Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου: Οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Σίσι - Βίντεο

 

Κρούσματα: 
39.996.118
Ανέρρωσαν: 
27.507.058

Θάνατοι: 
1.113.714
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (651)
 0  0  0
Βρείτε μας

Δηλώσεις πραγματοποίησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Προέδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργούς Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος Προέδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών τους στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στη Λευκωσία.

Όπως τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κύπριος Πρόεδρος, «η σύνοδος καταδεικνύει πως η συνεργασίας μας διέπεται από αλληλοσεβασμό αλλά και από στρατηγική συναντίληψη για τα οφέλη που αποφέρει. Η συνεργασία μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι εξετάζονται τρόποι περαιτέρω επέκτασης των συμπράξεων των τριών χωρών.

«Χαιρετίζω την απόφαση για εγκαθίδρυση (εντός του 2020) μιας μόνιμης γραμματείας της τριμερούς μας συνεργασίας, με έδρα τη Λευκωσία» επισήμανε.

Ενώ σημείωσε πως η η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα ανακοπής των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, όπως αναγνωρίζει και η ΕΕ

Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι οι τρεις χώρες καταδικάζουν τις παρεμβάσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο, τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, τις παράνομες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Η Τουρκία με μια σειρά εκνόμων ενεργειών κλιμακώνει τις εντάσεις & διευρύνει την αστάθεια. Οι 3 χώρες καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες στην Αμμοχωστο καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Και υπογράμμισε:

«Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των θαλάσσιων ορίων με βάση το διεθνές δίκαιο και όχι την ερμηνεία κάθε χώρας».

Σίσι: «Η συνεργασία μας έχει στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών»

«Η Τριμερής Σύνοδος βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο» επισήμανε από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Όπως είπε, η συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έχει, μεταξύ άλλων, στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

«Σήμερα διεξήχθηκαν εποικοδομητικές συζητήσεις, ιδιαίτερα για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε.

Αφήνοντας αιχμές για την Τουρκία, χωρίς ωστόσο να την κατονομάσει, επισήμανε ότι η Αίγυπτος ουδέποτε χρησιμοποίησε το μεταναστευτικό για να εκμεταλλευτεί τους ευρωπαίους εταίρους και να αποκομίσει οικονομικά ή πολιτικά οφέλη.

Μητσοτάκης: «Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατικές πρακτικές»

«Η Τριμερής είναι παράδειγμα συνεννόησης μεταξύ τριών χωρών» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως επισήμανε, από την προηγούμενη συνάντηση των τριών ηγετών στην Αίγυπτο έχουν μεσολαβήσει πολλά γεγονότα.

«Η Τουρκία φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε υπογράφοντας άκυρα μνημόνια και πότε ψηφίζοντας νόμους για θέματα που ήδη ρυθμίζονται» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενώ υπογράμμισε:

«Συμφωνήσαμε ότι αυτή η συμπεριφορά κατάφορα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο & υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια για την οποία και οι τρεις χώρες εργαζόμαστε σκληρά».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το τουρκολιβυκό μνημόνιο είχε ως αποτέλεσμα να βαθύνει η κρίση στη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στήριξη της Ελλάδας στα δίκαια της Κύπρου είναι σταθερή και αταλάντευτη.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «την περίοδο των τουρκικών προκλήσεων, η Αθήνα υπέγραψε και κύρωσε 2 νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και με την Αλβανία συμφώνησε για προσφυγή στην Χάγη».

Δείτε τις δηλώσεις των τριών ηγετών:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου