Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Zεστό χρήμα στους κλινικάρχες

 Zεστό χρήμα στους κλινικάρχες

Aleksei Chichinadze | Dreamstime.com



Με ΚΥΑ των υπουργών Υγείας και Οικονομικών ενεργοποιήθηκε η ψηφισμένη διάταξη για ενοικίαση κλινών ΜΕΘ έναντι πανάκριβου τιμήματος.

Λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση για «επίταξη» ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ με διπλασιασμό της αποζημίωσης προς τους κλινικάρχες.. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο επιλέγει αντί για επιστράτευση των ιδιωτικών ΜΕΘ, υποχώρηση στις απαιτήσεις των κλινικαρχών. Ουσιαστικά πρόκειται για ενεργοποίηση της ρύθμισης που είχε περάσει η κυβέρνηση από τον Μάρτιο.

Ολόκληρη η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Παρά τα μεγάλα λόγια του πρωθυπουργού για το ΕΣΥ και τις προσπάθειες ενίσχυσής του είναι φανερό πως η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγικό σχέδιο αποζημιώσεων εκατομμυρίων προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το κόστος της νοσηλείας που θα κληθεί να καταβάλει το κράτος θα φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.

«Με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης (...), η κυβέρνηση παραδέχεται επίσημα ότι δεν υπάρχει ''διπλασιασμός των ΜΕΘ'' όπως παραπειστικά ισχυρίζεται εδώ και καιρό. Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ ;», σχολιάζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ηδη, όπως γράφαμε χθες («Εφ.Συν.», «Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί: Φτάνει πια!»), ασθενείς μεταφέρονται από τις ΜΕΘ του ΕΣΥ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Ο πρώην υπουργούς Υγείας έχοντας στο χαρτί πλέον τα νέα δεδομένα χαρακτηρίζει «εξωφρενικό» το γεγονός ότι : «1. Δεν πρόκειται για κανενός είδους ''επιστράτευση'' αφού, όπως ρητά αναφέρεται στην ΚΥΑ, η συνεργασία γίνεται ''κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική'' 2. Διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ» και εξηγεί πως η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, «εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις».

Ο Ανδρέας Ξανθός καταλήγει λέγοντα πως «αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας».

Όλα αυτά τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν χτυπήσει «κόκκινο», γιατροί και νοσηλευτές βρίσκονται εκτός ορίων και τα κρούσματα, ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζουν να χτυπούν καμπανάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου