτικά αδύνατο να καθαριστεί επαρκώς ένα σχολείο μέσα σε 3,5 ώρες μόνο!

Χρειάζονται επιπλέον προσλήψεις με πλήρες ωράριο. Διαφορετικά θα έχουμε φαινόμενα που εργαζόμενες θα φορτωθούν επιπλέον ώρες δουλειάς χωρίς να τις πληρώνονται ή που θα κινδυνεύουμε τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες που δεν έχουν καθαριστεί σωστά», μας λέει η Αναστασία Κονοβέση, πρόεδρος καθαριστριών του νομού Ευβοίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Δήμος Καβάλας, όπου από τις συνολικά 86 καθαρίστριες που θα προσληφθούν, μόλις οι 14 είναι πλήρους απασχόλησης.

«Οσες φορές και να επαναλάβει ο κ. Θεοδωρικάκος ότι αυξάνεται το σχετικό κονδύλι του υπουργείου Εσωτερικών, το γεγονός παραμένει ότι ο αριθμός των εργαζομένων που θα προσληφθούν στην καθαριότητα των σχολείων είναι ίδιος με τον περσινό. Καθώς και ότι η πλήρης απασχόληση μόνο για το μισό προσωπικό δεν αρκεί για να καλυφθούν οι νέες, αυξημένες, ανάγκες για τον καθαρισμό των σχολείων. Το πρόβλημα παραμένει», σχολιάζει ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ρατσιστικός αποκλεισμός αλλοδαπών εργαζομένων

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει ρύθμιση η οποία δικαίως χαρακτηρίστηκε ρατσιστική, αφού αποκλείει εκατοντάδες αλλοδαπές εργαζόμενες που επί ολόκληρες δεκαετίες προσέφεραν εργασία στα σχολεία της επικράτειας. «Δεκτοί στη διαδικασία επιλογής γίνονται οι υποψήφιοι που είναι: α) Ελληνες πολίτες, β) πολίτες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γ) Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι ομογενείς και ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη και από τα νησιά Ιμβρο και Τένεδο, και ομογενείς εξ Αιγύπτου χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας, υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητά τους ως Ελλήνων, κατά το γένος και τη συνείδηση, αποδεικνύεται με άλλους τρόπους» αναφέρεται στην εγκύκλιο και διευκρινίζεται ότι «Για τους υποψηφίους χωρίς ελληνική ιθαγένεια απαιτείται η γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή για την άσκηση των καθηκόντων της οικείας ειδικότητας».

Η παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα» υποστηρίζει ότι περισσότερες από 50 μετανάστριες που δουλεύουν ακόμη και επί 18 ολόκληρα χρόνια στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων ως καθαρίστριες αποκλείονται από τις τωρινές προσλήψεις λόγω αυτής της διάταξης, της οποίας την τροποποίηση ζητά ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας της «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου, που έφερε το θέμα στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο.

«Αντί για μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονταν, αντί για δραματική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων. Ετσι στον Δήμο της Αθήνας αντί για πάνω από 500 σχολικές καθαρίστριες που ζητούσαν οι υπηρεσίες προσγειώθηκαν οι προσλήψεις στις 264!» δηλώνει ο Π. Κωνσταντίνου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου