Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ

ΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ

5/5 (1)

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα στο νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν, καθώς έχει εκτεθεί σε τέτοια βαθμό στο εσωτερικό της χώρας του που αν κάνει πίσω θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο διατηρείται. Διπλωματικός πυρετός από ΕΕ. Προειδοποίησες για κυρώσεις από Γαλλία.

Συνεχίζεται η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη σκυτάλη να περνάει σε Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Την Κυριακή, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανάρτησε βίντεο με το Oruc Reis να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία φρεγατών.
«Δυνατά, αποφασισμένα και ισχυρά. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν επιτρέπεται καμία ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή» αναφέρει το μήνυμα που συνοδεύει το επίομαχο βίντεο.

Την ίδια στιγμή, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ερντογάν, επικοινώνησε χτες, Κυριακή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Προειδοποιήσεις για μέτρα κατά της Τουρκίας απηύθυνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, ενώ αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε με τον Ερντογάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προσπάθειας για αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ίδιος εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο και κάλεσε την Άγκυρα να απέχει δραστηριότητες που τροφοδοτούν εντάσεις.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε την πρότασή του γιαπολυμερή διάσκεψη, σημειώνοντας ότι οι διαμάχες μπορούν να επιλυθούνμέσω του διαλόγου.

Προειδοποιήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ για μέτρα κατά της Τουρκίας
Την ίδια στιγμή, «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να συζητηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ο ίδιος εξήγησε ότι μαζί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του έχουν συζητήσει το θέμα, ενώ στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας έχει αναφερθεί και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Ερντογάν να προχωρήσει σε συνομιλίες για την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι» είπε ο Λεντριάν.
Αυστηρή γλώσσα κατά της Τουρκίας από τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας

«Η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης» δήλωσε χτες, ο Αυστριακός υπουργός ΕξωτερικώνΑλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Πέτσας: Δεν μας τρομάζει καμία απειλή.

Το μήνυμα ότι καμία απειλή δεν τρομάζει την ελληνική κυβέρνηση, έστειλε από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χτεσινή του συνέντευξη.
«Είναι προφανές ότι και η ρητορεία, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα- ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Για αυτό, απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας» τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή» πρόσθεσε.

Συνάντηση σήμερα του Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας
Με διεθνοποίηση των θέσεων της απαντά η Αθήνα στις τουρκικές κινήσεις

Η Αθήνα απαντά στις τουρκικές κινήσεις, μεταξύ άλλων, με τη διεθνοποίηση των θέσεων της. Στο πλαίσιο αυτό, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο, θα έχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Δένδιας.

Επί τάπητος θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ.

Επιπλέον, θα συζητηθούν η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό, ενώ θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων για συνεργασία στη διπλωματική εκπαίδευση.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου