Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Το Κέντρο Αιμοδοσίας σταματάει τα τεστ κορονοϊού: Αδυναμία ελέγχων

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2877)
0 30
Βρείτε μας

Με επιστολή του ο προέδρος του ΕΚΕΑ ανακοινώνει πως το Κέντρο «παγώνει» τη διενέργεια τεστ για COVID-19 «λόγω της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων».

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας με επείγουσα επιστολή που απέστειλε χθες, Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου, προς τις βασικότερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας (ΥΠΕ), ζητά να μην στέλνουν στο κέντρο δείγματα για τεστ κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή του Παναγιώτη Κατσίβελα, προέδρου του ΔΣ του ΕΚΕΑ, εξαιτίας «της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων», επομένως το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί τον Μοριακό Έλεγχο της COVID-19».

Η επιστολή του ΕΚΕΑ απεστάλη στις (ΥΠΕ) που ελέγχουν τα νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και των νησιών, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας, της Πελοποννήσου καθώς και της Κρήτης, ενώ για οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Επιστολή του προέδρου του ΕΚΕΑ
© Φωτογραφία :
Επιστολή του προέδρου του ΕΚΕΑ

Καταγγελία της ΕΙΝΑΠ

Παράλληλα, ο Ηλίας Σιώρας, Γραμματέας ΕΙΝΑΠ, η Μαίρη Αγρογιάννη, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ και ο Γιώργος Σιδέρης, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ με επιστολή τους καταγγέλλουν πως στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ κορονοϊού.

«Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Σιώρας μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε πως είναι τρομακτικό να μην υπάρχουν αντιδραστήρια και προσωπικό για να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.

Πρόσκαιρη η έλλειψη - Θα αποκατασταθεί στις 8/9 τονίζει το υπ. Υγείας

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι η πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ δημιουργήθηκε λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2.

Μάλιστα, διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα θα αποκατασταθεί την προσεχή Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, «αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου».

«Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου