Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020

Κόκκινο» από ΗΠΑ σε Ελλάδα για προμήθεια βλημάτων cruise AGM-158A & AGM-84H/K SLAM-ERSouth Korean F-15K Slam Eagle launching an AGM-84H/K SLAM-ER


Κόκκινο» από ΗΠΑ σε Ελλάδα για προμήθεια βλημάτων cruise AGM-158A & AGM-84H/K SLAM-ER

Δεν ενέκριναν την πώληση ούτε καν των AGM-84H/K SLAM-ER που χρησιμοποιεί η τουρκική Αεροπορία
Οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν άδεια εξαγωγής στα πυραυλικά συστήματα cruise αέρος-εδάφους και αέρος επιφανείας AGM-158A Joint Air toSurface Standoff Missile (JASSM) και AGM-84H/K SLAM-ER στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50/52+ Advanced της Πολεμικής Αεροπορίας αν και τα πρώτα έχουν δοθεί σε Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Πολωνία που χρησιμοποιεί τα ίδια ακριβώς μαχητικά F-16 με την ΠΑ, ενώ τα δεύτερα, τα βλήματα AGM-84H/K SLAM-ER, χρησιμοποιούνται εδώ και 15 χρόνια από την Τουρκία!
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το αίτημα για το βλήμα AGM-158A Joint Air to Surface Standoff Missile (JASSM) δυστυχώς ακολούθησε την απόφασης εκσυγχρονισμού των F-16 στο επίπεδο "V" και κατ'αυτό τον τρόπο δεν κατέστη δυνατόν να πιεστεί η πλευρά των ΗΠΑ για έγκριση της άδειας εξαγωγής του, αφού ούτως ή άλλως είχαν κερδίσει αυτό που ήθελαν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα βλήματα κατασκευάζονται από την Lokcheed Martin, κατασκευάστρια εταιρεία και των F-16 και εργολάβο όλων των μεγάλων ελληνικών συμβολαίων αναβάθμισης όπλων για την ΠΑ και το ΠΝ από το 2010 και ένθεν.
Άρα υπήρχε τρόπος να πιεστεί η κατάσταση, αλλά ΠΡΙΝ την υπογραφή του συμβολαίου αναβάθμισης!
Πρόκειται για το νεότερο αυτόνομο συμβατικό Stand Off βλήμα υψηλής ακρίβειας, των ΗΠΑ το οποίο έχει σχεδιαστεί για την καταστροφή σταθερών και κινητών στόχων υψηλής αξίας με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, ενώ η άφεση του θα πραγματοποιείται σε μεγάλη απόσταση από το στόχο ώστε να εξασφαλίζεται η επιβιωσιμότητα των χειριστών, όπως στην περίπτωση των S-400
Η εμβέλεια του βλήματος cruise AGM-158 JASSM ξεπερνάει τα 370+ km (230 ν.μ.) με αποτέλεσμα να τοποθετείται στην κατηγορία των υπο-στρατηγικών όπλων όπως το SCΑLP–EG, του οποίου δυστυχώς έχει λήξει το όριο ζωής του και είναι άγνωστο αν μπορούν και πόσα από αυτά που υπηρετούν στην ΠΑ μπορούν να λειτουργήσουν αυτή την στιγμή.
Το AGM-158 JASSM βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση από το 2009 στις ΗΠΑ και εν συνεχεία πουλήθηκε στις Πολωνία, Αυστραλία και Φινλανδία.
Δεν είναι δηλαδή ένα όπλο που χρησιμοποιούν μόνο οι ΗΠΑ, όπως ήταν το AGM-130, για το οποίο επίσης υπήρξε άρνηση πώλησής τους στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ το 1998-1999 με αποτέλεσμα να στραφεί η χώρα μας στην προμήθεια των γαλλικών βλημάτων cruise SCΑLP–EG με την απόφαση προμήθειας της 30ης Απριλίου1999 των 15 Mirage 2000-5 Mk2.
Η άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν άδεια εξαγωγής σε αυτά τα όπλα χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις χώρες που θεωρούν απλά «πελάτες» και όχι «συμμάχους».
Όπως και με το JSOW έτσι και το JASSM η κατεύθυνση γίνεται με ένα συνδυασμό από δέκτη δορυφορικής ναυτιλίας GPS και το σύστημα αδρανειακής ναυτιλίας INS που παρουσιάζουν υψηλής αντοχή σε συστήματα παρεμβολών σήματος GPS.
Στην τελική φάση της πτήσης προς το στόχο το JASSM χρησιμοποιεί αυτόνομη τερματική καθοδήγηση υψηλής ακρίβειας με ερευνητή υπέρυθρων IR, το οποίο συνδυάζει την περιοχή  που βρίσκεται στην πορεία του βλήματος με το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης που εντοπίζει και εγκλωβίζει το στόχο με εξαιρετική ακρίβεια!
Σύμφωνα με την ΠΑ, για την καταστροφή μίας μεγάλης εγκατάστασης ραντάρ επιτήρησης έξω από το Ντάλαμαν αποτελούμενης από δύο πύργους, απαιτούνται εξήντα (!) συμβατικές βόμβες Μκ 82 με πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος (Pk) 70%, που μεταφέρονται από δέκα αεροσκάφη και απώλειες περί το 70% των αεροσκαφών, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με τέσσερα βλήματα AGM-65G Maverick που θα μεταφέρονται από δύο αεροσκάφη με πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος 90% σε ακτίνα περί τα 25 χλμ. ιδανμικά, αλλά με πιθανότητα επιβίωσης των μαχητικών 50% ή με δύο βλήματα AGM-158 JASSM με πιθανότητα επιτυχούς πλήγματος 100%, αλλά και με πιθανότητα επιβίωσης των μαχητικών 90% σε ακτίνα περί τα 400 χλμ.!
Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αποτελεσματικότητα του είναι τέτοια, ώστε να απαιτείται ένα μονάχα βλήμα για την εξουδετέρωση ενός στόχου υψηλής αξίας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Το βάρος του JASSM είναι της τάξεως των 2.250 λίβρες ενώ στο σχεδιασμό του περιλαμβάνονται και χαρακτηριστικά stealth που το καθιστούν δύσκολα διακριτό από τα εχθρικά ραντάρ αεράμυνας.
Εντυπωσιακή είναι επιπλέον και η άρνηση έγκρισης άδειας εξαγωγής και για τα βλήματα cruise AGM-84H/K SLAM-ER που προμηθεύτηκε η Τουρκία από τις ΗΠΑ προ δεκαπενταετίας, έτσι ώστε να «ισορροπήσει» την απόκτηση από την Πολεμική Αεροπορία των cruise SCALP EG.
Το βλήμα λανθασμένα έχει γραφεί ότι είναι "Harpoon", αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πύραυλος cruise υψηλής αξίας προορισμένος να πλήττει κατά βάση, χερσαίες εγκαταστάσεις.
Βέβαια και στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου το AGM-84H/K SLAM-ER είναι εξαιρετικά φονικό, καθώς είναι το μοναδικό αεροπορικό όπλο στο οπλοστάσιο Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να πλήξει ναυτικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις από αέρος, αφού οι ελληνικοί AM-39 Exocet (εκτός του ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω λήξης ορίου ζωής) έχουν ακτίνα περί τα 40 χλμ. απέναντι στα 270 χλμ. του AGM-84H/K SLAM-ER.
Ίσως αυτό το όπλο να εννοούσε ο Ρ.Τ.Ερντογάν όταν έλεγε ότι «Θα αποδεκάτιζε μέσα σε λίγη ώρα τον ελληνικό Στόλο».
Είναι ένα όπλο για το οποίο η Ελλάδα δεν σκέφθηκε ποτέ ότι έπρεπε να δώσει απάντηση, καθώς ο μικρόνους σχεδιασμός ΠΝ και ΠΑ και βέβαια των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφορά από το 1974 μόνο το Αιγαίο και όχι την Ανατολική Μεσόγειο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου