Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι θα κρίνει τις συλλήψεις
Ανανεώθηκε:
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς σήμερα το δικαστήριο ανακοινώνει την απόφασή του για τις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 καταδικασθέντες.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου επί των ποινών είναι το προτελευταίο στάδιο προκειμένου να ολοκληρωθεί η πολύκροτη δίκη.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τις ποινές η εισαγγελέας, Αδαμαντία Οικονόμου, θα ανακοινώσει την πρότασή της για το κατά πόσο η έφεση που θα ασκηθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης έχει ανασταλτική δύναμη, πρόταση στην οποία θα τοποθετηθούν οι δικηγόροι.
Τον τελικό λόγο θα έχει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, γεγονός που θα κρίνει τη σύλληψη ή όχι των καταδικασθέντων, με εξαίρεση όσους τους επιβληθεί συνολική ποινή έως τρία έτη φυλάκισης.
Ο κομβικός ρόλος της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης
Η εισαγγελική πρόταση ζήτησε την ισόβια κάθειρξη του Γιώργου Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και όπως εκτιμάται, η απόφαση του δικαστηρίου δύσκολα θα διαφοροποιηθεί.
Στην ισόβια ποινή δεν προβλέπεται ανασταλτικός χαρακτήρας της έφεσης.
Συνεπώς με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, εάν ο Γιώργος Ρουπακιάς παρίσταται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο θα συλληφθεί και θα οδηγηθεί στη φυλακή.
Διαφορετικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα αποστείλει το απόσπασμα της απόφασής του για τον Γιώργο Ρουπακιά στην Εισαγγελία Εκτέλεσης Ποινών και θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
Σε ό,τι αφορά στους υπόλοιπους, το δικαστήριο θα χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, άρα δεν οδηγούνται στη φυλακή, αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ποινης θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον εκάστοτε καταδικασθέντα ή για την οικογένεια του.
Όμως το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ανασταλτικό αποτέλεσμα όταν κρίνει ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του.
Επίσης, δεν χορηγείται ανασταλτική δύναμη της έφεσης οταν κατά το παρελθόν ο κατηγορούμενος υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.
Η έκτιση ποινής εξαρτάται από την απόφαση του δικαστηρίου για την ανασταλτική δύναμη της έφεσης.
Η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές
Για τους «7» που καταδικάστηκαν για διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, η εισαγγελέας πρότεινε κάθειρξη 13 ετών.
Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο είναι τα 15 έτη.
Κι αυτό διότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Για τους πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση χωρίς ελαφρυντικό προτεινόμενη ποινή είναι τα 7 έτη.
Η εισαγγελέας ζήτησε την κάθειρξη 7 ετών για όλους όσους καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και στους οποίους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.
Για όσους έχουν ελαφρυντικό (Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Ευστάθιος Μπούκουρας και Νίκος Μίχος) είναι πέντε έτη φυλάκισης.
Φυλάκιση 5 ετών προτάθηκε για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με ελαφρυντικά.
Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβάλλει το δικασήριο είναι 6 έτη κάθειρξης.
Δολοφονία Παύλου Φύσσα
Την ισόβια κάθειρξη πρότεινε η εισαγγελέας για τον Γιώργο Ρουπακιά, δράστη της δολοφονίας Φυσσα.
Για τον Γιάννη Καζαντζόγλου, συνοδηγό του Γιώργου Ρουπακιά που κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία από πρόθεση καθώς και στους υπόλοιπους καταδικασθέντες για απλή συνέργεια Άγγο, Καλαρίτη, Μιχάλαρο, Πατέλη Κομιανό, Κορκοβίλη, Σταμπέλο, Τσαλίκη, Αθ. Τσορβά και Ν. Τσορβά, η εισαγγελική πρόταση ζήτησε κάθειρξη 8 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι στους παραπάνω καταδικασθέντες δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά από το δικαστήριο.
Στους τρεις καταδικασθέντες για απλή συνέργεια που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ζητείται κάθειρξη 6 ετών στον καθένα.
Αναλυτικά οι προτεινόμενες ποινές για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα:
- Ρουπακιάς Γεώργιος: ισόβια
- Καζαντζόγλου Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Άγγος Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Καλαρίτης Ελπιδοφόρος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Κομιανός Ιωάννης (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Κορκοβίλης Κωνσταντίνος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Μιχάλαρος Αναστάσιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Πατέλης Γεώργιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Σταμπέλος Γεώργιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Τσορβάς Αθανάσιος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Τσορβάς Νικόλαος (δεν του έχει αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό): 8 έτη
- Δήμου Γεώργιος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
- Χρυσαφίτης Αριστοτέλης (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας): 6 έτη
- Σκάλκος Γεώργιος (του έχει αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς): 6 έτη
Απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ - Επίθεση κατά Αιγύπτιων ψαράδων
Η εισαγγελική πρόταση για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αμπουζίντ Εμπάρακ και την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών για τον Αναστάσιο Πανταζή, στον οποίο το δικαστήριο δεν αναγνώρισε ελαφρυντικό, ζητεί κάθειρξη 10 ετών.
Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαριά, Δημήτρη Αγριογιάννη, και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο στους οποίους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, η εισαγγελέας προτείνει κάθειρξη 7 ετών.
Επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
Για την επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, η εισαγγελική πρόταση ζητά για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης ποινή φυλάκισης 10 μηνών, για τους καταδικασθέντες στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Πρόκειται για τους Κυριάκο Αντωνακόπουλο και Γιάννη Καστρινό.
Σημειώνεται ότι το δικαστήριο στην απόφασή του, μετέτρεψε την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Για τον Χρήστο Χατζηδάκη, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό, ζητείται ποινή φυλάκισης 6 μηνών.
Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν οι κατηγορούμενοι
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο Γιώργος Ρουπακιάς, που καταδικάστηκε σε ισόβια για την δολοφονία του Π. Φύσσα, αναμένεται να οδηγηθεί στις φυλακές είτε του Μαλανδρινού, είτε των Τρικάλων, της Δομοκού ή της Πάτρας.
Για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και ορισμένα «μέλη» του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αναμένεται να οδηγηθούν στην Γ’ πτέρυγα των φυλακών του Κορυδαλλού, χωρίς να έχουν επαφές ο ένας με τον άλλον.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα οδηγηθούν σε φυλακές με καταδικασμένους για σεξουαλικά αδικήματα, σε αγροτικές ή σε φυλακές στις οποίες οι κρατούμενοι στους θαλάμους φτάνουν ακόμη και τους 40.
Ανάλογα με τυχόν αντιδράσεις μέσα στις φυλακές από συγκρατούμενούς τους, θα εξεταστεί το ζήτημα της έκτακτης μεταγωγής σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου