Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Βαρουφάκης από Θεσσαλονίκη: Παρουσίασε το τρισδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιό του για την Ελλάδα

 

COVID-19
Κρούσματα: 
29.303.887
Ανέρρωσαν: 
19.879.101

Θάνατοι: 
928.839
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από 
 0  0  0
Βρείτε μας

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε από τη Θεσσαλονίκη για το σχέδιό του, που βασίζεται σε τρεις άξονες, για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Το τρισδιάστατο αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, παρουσίασε σήμερα το βράδυ από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για το «μέγιστο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα» και το οποίο είναι «η συστημική ύφεση που οφείλεται στη μονιμοποιημένη χρεοκοπία κράτους και ιδιωτών» και η οποία «εισέρχεται στη δεύτερη συνεχόμενη δεκαετία της».

Ανέφερε ότι το κόμμα του ήταν το μόνο που «προέβλεψε από τα μέσα του 2018 την επίσημη επιστροφή της ύφεσης εντός του 2019 και από τον περασμένο Μάρτιο το μέγεθος της ύφεσης του 2020». 

«Στηριζόμενο στην ανάλυση το ΜέΡΑ25 παρουσιάζει σήμερα το Τρισδιάστατο Αναπτυξιακό Σχέδιο που δύναται να καταστήσει εφικτό το όραμα μιας Ελλάδας που εντός πενταετίας, να δικαιούται να ελπίζει στην κοινή, βιώσιμη ευημερία των κατοίκων της» είπε ο κ. Βαρουφάκης. 

Η πρώτη διάσταση, είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι «κουρέματα φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων. Τα δάνεια και οι αναβολές είναι δώρα άδωρα. Τα κουρέματα είναι το φάρμακο κατά της χρεοκοπίας των ιδιωτών». 

Πιο εξειδικευμένα ο κ. Βαρουφάκης πρότεινε την κατάργηση όλων των προπληρωμών για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100.000 ευρώ και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων.  

Πρότεινε ακόμη, ανώτατο ΦΠΑ στο 15%, χαμηλότερο στο 6% και περαιτέρω μειώσεις 30% για όλες τις παραμεθόριες περιοχές συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου. 

Επίσης έκανε λόγο για φόρο επιχειρήσεων, 15% για τις μικρές, 20% για τις μεσαίες και 29% για τις μεγάλες καθώς και μηδενικό ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές αξίες κάτω των 100.000 ευρώ και αύξηση του ΕΝΦΙΑ για αντικειμενικές άνω των 600.000 ευρώ. 

Η δεύτερη διάσταση αφορά το κράτος το οποίο «πρέπει άμεσα να επανακτήσει εργαλεία άσκησης πολιτικής που του απέσπασαν οι δανειστές, χωρίς τα οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει τους πολίτες του». 

Συγκεκριμένα πρότεινε κατάργηση της ΑΑΔΕ και δημιουργία Αυτόνομης Γενικής Γραμματείας Εσόδων με επιλογή γενικού γραμματέα από κοινωνική επιτροπή επιλογής ανώτατου προσωπικού αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστές και κληρωτούς επαγγελματίες φοροτεχνικούς. Επίσης, προτείνει μεταφορά του φορολογικούς λογισμικού σε νέα Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και φορολογικού λογισμικού.

Είπε ότι «εμείς θα καταργήσουμε τον Ηρακλή και στη θέση του θα ιδρύσουμε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Εξυγίανσης των τραπεζών και προστασίας δανειοληπτών». 

Η τρίτη διάσταση αφορά ένα «βιώσιμο επενδυτικό σχέδιο που θα μετατρέψει τη χώρα στο Μεσογειακό Κέντρο των πράσινων τεχνολογιών του 21ου αιώνα».

Στον άξονα αυτό ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε αναλυτικά τα κέρδη που θα έχει η χώρα εάν χρησιμοποιήσει το υδρογόνο τονίζοντας ότι «στα επόμενα λίγα χρόνια το υδρογόνο θα βοηθήσει στην ακύρωση του 45% όλων των αέριων ρύπων» κι ότι «όποια μεσογειακή χώρα δημιουργήσει πρώτη μια μεγάλη μονάδα παραγωγής υδρογόνου και δίκτυο διανομής θα αποκτήσει συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα». Πρότεινε η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη να μετατραπούν στο νούμερο ένα μεσογειακό κέντρο παραγωγής και διακίνησης υδρογόνου με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της έναντι της Τουρκίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «πάγιος στόχος του τουρκικού καθεστώτος, τόσο των Κεμαλιστών όσο και του Ερντογάν ήταν και παραμένει η παγίδευση των ελληνικών κυβερνήσεων σε διμερείς διαπραγματεύσεις για ρευστές διεκδικήσεις της Άγκυρας υπό την επιδιαιτησία είτε της Ουάσινγκτον είτε του Βερολίνου» . 

Θύμισε ότι στη Βουλή στις 26 Αυγούστου είχε ρωτήσει τον πρωθυπουργό «πραγματικά περιμένετε να συναινέσει η κα Μέρκελ σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για χάρη σας όταν το γερμανικό κεφάλαιο έχει τέτοια διείσδυση στην τουρκική οικονομία;» και ζήτησε η κυβέρνηση να συγκαλέσει στην Ελλάδα, «γιατί όχι στη Θεσσαλονίκη», Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου