Ευρωπαίος αξιωματούχος για Σύνοδο: Θα επιχειρηθεί να δοθεί ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία
Παρότι το πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλάμβανε το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας, οι ηγέτες των 27 θα συζητήσουν το θέμα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και Ελλάδα και Τουρκία να πιέζουν για μια πιο σκληρή απάντηση απέναντι στην Τουρκία.
Προσερχόμενος νωρίτερα στις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως στο τραπέζι των συνομιλιών θα βρεθεί και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία διενεργεί έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα.
«Με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις» είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πιέσεις για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο άσκησαν στη Σύνοδο Ελλάδα και Κύπρος.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία».
Επιπλέον, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)».
Υπενθυμίζεται πως στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων» με την επαναφορά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου στα νερά της ανατολικής Μεσογείου, ενώ προηγουμένως «απαράδεκτη» είχε χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου